Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 30 dec 2013 16:00

6 tips som hjälper dig att hålla ditt nyårslöfte

<strong>Kitty Jutbring, 36, radioprogramledare, från Göteborg:</strong><br>Nyårslöfte förra året: Köpa färre saker, inte äta kött och hitta tillbaka till den piffiga Kitty trots att hon var nybliven småbarnsmamma.<br>Ja, jag har levt upp till allting. Piffen kom på slutet, när min dotter blev äldre. Men jag kom också på att jag kanske inte måste vara piff-Kitty hela tiden.<br>Mitt nya löfte blir en fortsättning på de gamla. Mitt nya projekt blir att rensa ur min lägenhet - en tidskrävande uppgift eftersom jag är en samlare.

Kitty Jutbring, 36, radioprogramledare, från Göteborg:
Nyårslöfte förra året: Köpa färre saker, inte äta kött och hitta tillbaka till den piffiga Kitty trots att hon var nybliven småbarnsmamma.
Ja, jag har levt upp till allting. Piffen kom på slutet, när min dotter blev äldre. Men jag kom också på att jag kanske inte måste vara piff-Kitty hela tiden.
Mitt nya löfte blir en fortsättning på de gamla. Mitt nya projekt blir att rensa ur min lägenhet - en tidskrävande uppgift eftersom jag är en samlare.

1/4

Foto: Robert Eklund

<strong>Ingvar Oldsberg, 68, journalist och programledare, Göteborg:</strong><br>Nyårslöfte förra året: Träna mer.<br>Det har fungerat väl, jag har gått ner fyra-fem kilo. Men det har inte haft med löpbandet att göra, utan i stället har jag och Maria gått långa promenader. Det fortsätter vi med här i Thailand, då går vi längst stranden och eftersom det är en så trevlig miljö märker man inte att det blir kilometrar av det.<br>Inför det nya året kommer jag att fortsätta hålla mig någorlunda i form, men även ändra kosten. Jag ska börja äta bättre. Det finns ett ställe i Göteborg som säljer goda fruktjuicer, det är bättre än läsken jag brukar dricka. Jag ska också lämna hamburgare och pommes frites och i stället äta nyttigare mat.

Ingvar Oldsberg, 68, journalist och programledare, Göteborg:
Nyårslöfte förra året: Träna mer.
Det har fungerat väl, jag har gått ner fyra-fem kilo. Men det har inte haft med löpbandet att göra, utan i stället har jag och Maria gått långa promenader. Det fortsätter vi med här i Thailand, då går vi längst stranden och eftersom det är en så trevlig miljö märker man inte att det blir kilometrar av det.
Inför det nya året kommer jag att fortsätta hålla mig någorlunda i form, men även ändra kosten. Jag ska börja äta bättre. Det finns ett ställe i Göteborg som säljer goda fruktjuicer, det är bättre än läsken jag brukar dricka. Jag ska också lämna hamburgare och pommes frites och i stället äta nyttigare mat.

2/4

Foto: Anna-Karin Nilsson

<strong>Jennie Benjaminsson, 21, kock, matskribent och kom tvåa i Sveriges mästerkock, Mölndal:</strong><br>Nyårslöfte förra året: Träna mer.<br>Jag har tränat mer än jag brukar. Jag har tränat på gym och varit ute i naturen. Jag har tagit mig tid helt enkelt. Det känns jättebra.<br>Jag är inte riktigt en människa som har nyårslöften, jag har mer mål. Då känner jag inte samma press. Men jag ska kämpa för att ta karriären vidare. Jag har precis lanserat en podcast och flyttar snart till Stockholm.

Jennie Benjaminsson, 21, kock, matskribent och kom tvåa i Sveriges mästerkock, Mölndal:
Nyårslöfte förra året: Träna mer.
Jag har tränat mer än jag brukar. Jag har tränat på gym och varit ute i naturen. Jag har tagit mig tid helt enkelt. Det känns jättebra.
Jag är inte riktigt en människa som har nyårslöften, jag har mer mål. Då känner jag inte samma press. Men jag ska kämpa för att ta karriären vidare. Jag har precis lanserat en podcast och flyttar snart till Stockholm.

3/4

Foto: Stefan Forsell

<strong>Ralf Edström, 61, sportkommentator, Göteborg:</strong><br>Nyårslöfte förra året: Promenera mer och börja träna på gym.<br>Det har inte gått alldeles lysande. Jag har gått mer, det har jag gjort. Men gymmet kan du glömma.<br>Jag ska ut och röra på mig ännu mer. Jag brukar gå efter jobbet, det gäller att hitta en bra runda.

Ralf Edström, 61, sportkommentator, Göteborg:
Nyårslöfte förra året: Promenera mer och börja träna på gym.
Det har inte gått alldeles lysande. Jag har gått mer, det har jag gjort. Men gymmet kan du glömma.
Jag ska ut och röra på mig ännu mer. Jag brukar gå efter jobbet, det gäller att hitta en bra runda.

4/4

Foto: Robin Aron

Vi lovar att träna mera, sluta röka, äta bättre, umgås mer med familj och barn...

- Men studier som gjorts visar att bara runt tio procent lyckas hålla sina nyårslöften över tiden. Det har hänt att även jag avgett ett nyårslöfte jag inte lyckats hålla. Så det är inte lätt ens för en expert, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

Här ger hon sina bästa tips om hur du ska lyckas det här nya året.

På nyårsafton står hundratusentals smått sliriga svenskar med champagneglaset i högsta hugg och avkunnar sina nyårslöften.

- De vanligaste nyårslöftena handlar nog om livsstilsförändringar som att gå ner i vikt, äta bättre, träna mer, umgås mer med familj och vänner och ha mer tid för barnen. Sämre är löften typ "jag ska inte stressa", vilket är ett ospecifikt mål som det är mycket svårare att kontrollera, de ger ingen instruktion om "hur", säger psykologen Anna Bennich Karlstedt, 40, känd bland annat från TV4:s "Helt sjukt" med programledaren David Hellenius.

Men enligt henne visar studier att det bara är tio procent som på lång sikt klarar av att hålla sina löften

- På nyår har vi ofta alkohol i blodet och det nya året ligger där framför en alldeles oförstört. Då är det lätt att spontant avkunna "nu jäklar ska jag ta tag i det här".

Utbringa en skål

Det är visserligen bra med ett startskott på nyårsafton, men i och med att det är ganska svårt med beteendeförändringar är det bättre att börja när man känner som högst motivation. Och börja direkt och inte vänta till nyårsafton, säger Anna Bennich Karlstedt.

Hon föreslår i stället att man glatt utbringar en skål vill tolvslaget och berättar om sitt redan löfte man redan påbörjat.

- Men jag vill absolut inte säga att det är fel att komma på sitt löfte spontant även om man är berusad på nyårsafton. För det är ju faktiskt tio procent av flera hundratusen svenskar som klarar av att hålla de löften som avges där på tolvslaget, säger Anna Bennich Karlstedt.