Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Testa rödbets-, gurkmeja- eller matcha latte. Hälsosamt, gott och trendigt

7 oväntade hälsoeffekter med rödbetor

Att rödbetor är bra för vår hälsa vet vi. 

Ett dagligt intag av rödbetor kan vara bra mot högt blodtryck, och att dricka rödbetsjuice innan träning kan förbättra din prestation. 

Men visste du att rödbetan har fler hälsosamma effekter? 

Här är 7 saker du kanske inte visste om rödbetans effekter: 

1. Rödbeta kan få dig att må bra 

Rödbeta innehåller betainer, en aminosyra som har en lugnande effekt och bland annat används för att lindra depressioner. Rödbetan innehåller också tryptofan, en aminosyra som också finns i choklad och bidrar till ditt välmående. 

Annons: Ekologisk rödbetsjuice på bag-in-box för 179 kronor hos Happy Green  (extern länk)

2. Rödbetan kan fungera som ett afrodisiakum

En av de tidigast kända effekterna av rödbetan är att den verkade som ett afrodisiakum under romerska kejsardömet. Kanske var det en gammal sägen som gick runt, men det är faktiskt så att rödbetan innehåller grundämnet bor, som ska vara sammankopplat med produktionen av sexhormoner. 

3. Rödbetan kan vara bra för bakfyllan

Skippa den flottiga hamburgaren nästa gång du är bakfull, och testa äta rödbetor i stället. Betacyanin, färgämnet som finns i cellsaften och ger rödbetan dess röda färg, snabbar på processen för levern att ta hand om alkoholen och gör så att kroppen snabbare kan bli av med alkoholen. 

LÄS OCKSÅ: Forskare: Därför ska du dricka rödbetsjuice innan träning

4. Rödbetan kan sänka ditt blodtryck 

2015 genomfördes en studie vid Queen Mary University i London där en grupp med personer som alla hade högt blodtryck fick dricka rödbetsjuice under en period och resultatet visade att rödbetsjuice hade en liknande effekt som mediciner som sänker blodtrycket. 

– Har man det som rutin att dricka ett glas rödbetsjuice om dagen så sänks blodtrycket, har Martin Brunnberg, näringsfysiolog, tidigare sagt till Hälsoliv. 

LÄS OCKSÅ: 3 skäl att dricka rödbetsjuice innan du tränar 

5. Rödbetan kan höja din prestationsförmåga 

Det finns mycket nitrat i rödbetor, som också finns i bladgrönsaker och kål. När du får i dig nitrater bildas kväveoxid i kroppen, som ökar syresättningen. Något som också ökar uthålligheten i musklerna och kan förbättra träningsresultatet. 

6. Rödbetan ger dig en naturlig sockerkick

Rödbetan är rik på socker, nästan 10 procent av rödbetan består av socker, men skillnaden mellan en rödbeta och en chokladkaka är att sockret från rödbetan frisätts långsamt i kroppen och du får inte samma snabba sockerkick som när du äter en choklad. Rödbetans socker ger dig en naturlig sockerkick. 

7. Rödbetan kan färga ditt hår

Redan på 1700-talet använde man rödbeta för att färga håret, kanske något att testa nästa gång du inte har råd att gå till frisören? 

Källa: thespruceeats.com

Varför inte testa att göra en latte av rödbetsjuicen? 

Ingredienser (2 portioner – cirka 5 dl)

• 1 dl rödbetsjuice

• 2 dl mandelmjölk/havremjölk

• 3/4 dl saft från (frysta) hallon

• 1 pressad citron (cirka 4 cl)

• 1 tsk agavesirap

• 1 dl skummad mandelmjölk/havremjölk

1.    Värm upp mjölk, sötning, saft från hallon och citron.

2.    Häll upp rödbetsjuicen och fyll på med den varma mjölkblandningen.

3.    Toppa med skummad mjölk.

PRESENTERAS AV HAPPY GREEN

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som hälsosajten Happy Green valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.