Foto: Marin Conic

7 olika typer av hunger och hur du tar kontroll

Att vara hungrig på riktigt betyder att kroppen behöver energi. Men i dag är vi bombarderade av frestelser och vi stoppar i oss utan att tänka efter. Här är 7 typer av hunger som är värda att lära sig hantera.

Kerstin Thornström

Det finns två typer av hunger. Den inbillade hungern som också kallas för hedonisk hunger, ett sug efter att äta. Den riktiga hungern som också kallas för homeostatisk uppstår när vi behöver energi.

Den hedoniska hungern lurar hjärnan att känna suget efter både mat och sötsaker. Vi vill äta för att njuta.  Den så kallade inbillade hungern kan upplevas lika starkt som när vi behöver energi.

Därför är det viktigt att lära sig känna igen den riktiga hungern och skippa småätandet.

Här är några vanliga tillfällen när vi lätt stoppar i oss något, utan att tänka efter, en lista med inspiration från Health:

 

 

 

 

1. Munhungern

Den kan utlösas av att du ser något eller känner en doft. Du ser en godisskål eller ett bullfat. Du stoppar i dig och äter utan att egentligen njuta. Då är det lätt att få dåligt samvete. Men om du bestämmer dig för att du verkligen vill ha en kaka, då kommer du njuta av den. Att äta en kaka då och då gör inte att du går upp i vikt.

 

 

 

2. Koppla av hunger

Du läser en tidning, en bok eller slår dig ner framför tv:n. Då är det lätt att suget slår till. En studie från American Journal of Clinical Nutrition fann att när man äter under tiden som något annat tar ens uppmärksamhet, som att titta på tv, får vi i oss mer kalorier. Så innan du sätter dig framför tv:n tänk efter hur hungrig du är egentligen.

 

 

 

 

Foto: Laurence Mouton

3. Jag har inget att göra-hungern

Att äta när vi är uttråkade är något vi alla gör då och då. Men försök att tänka om. Låt tiden när du känner dig uttråkad i stället omvandlas till egentid. En stund då du kan slappa, läsa en tidning eller höra av dig till en vän för en pratstund.

 

 

 

4. Humörhungern

Den inträffar när blodsockret dippar. Då påverkas humöret och vi blir lätt irriterade. När du är humörhungrig är det lätt att slänga i sig något sött. Men lär dig känna igen den och tänk efter innan du slänger i dig nått snabbt. Ta hellre en frukt. Det kommer återställa din blodsockernivå.

 

 

 

 

Foto: Marin Conic

5. Mellanmålshungern

Den brukar slå till på eftermiddagen. Mitt emellan lunchen och när det snart är dags att gå hem från jobbet. Ett tips är att planera för att den kommer. Fixa ett mellanmål som är fylld med proteiner, det mättar bäst. Ha lite nötter till hands eller varför inte lite yoghurt.

 

6. Stresshunger

Vi är mindre noga med vad vi äter när vi är stressade. Ett sätt för att undvika att du slänger i dig något onyttigt, är att bestämma dig för att stanna upp. Ta ett djupt andetag innan du stoppar i dig något i alla hast. Tänk efter vilka fördelarna är med att äta nyttigt, som exempelvis att du inte vill gå upp i vikt.

 

 

7. Mental hunger

Du är varken hungrig eller trött men känner för att äta något. Tänk efter, vad vill du egentligen att maten du känner för att äta ska betyda för dig. Kanske försöker du förhala något du måste göra eller också behöver du bara helt enkelt bara ta en paus. Stanna upp och bestäm dig för om du verkligen behöver ett mellanmål.