Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Sugen på ett vitare leende?
Sugen på ett vitare leende?
Sugen på ett vitare leende?
Här guidar vi dig till 7 metoder som kan hjälpa dig på vägen.
Här guidar vi dig till 7 metoder som kan hjälpa dig på vägen.
Här guidar vi dig till 7 metoder som kan hjälpa dig på vägen.
1 AV 2
Sugen på ett vitare leende?
Foto: / PEOPLEIMAGES.COM - #52D52CAB6359F
2 AV 2
Här guidar vi dig till 7 metoder som kan hjälpa dig på vägen.
Foto: iStock

7 enkla vägar till ett bländande vitt leende

Vita tänder kan ge bättre självförtroende och ett snyggare leende.

Söndag guidar bland sju olika metoder och ger dig expertens tips för en framgångsrik tandblekning både hemma och med professionell hjälp.

Danielle Deasismont

EXPERTEN SVARAR

Varför är det så dyrt att bleka tänderna?

- Dels är det för att du behöver göra flera besök, gör du en blekning hos Folktandvården kommer du till oss tre gånger. Först på en tandläkarundersökning, sedan ska skenorna formas och sedan kommer du tillbaka på uppföljning. När det gäller alla metoder är den främsta orsaken att utrustningen som används är dyr och det krävs lång tid i behandlingsstolen.

 

Hur fungerar en tandblekning?

- Det är små, små porer i tänderna som öppnas upp för att blekmedlet ska kunna tränga in. Blekmedlet löser då upp de missfärgningar som sitter inne i tanden. Därför får du en ökad känslighet i tänderna.

 

Får man biverkningar?

- Biverkningar kan vara ilningar i tänderna och en irritation i tandköttet. 50 procent känner någon form av ilning. Tycker man att det är jobbigt kan man använda blekskenorna varannan natt i stället för varje. Dessa biverkningar är övergående. Går inte biverkningar över är det bra att boka en tid hos sin tandläkare.

 

Hur vita tänder kan man få?

- Resultatet är individuellt. En gulbrun tand är betydligt lättare att bleka än en tand som är gråblå. Det är genetiskt och går inte att förutspå det innan. Vanligast är att tänderna blir två till tre nyanser vitare, säger Sara Elvin.

Tandhygienisten: Tänk på det här om du vill bleka tänderna

* Gör alltid en undersökning hos din tandläkare oavsett vilken metod du använder. Det är viktigt att du inte har karies, tunn emalj eller trasiga lagningar för att tandblekning ska vara riskfri.
* Att ta bort tandsten och putsa bort ytliga missfärgningar rekommenderas före en tandblekning.
* Undvik att bleka tänderna om du är gravid eller ammar.
* Har du mycket besvär med ilningar bör du avstå från att bleka tänderna då det kan förvärra ilningarna. Prata med din tandläkare om en säker metod som passar dig.
* Använd fluor före, under och efter behandling för att undvika ilningar. Fluor stärker tänderna, ett fluorskölj med hög styrka rekommenderas.
* Undvik färgstark mat, rödvin, kaffe, te och nikotin en tid efter din blekning för ett mer hållbart resultat.
* Tänk på att hålla en god munhygien efter tandblekningen för ett mer hållbart resultat. Använd tandtråd varje dag. Att investera i en eltandborste kan också underhålla dina nya, vita tänder!
* Håll utkik efter rabatter och kampanjer hos Folktandvården och på salonger. Ofta kan det finnas erbjudanden som ger dig tandblekning för halva priset.

Så gjorde Carolina Gynning

* Carolina Gynning, 34, har provat många olika metoder för att få ett vitare leende.

Före jul besökte hon Smile Stockholm men har också använt behandlingarna Brilliant Smile och LaserSmile. Efter en av behandlingarna skrev hon "Så sjukt vita blev de, kolla! Jag skulle vilja kyssa mig själv!" på sin blogg.

Det är inte bara Hollywood­kändisar som har bländande vita leenden längre, trenden­ att bleka tänderna ökar och i Sverige är allt fler villiga att lägga pengar för att få ett vitare leende. Tandhygienisten Sara Elvin, 29, på Folktandvården Vasastan i Stockholm bekräftar den växande trenden.

