6 tips som hjälper dig att hålla ditt nyårslöfte
Vi lovar att träna mera, sluta röka, äta bättre, umgås mer med familj och barn...
- Men studier som gjorts visar att bara runt tio procent lyckas hålla sina nyårslöften över tiden. Det har hänt att även jag avgett ett nyårslöfte jag inte lyckats hålla. Så det är inte lätt ens för en expert, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.
Här ger hon sina bästa tips om hur du ska lyckas det här nya året.
På nyårsafton står hundratusentals smått sliriga svenskar med champagneglaset i högsta hugg och avkunnar sina nyårslöften.
- De vanligaste nyårslöftena handlar nog om livsstilsförändringar som att gå ner i vikt, äta bättre, träna mer, umgås mer med familj och vänner och ha mer tid för barnen. Sämre är löften typ "jag ska inte stressa", vilket är ett ospecifikt mål som det är mycket svårare att kontrollera, de ger ingen instruktion om "hur", säger psykologen Anna Bennich Karlstedt, 40, känd bland annat från TV4:s "Helt sjukt" med programledaren David Hellenius.
Men enligt henne visar studier att det bara är tio procent som på lång sikt klarar av att hålla sina löften
- På nyår har vi ofta alkohol i blodet och det nya året ligger där framför en alldeles oförstört. Då är det lätt att spontant avkunna "nu jäklar ska jag ta tag i det här".
Utbringa en skål
Det är visserligen bra med ett startskott på nyårsafton, men i och med att det är ganska svårt med beteendeförändringar är det bättre att börja när man känner som högst motivation. Och börja direkt och inte vänta till nyårsafton, säger Anna Bennich Karlstedt.
Hon föreslår i stället att man glatt utbringar en skål vill tolvslaget och berättar om sitt redan löfte man redan påbörjat.
- Men jag vill absolut inte säga att det är fel att komma på sitt löfte spontant även om man är berusad på nyårsafton. För det är ju faktiskt tio procent av flera hundratusen svenskar som klarar av att hålla de löften som avges där på tolvslaget, säger Anna Bennich Karlstedt.