ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

6 vetenskapliga skäl till att vi hatar måndag

Publicerad 1 dec 2014 09.30

Foto: Lars Zahner

Var det tungt att kliva upp i dag?

Det finns vetenskapliga förklaringar till varför vi hatar måndagar.

Här är 6 orsaker.

1. Sömnmönstret

Varje gång vi byter till sommartid eller vintertid ställer det till det i kroppen. Det kan bli samma effekt varje helg, när vi försöker kompensera förlorad sömn från arbetsveckan med att sova längre? Enligt forskarna blir det bara svårare att gå upp på måndag morgon, och du är trött i början av veckan, fastän du tvärtom tycker att du ”sovit ikapp” under helgen.

LÄS MER HÄR

 

2. Det sociala

Vi människor är sociala varelser och för att känna oss lyckliga måste vi också känna oss bekväma på jobbet, i vår ”stam”. Efter en helg borta från jobbet måste vi försäkra oss om att vår arbetsplats är okej och ”säker”. Att skvallra med sina kolleger är en viktig del att starta upp jobbveckan på. Gör du inte det kan du känna dig ur gängorna.

LÄS MER HÄR

 

3. Plötslig förändring

Forskare har kommit fram till att känslorna på måndagar inte är mer stressiga eller deprimerande än på tisdagar, onsdagar eller torsdagar. Fredagar räknas inte in eftersom det är ”början på helgen”. Med andra ord är alla andra arbetsdagar lika ”hemska”, men frågar du folk kommer de alltid att säga måndagar. Och detta beror på att det blir en större omställning efter helgen.

LÄS MER HÄR

 

4. Du tycker sämre om dig själv

Du har kanske unnat dig lite extra god mat under helgen, och druckit mer alkohol än under andra dagar i veckan. Det kan ut sin rätt rent fysiskt. Enligt en amerikansk undersökning känner sig kvinnor mindre attraktiva på måndagar. Hur många av oss känner inte igen det där med att ”börja om” och bli hälsosammare på en måndag?

LÄS MER HÄR

 

5. Mindre hälsosam

Forskare har kommit fram till att också de som har kontroll på sin vikt väger mest i början av veckan. Det finns också undersökningar som visar att fler människor drabbas av hjärtattacker och stroke på måndagar.

LÄS MER HÄR

 

6. Ogillar jobbet

Enligt en amerikansk undersökning är det så många som 70 procent av amerikanerna som inte trivs med sitt jobb. Detta hänger samman med vad psykologer och karriärcoacher kallar för ”Monday blues”, känslor av depression och oro kan börja på söndag kväll och leda till en oproduktiv måndag.

LÄS MER HÄR

 

Källa: Mentalfloss.com

Relaterat