- Ja, jag tycker att intresset för att bleka tänderna har ökat. Framförallt att männi­skor i alla åldrar har börjat bleka tänderna, även äldre. Innan var det mest de mellan 20 och 30 år som gjorde det men nu har vi fler äldre patienter. Dessutom är det fler män som har börjat bleka tänderna.

Vad beror detta på tror du?

- Det finns nog en större vetskap om att man kan få ett bra resultat och att det inte är någon farlig behandling att göra.

"Att bleka tänderna påverkar självförtroendet"

Även om vitare tänder inte ger några hälsomässiga fördelar kan det ha stor effekt på självförtroendet. Att vara stolt över sitt leende kan göra dig mer bekväm i sociala situationer.

- Att bleka tänderna kan definitivt påverka självförtroendet. Jag har haft patienter som knappt har vågat le innan och de blir så klart väldigt glada när de får vitare tänder, säger Sara Elvin.

Tandblekning hemma eller hos läkare

Det finns många olika sätt att bleka tänderna på. Allt från hemmablekningskit till behandling på salong, möjligheterna är många. Hos Folktandvården använder de sig av specialanpassade blekningsskenor och blekgel som patienten sedan använder hemma.

- Det vi jobbar med hos Folktandvården är att utforma skenor efter varje patients bett så att det inte läcker ut något blekmedel på tandköttet. Då bleker man hemma med skenorna på natten när man sover. Vi har valt denna metod för att vi har sett att man då inte behöver ha en lika hög koncentration av det verksamma ämnet karbamidperoxid, då kan man använda blekmedlet under längre tid och då kan det tränga djupare in i tanden. Det bleker mer på djupet och ger ett mer hållbart resultat. Eftersom vi använder en lägre koncentration så minskar också risken för biverkningar, så som ilningar.

Skenorna kan återanvändas men man rekommenderas att inte göra om blekningen mer än en gång om året för att skona tändernas emalj. Sätter du in en krona eller drar ut en tand kommer du behöva göra nya skenor.

7 VÄGAR TILL ETT VACKERT LEENDE

 

1. Blek tänderna hemma med skena 

Foto: Mike Crane / MIKE CRANE

Håller upp till fem år

Så funkar det: Din tandläkare gjuter en skena efter just din mun. Tänderna bleks med hjälp av en gel som läggs i skenorna. Skenorna används vanligtvis dag- eller nattetid i en eller två veckor beroende på önskat resultat och kvaliteten på tänderna. Tandläkaren rekommenderar att man köper fluor för att förebygga ilningar.

Så lång tid tar det: När du har fått dina skenor bleker du hemma i mellan fem till fjorton dagar för maximalt resultat. I vissa fall kan det ta längre tid.

Hållbarhet: Två till fem år. Det är enkelt att förbättra färgen med samma metod då du redan har dina skenor färdiga.

Pris: Priser varierar men räkna med 3 000 kronor och uppåt.

Var: Behandlingen påbörjas hos din tandläkare, själva blekningen utför du själv hemma. Totalt behövs oftast tre besök hos tandvården med efterkontroll.

Plus: Du får professionell hjälp av en tandläkare eller tandhygienist under hela processen. Skenorna kan oftast återanvändas i framtiden och då kostar bara blekningsmedlet.

Minus: Det tar lite längre tid än vissa salongsbehandlingar eftersom du måste få specialgjorda skenor.

Expertens kommentar: "Detta är den metod som vi hos Folktandvården rekommenderar. En låg koncentration av karbamidperoxid under en längre tid minskar risken för biverkningar och ger ett mycket hållbart resultat. Skenorna kan återanvändas så länge du inte har gjort några stora förändringar så som att ha dragit ut en tand eller fått en krona."

2. Skalfasader mot gropar och missfärgningar   

Permanent resultat

Så funkar det: En tunn lamell av porslin fästs på tändernas framsida för att dölja gropar, sprickor eller missfärgningar. Det är vanligast att sätta skalfasader på framtänderna. Passformen anpassas för just dig så att resultatet blir så naturligt som möjligt. Man kan även göra fasader av plast vilket är något billigare.

Så lång tid tar det: Från att tand­läkaren formar tanden och tar ett avtryck till att fasaden kan sättas fast tar det normalt 14 dagar, då en tandtekniker måste tillverka fasaden på ett labb. Vissa kliniker har utrustning för att tillverka fasader på plats och då kan det vara klart på en timme.

