7 frukostar som bränner fett

Vill du gå ner i vikt? Det börjar vid frukostbordet.

Med rätt frukostvanor kan du minska ditt midjemått samtidigt som du håller dig mätt.

– Man kan gå ner 0,5 - 1 kg i veckan, säger dietisten Sofia Antonsson.

Här är sju enkla och goda recept.

Andra har också läst

Foto: MAGNUS FOND

1. Välj en frukost som hjälper till att bränna fett


Det finns så mycket som påverkar hur vi ser ut: Vilken miljö vi lever i, vilka gener vi har och hur vi lever, äter och rör på oss.

Vi kan påverka dem alla, till och med delvis hur våra gener uttrycks. Men vill vi förändra vår vikt är kosten det mest effektiva sättet.

Frukosten är dagens första mål. Genom att ändra den startar man dagen bättre.

Faktum är att det finns två diametralt olika sätt att ändra på vikten med hjälp av frukosten:

- Ja. Antingen äter man frukost eller så äter man inte frukost, och börjar sin måltidsdag till lunch i stället, säger dietisten Sofia Antonsson.

ANNONS: "Varför går jag inte ner i vikt?" Få gratis hjälp av en hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Satsa på lättfasta

Då får man enkelt ihop till en periodisk fasta, att man äter under åtta timmar och fastar dygnets övriga 16 timmar. För att få en maximal viktnedgång med lättfasta ska man se till att dagens övriga mål innehåller tillräckligt med grönt, ger mättnad med fibrer och nyttiga fetter, håller en låg sockerhalt och äts i lugn och ro vid dukat bord.

- Om du äter fyra pizzor resten av dagen blir det ingen viktminskning, konstaterar Sofia Antonsson.

Vilka personer ska välja att hoppa över frukosten?

- Alla är vi olika, vissa passar inte för fasta, andra går fint ner på det. Mår man bra av att fasta och det verkar gå bra, så prova.

Skippa snabbt och sött till frukost

Om man är en person som behöver äta frukost, har en tendens att överäta vid stark hunger, och lätt drabbas av sug på kvällen om matintaget inte varit tillräckligt under dagen ska man välja en bra frukost som hjälper kroppen att bränna fett:

- Skippa det snabba och det söta - vitt bröd, mycket socker, torkad frukt, fruktyoghurt.

Juicen ska man absolut också låta bli.

- Drick inte juice, ät frukt och framför allt grönsaker i stället.

Målet med en välbalanserad frukost är att ge en långvarig mättnad så att man klarar sig fram till lunch, och samtidigt ge jämna, plana blodsockerkurvor.

Se till att frukosten innehåller bra proteinkällor, tillräckligt med nyttiga fetter och långsamma kolhydrater. Sofia Antonsson har flera bra tips:

- Ät gärna ägg och gärna avokado. Vill du ha en smörgås så välj gärna rågknäcke eller fröbröd.

- Havregrynsgröt är min personliga favorit. Jag äter mycket over night oats - kall havregrynsgröt med blåbär i som jag tar med mig till kontoret.

Vilket som funkar bäst - en stadig frukost eller ingenting alls - beror på vem du är.

- Någonstans behöver du se till att du är tillräckligt mätt, nöjd och välnutrierad för att inte bli prisgiven åt sug, säger Sofia Antonsson.

Dessutom behöver begreppet "Mätt, nöjd och glad" rymmas inom en viss mängd energi. Annars går vågen åt fel håll.

Foto: Shutterstock

2. Äggröra med riven västerbottensost på spenatbädd


2 portioner

• 4 ägg

• 2 msk grädde.

• 1/2 dl riven ost, gärna västerbotten

• Ca 30 g sköljda spenatblad.

• En cocktailtomat till garnering.

Gör så här:

1. Rör ihop ägg och grädde, salta och peppra. Stek i en tesked matfett på medelhög värme under omrörning.

2. Lägg upp spenatbladen på tallriken, fördela äggen och strössla över osten så att den hinner smälta lite av värmen.

3. Garnera med en skuren tomat.

Foto: Shutterstock

3. Yoghurtfest med frukt, bär och nötter


2 portioner

• 2 dl fullfet yoghurt

• 4 fileade apelsinklyftor

• 1/2 dl blåbär

• 1 msk linfrön

• 2 valnötter.

Gör så här:

1. Fördela yoghurten (eller kvarg om du föredrar) i två skålar.

2. Filéa apelsinklyftorna och skär dem i mindre bitar.

3. Skölj blåbären. Fördela frukt, bär, linfrön och valnötter i skålarna och servera.

ANNONS: Klara nyårslöftet redan nu! Boka en gratis hälsocoach hos Itrim (EXTERN LÄNK)

Foto: Shutterstock

4. Overnight oats med färska bär


2 portioner

• 1,5 dl fiberhavregryn

• 1 dl frön (solrosfrön, pumpafrön till exempel)

• 1 krm vaniljpulver

• 3 dl mjölkdryck

Till servering

1/2 dl jordgubbar.

1/2 dl blåbär.

Gör så här:

1. Blanda ihop frön, gryn, vanilj och valfri mjölkdryck (hasselnötsmjölk är riktigt gott!) i en tätslutande burk.

2. Ställ in över natten.

3. På morgonen, skölj och dela bär. Ska frukosten tas med, stoppa ned bären i glasburken innan avfärd.

Foto: Shutterstock

5. Avokado och guacamole på fröbröd.


2 portioner

• 2 avokador

• 4 skivor fröbröd

• 1 lime i klyftor

• Ev. koriander och chili

• Salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

1. Ta ur fruktköttet på avokadorna. Skiva den ena avokadon fint och lägg åt sidan.

2. Mosa eller mixa den andra avokadon. Smaka av med lime och kryddor efter smak.

3. Fördela guacamolen på fröbröden, garnera med finskuren avokado och toppa eventuellt med lite kryddor och en klyfta lime eller citron vid sidan av.

Foto: Karolina Olson Haglund

6. Chiapudding med bär


2 portioner

• 1 dl frysta eller färska hallon

• 3 mjölk, soja- eller havremjölk

• 3 msk chiafrön

• 20 g apelsin

Gör så här:

1. Om hallonen är frysta, lägg dem i en skål och tina i

mikron en minut. Tillsätt mjölk och mixa med en stavmixer.

2. Rör ner chiafrön och låt stå i kylen i minst 1 timme eller

över natten.

3. Ta ut puddingen och toppa med lite finskuren apelsin.

Foto: Karolina Olson Haglund

7. Ägg med kaviar


2 portioner

• 2 ägg

• 1 liten burk stenbitsrom

• 1 salladslök

• Citron

• Salt och peppar

Gör så här:

1. Koka ägget så att gulan nätt och jämnt stelnat, cirka 7 minuter. Skölj dem i kallt vatten, skala och skiva fint på två assietter.

2. Skeda upp fiskrom. Garnera med skuren salladslök. Smaksätt med citron, salt och peppar efter smak.

Foto: Shutterstock

8. Ugnsbakad avokado med lax

Till 2 portioner
• 2 avokador

• 4 ägg
• 4 små skivor kallrökt lax.
• Salt och svartpeppar till servering
• Några dillkvistar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela och kärna ur avokadorna. Förstora eventuellt hålet en smula. Skär av en liten rundel på baksidan så att avokadon står lite stadigare i en ugnsfast form. Lägg en liten skiva lax i botten och häll försiktigt på ägget.
3. Baka tills ägget har stelnat, cirka 10 minuter. Garnera med dill och servera med ett salladsblad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här