Foto: Maria Åsén

7 saker du antagligen inte visste om blåbär

Blåbäret är ett superbär. Det kan skydda din kropp mot flera sjukdomar.

Här är alla hälsovinsterna – och några saker du förmodligen inte visste om blåbär.

Det finns granskade studier som visar att blåbär kan skydda mot en rad sjukdomar. Ät dem och du kan minska risken att drabbas av:

• Inflammatoriska sjukdomar, mest studerat är Alzheimers.

• Diabetes, det finns gott om flavonoider som kan minska risken för typ 2 diabetes.

• Sämre syn för blåbär skyddar ögat mot åldrandeprocessen genom att stärka blodkärlen.

• Magen och tarmarna skyddas mot inflammationer. De balanserar tarmfloran. Torkade bär hämmar diarré och färska motverkar förstoppning.

Forskare tror också att de vilda bären är nyttigare än de odlade. De innehåller mer polyfenol som visat sig ha kraftigt antiinflammatorisk inverkan.

Här är sju till saker som du förmodligen inte visste om blåbär.

1. Blåbär skyddar mot minnesförlust. En studie på möss har visat att bären skyddar hjärnan genom att rensa toxiska proteiner som ansamlas där.

2. Maine i nordöstra USA producerar mest blåbär i världen, enligt University of Maine.

3. Används som naturligt färgämne i mat.

4. Ett perfekt blåbär är dammigt i färgen.

5. Om du sköljer bären så mjuknar de och förstörs snabbt. Så gör det strax innan du ska äta dem.

6. Blåbärsbusken är en släkting till rhododendron och azalean. Trivs i samma jordar som de gör.

7. Blåbärssmak i förädlade livsmedel innehåller ofta inte blåbär utan smaken tas fram med en kombination av socker, majsirap, stärkelse, olja och konstgjorda smak- och färgämnen. Så läs på förpackningen om du vill ha äkta vara.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!