Hållbarhet: Eftersom skalet sitter fast på tanden fungerar det som en del av tanden. Skalfasader lossnar normalt inte.

Pris: Varierar, från 4 000 kronor per tand.

Var: Utförs av tandläkare eller på privatkliniker.

Plus: Detta ger ett bestående resultat på en tand som är skadad, tänderna blir också rakare och jämnare.

Minus: En väldigt dyr metod om du vill fixa hela din tandrad.

Expertens kommentar: "Det här är ett mer aggressivt alternativ då du oftast måste slipa bort en del av din egen tand. Denna metod används av de som vill få riktiga Hollywood-leenden eller om man har en tand som är väldigt gropig eller skadad. Detta är ett permanent alternativ som rekommenderas om du har en skadad tand som inte går att åtgärda på något annat sätt eller om du har tänder med omfattande fyllningar. Då fyllningens färg inte påverkas av blekmedlet kan dessa behöva bytas efter blekning för att uppnå ett jämnt färg­resultat, särskilt på framtänder."

 

3. Tandkrämer för ett vitare leende

Kan hålla missfärgningar borta under en tid

Så funkar det: Marknaden kryllar av tandkrämer som lovar ett vitare leende. De kallas ofta för whitening tandkrämer och innehåller slipande medel. Tandkrämer med blekande medel får inte säljas i Sverige. Ofta säljer även företag som även har tandblekning egna tandkrämer.

Så lång tid tar det: Du använder din blekande tandkräm två gånger om dagen i stället för din vanliga tandkräm.

Hållbarhet: Tandkrämen gör inte tänderna vitare men kan underhålla en blekning och hålla missfärgningar borta.

Pris: Mellan 20 och 179 kronor.

Var: Tandkräm med blekande effekt kan du hitta i dagligvaruhandeln eller på salonger som utför tandblekningar.

Plus: För en liten slant kan du hålla missfärgningar borta under en längre tid.

Minus: Om du redan har missfärgade tänder får du ingen effekt av dessa tandkrämer.

Expertens kommentar: "En tandkräm i sig ger inte vitare tänder. Efter en putspolering kan däremot en blekande tandkräm förlänga resultatet. Är det mycket slipmedel i tandkrämen får du vara försiktig. Det finns risk för att det ger skador på emaljen om du använder den för ofta."

 

4. Ta bort missfärgningar hos tandläkaren

Så funkar det: Känns dina tänder gula? Det kan vara ytliga missfärgningar som är problemet. Hos din tandläkare kan missfärgningarna putsas bort med hjälp av Air-Flow, en luftpolerare som tar bort missfärgningarna med hjälp av vatten, luft och bikarbonatpulver.

Så lång tid tar det: Denna behandling går snabbt, ofta tar det bara 20 minuter.

Hållbarhet: Ett halvår eller mer beroende på livsstil. Kaffe, rökning och rödvin kan göra att missfärgningarna kommer tillbaka snabbt.

Pris: Priser varierar beroende på hur mycket missfärgningar du har, från 700 kronor.

Var: Hos din tandläkare eller tandhygienist.

Plus: Ett prisvärt och effektivt sätt att få bort ytliga missfärgningar. Det finns inga biverkningar.

Minus: Denna metod gör inte tänderna vitare på djupet utan tar bara bort det översta lagret av missfärgningarna.

Expertens kommentar: "Denna metod kan räcka för de som har ytliga missfärgningar. Du kommer inte ner på djupet och bleker tanden men de beläggningar som ligger på tanden försvinner. Bara detta kan ge ett vitare leende. Detta är också ett bra sätt att underhålla en tandblekning."

 

5. Bleka hemma-kit 

 

Kan ge resultat men är inte medicinskt testade

Så funkar det: Det finns många märken som säljer hemmablekningskit. Några varianter innehåller tandskenor med tillhörande blekningsgel, andra metoder innefattar att du penslar på blekmedel med en penna. Några av företagen som säljer dessa produkter heter Dentaworks, Dentway, Simplesmile och Easewhite.

Så lång tid tar det: Behandlingstiden varierar men resultat uppnås på mellan fyra dagar till två veckor.

