Ditt hotellrum kan vara rena rama smittohärden!
1 av 2: Ditt hotellrum kan vara rena rama smittohärden! Foto: Pamela Albin Moore
Så var väääldigt försiktig med vad du vidrör!
2 av 2: Så var väääldigt försiktig med vad du vidrör! Foto: Oktay Ortakcioglu

7 saker du ALDRIG ska vidröra på ett hotellrum

Hotellrum städas ju varje dag - hur farligt kan det egentligen vara?

Hur farligt som helst visar det sig!

Vill du överleva resan och slippa obehagliga överraskningar när du kommer hem ska du absolut inte vidröra följande 7 saker!

Om du är sugen på att bli sjuk är ett hotellbesök att rekommendera. Trots att städpersonalen gör sitt yttersta drunknar ditt rum snabbt i bakterier och du behöver inte gå så långt som att äta från golvet för att smittas.

Yahoo Health har listat 7 saker i ditt hotellrum som du bör vara väldigt försiktig kring.

LÄS MER: Förkylning på g? Så fixar du motattacken

1. Lysknappen

Det första vi gör när vi kliver in på ett hotellrum är att slå på ljuset - usch, fy bläk! En studie från 2015 visar nämligen att det är den absolut värsta bakteriehärden i hela rummet. Den går liksom inte att undvika. Tvätta dina händer OMEDELBART efter att du slagit på lyset, eller använd en armbåge för att trycka på knappen.

Varde ljus.

2. Fjärrkontrollen

Det finns inget bättre än att slänga sig på sängen, slå på tv:n och softa lite efter en lång dag på stan. Ofarligt tänker du? ICKE! Charles Gerba, professor i mikrobiologi i Arizona, har forskat i ämnet och kommit fram till fjärrkontroller har extremt höga nivåer av bakterier. 20 procent har dessutom sperma på sig (alltså…).

Packa alltid ner desinficeringsmedel eller slå in fjärrkontrollen i en genomskinlig plastpåse för att skydda dig från bakterierna.

LÄS MER: Vinterkräksjukan är här – så skyddar du dig

3. Ishinken

Ismaskiner är ett perfekt sätt att hålla champagnen eller ölen på kylning tänker du. Akta, säger vi! För det första är det omöjligt att veta när ishinken diskades senast. För det andra är ismaskiner rena rama bakteriehärden. I en perfekt värld ska de rengöras minst en gång i månaden, men frågan är hur många hotell som glömmer bort den lilla detaljen…

4. Toalettgolvet, handfatet och bänkskivorna - ja, typ allt

Kanske ingen högoddsare, men viktigt att komma ihåg!

Enligt ovannämnda Charles Gerba så sprids smitta väldigt lätt mellan rum till rum. Ofta av städpersonal som använder samma verktyg och trasor för att städa flera olika rum.

– Om någon nyser i rummet intill dig så kommer viruset hamna i ditt rum redan natten efter, säger han till Yahoo Health.

LÄS MER: Sjukdomarna som oroar svenskarna mest

5. Kuddarna!

Ni vet den där obekväma stödkudden som alltid ligger och dräller på hotellsängar? Den tvättas i princip ALDRIG - det har hotellpersonal själv avslöjat på sajten Reddit. Var även försiktig när det gäller sovkuddarna och de där märkliga filtarna som alltid ligger i garderoben!

Människor som reser ofta tar ibland med egna påslakan

6. Soffan eller fåtöljerna

Ibland kan det vara skönt att slå sig ner en av fåtöljerna eller i soffan. Sluta med det omedelbart. I samma Redditundersökning som nämns ovan varnar hotellpersonal för just detta. Du har nämligen ingen aning om vad tidigare gäster gjort på dessa möbler - eller hur avklädda de var när de satt där…

Dessutom är de ganska svåra att rengöra.

LÄS MER: Så överlever du när din partner är sjuk

7. Vattenglasen

De ser rena ut men är de verkligen det? Det är nämligen svårt att veta hur de har rengjorts? Risken finns att de är torkade med trasor eller handdukar som har använts till helt andra saker. Så du gör bäst i att rengöra dem en extra gång, på egen hand.

Slutsatsen?

Nu låter det som om du i princip inte kan befinna dig på ett hotellrum utan att drabbas av precis alla bakterier och virus i världen. Men så är det inte. Enligt Gerbers studie kan du röra sänggaveln, gardinstången och badrumshandtaget.

Viktigt att komma ihåg är förstås att det här inte nödvändigtvis gäller alla hotell. I Gerbers studie slår han fast att ju mindre du betalar för ditt rum - desto troligare är det att du kommer sova omgiven av bakterier.

Slut på meddelande!