Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 apr 2004 15:11

7 fettbrännare

Tröttnat på långa träningspass? Har vågen stannat? Hälsoliv har testat den nya träningsmetoden som bränner dubbelt så mycket fett – på halva tiden! Sätt fart på förbränningen med Hälsolivs nya hemträningsprogram.

Träningsformen, som kallas för "The sprint 8 workout" kommer från USA och var ursprungligen gjord som en studie för att testa om högintensiva intervallpass kunde höja utsöndringen av tillväxthormon för att motverka åldrande.

Träningen visade sig inte bara ha en föryngrande effekt, den fördubblade dessutom fettförbränningen på hälften så lång tid som vid lågintensiv träning som promenader.

 

Orsakerna är flera; utsöndringen av tillväxthormon höjs kraftigt vilket hämmar fettinlagringen i fettcellerna och ger en starkt fettförbrännande effekt, mängden fria fettsyror i blodet ökar och därmed också fettförbränningen.

Men den stora skillnaden är att fettförbränningen kan pågå upp till ett helt dygn efter ett intensivt intervallpass och den totala mängden fett som förbränns blir betydligt högre jämfört med vid lågintensiva pass som promenader där den procentuella fettförbränningen är större under själva passet, men betydligt lägre tiden efteråt.

Den totala kaloriåtgången vid hög intensitet är mycket högre än vid lågintensivt arbete och i slutändan är det den totala summan av förbrända fettkalorier som avgör hur många kilon som försvinner.  

 

Regelbunden träning förbättrar kroppens förmåga att förbränna stora mängder fett vid högre intensitet än tidigare. Men du bör inte träna riktigt hårt mer än högst tre gånger i veckan. Bästa effekten får du om du växlar mellan korta högintensiva pass och längre lågintensiva pass.  

 

Är du helt otränad, överviktig eller lider av värk och skador bör du träna upp kroppen i ett lägre tempo så att muskler, leder, ligament och senor stärks innan du ger dig på intervallträning eftersom skaderisken annars är hög. Men för dig som hållit igång en längre tid och ännu inte sett några resultat på vågen kan det här vara den perfekta metoden. Passet kan utföras på mängder av olika sätt, med cykel, simning, powerwalking, hemma eller i skogen, eller på gym på en trappmaskin, stationär cykel, roddmaskin eller löpband, du väljer själv vad som passar dig bäst. Följ Hälsolivs förbränningsprogram till en slankare och friskare kropp:

1. Löp i trappor

Utförande: Den här övning-en kan du göra i en trappuppgång eller utomhus. Tänk på att värma upp innan du börjar. Spring i ett högt tempo uppför en trappa under 10-20 sekunder. Vänd och gå långsamt tillbaka ner. Upp-repa intervallen 8 gånger.

2. Hoppla!

Utförande: Börja med att hoppa i medelhögt tempo under några varv innan du kör igång med den första intervallen på cirka 10-20 sekunder i så högt tempo du orkar. Sakta ner igen och hoppa i ett lugnt tempo, lugnare än när du startade, under cirka 2 minuter. Upprepa den snabba intervallen där du tränar på max 8 gånger under passet.

3. Step-up

Utförande: Du kan använda en trappa eller en step-up bräda till den här övningen. Börja med att kliva upp på trappsteget med en fot i taget i ett lugnt tempo under ett par minuter. Öka därefter till ett riktigt snabbt tempo och ge järnet under 10-20 sekunder. Sakta ner och ta långsamma kliv igen. Upprepa den snabba intervallen 8 gånger.

4. Stavgång i tuff lutning

Utförande: Börja passet med att promenera med stavarna på plan mark i rask takt under cirka 2 minuter. Därefter tar du dig uppför en backe i snabb takt under cirka 10 sekunder. Vänd och gå nerför backen i ett långsamt tempo och upprepa sedan den snabbare intervallen uppför. Gå uppför backen åtta gånger. Tänk på att ta hjälp av stavarna och arbeta med armar och överkropp.

5. Promenera

Utförande: Starta med att promenera i ett medelhögt tempo under ett par minuter och gå, spring inte, sedan så snabbt du kan under 20 sekunder. Sakta ner takten och gå i ett lugnt tempo under 2 minuter. Upprepa den snabba intervallen åtta gånger under passet.

6. Löp i intervall

Utförande: Börja med att springa i lugn takt under ett par minuter och spring sedan så fort du orkar på 200 meter, eller 20 sekunder, sakta ner och spring i lugnt tempo igen under 2-3 minuter. Upprepa den intensiva intervallen 8 gånger.

7. Spring 60 meter

Utförande: Övningen kan utföras på en fotbollsplan eller i löpslingan. Mät upp och märk ut 60 meter innan du börjar och tänk på att vara ordentligt uppvärmd. Spring de 60 metrarna så snabbt du kan (8-12 sekunder) gå långsamt tillbaka (1,5-2 minuter). Upprepa intervallen 8 gånger.