Hållbarhet: Ett år eller mer är det produkterna lovar.

Pris: Mellan 199 och 895 kronor beroende på produkt.

Var: Lättast är att köpa produkterna på nätet, kan även finnas i vissa butiker.

Plus: Billigt och du kan själv läsa på om de olika produkterna innan du bestämmer dig.

Minus: Det är svårt att veta om produkten håller vad den lovar, du får ingen professionell hjälp under processen.

Expertens kommentar: "Det kan säkert någon hemmaprodukt som ger ett bra resultat. Det som är skillnaden är att dessa produkter inte är medicinskt testade, patientsäkerheten kan därför inte garanteras. Oftast står det inte heller på produkten hur stark den är, därför finns det en risk att det uppstår skador på tänderna eller frätskador på tandköttet."

 

6. Blek en enskild tand   

Bra metod för dig med en rotfyllning

Så funkar det: Ibland är det en rotfyllning som orsakar att en tand är mörkare än de andra. Lösningen då brukar vara att göra en ny krona men tandens färg kan också förbättras genom blekning av den enskilda tanden. Då tas gamla fyllningar, och annat som kan ha orsakat att tanden har missfärgats, bort. Tandläkaren gör en öppning på tandens baksida och bleker den inifrån. Behandlingen kan behöva upprepas för ett bra resultat. Behandlingen avslutas med att tandläkaren gör en fyllning med ett tandfärgat material.

Så lång tid tar det: Det kan ta allt från tre dagar till veckor. I vissa fall fungerar inte denna metod om tanden är för missfärgad inuti.

Hållbarhet: Om tanden kan blekas på detta sätt är resultatet långvarigt.

Pris: Från 650 kronor, 350 kronor tillkommer för att byta fyllningen.

Var: Utförs av tandläkare.

Plus: Detta är metoden som gäller om din tand är missfärgad på grund av en rotfyllning. Resultatet är bestående.

Minus: De andra tänderna förändras inte i färg. Vill du ha vitare tänder generellt rekommenderas även en tandblekning för övriga tänder.

Expertens kommentar: "Här går man in i tanden och bleker den inifrån. Detta är en bra metod om det är så att du har gjort en rotfyllning. Eftersom tandens nerv är borttagen kan man bleka den inifrån då det är därifrån missfärgningen kommer. Vill man ha de andra tänderna vitare är det bra att börja med att bleka alla övriga tänder för att sedan gå in och bleka ikapp den enskilda tanden."

 

7. Blek tänderna med plasmaljus eller laser 

Foto: Daniel Zgombic / DANIEL ZGOMBIC

Ger vita tänder på bara en halvtimme

Så funkar det: En gång räcker och resultatet håller länge. Tänderna putsas med pimpsten före behandlingen och penslas med blekningsgel som aktiveras med plasmaljus eller laser. Oftast blir tänderna inte lika vita som med skena, räkna med två nyanser ljusare. Vill du få ett bättre resultat måste du göra om behandlingen och betala fullpris. Behandlingar som ingår i den här kategorin heter bland annat Brilliant Smile som använder plasmaljus eller Lasersmile som använder laser.

Så lång tid tar det: Plasmaljusbehandlingar pågår oftast under 90 minuter varav själva blekningen tar totalt en timme. Laserbehandlingar är i regel något snabbare, ungefär en halvtimme.

Hållbarhet: Resultatet varierar, ett år eller mer.

Pris: Från 2 000 kronor.

Var: Blekningar med plasmaljus och laser utförs hos vissa privattandläkare och på salonger och kliniker som är certifierade.

Plus: Det går snabbt och du får ett omedelbart resultat. Bra om du behöver vita tänder snabbt.

Minus: Resultatet behöver inte bli lika bra som du hade tänkt dig och du måste göra om behandlingen igen för att få vitare tänder.

Expertens kommentar: "Vi på Folktandvården tror inte så mycket på att bleka tänderna med lampa eftersom vi har sett att det blir väldigt varmt på tänderna, det är en för aggressiv metod anser vi. För att undvika skador på tänderna avstår vi från att använda plasmaljus och laser. Detta kan vara ett alternativ om du snabbt behöver vita tänder, inför ett bröllop eller liknande. Du får ett snabbt resultat på en gång."