Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det går att få nya vänner även som vuxenDet går att få nya vänner även som vuxenDet går att få nya vänner även som vuxen
Det går att få nya vänner även som vuxen Foto: Shutterstock

6 sätt att få nya vänner som vuxen

Vi är alltmer ensamma runtomkring i världen. 

Det sägs att vi svenskar är världens mest ensamma folk och många har svårt att skaffa nya vänner som vuxen.

Men det finns saker man kan göra.

När man går i skolan eller på universitetet är det inte så svårt att skaffa nya vänner. Sen när man går ut i vuxenlivet blir det lite svårare. Men det finns sätt att blir bättre på vuxen vänskap. 

LÄS MER: Det går att drabbas av vänskap vid första ögonkastet 

6 sätt för att få nya vänner som vuxen

1. Titta dig omkring

Titta på de människor som befinner sig i din närmaste närhet. Finns det någon som du skulle kunna tänka dig att bli vän med? Finns det någon granne i huset som du är nyfiken på? Även om det är osvenskt - bjud grannen på kaffe. Vem vet, kanske har ni massa saker gemensamt. Finns det några på ditt jobb som du verkligen trivs med? Det brukar vara väldigt uppskattat om någon drar i gång en AW. Finns det någon i familjen? Din mans syster? Din frus bror? Vi missar ofta att det finns människor runtomkring oss som vi faktiskt skulle kunna bli bra vänner med. 

2. Var modig

När du ska dejta så handlar det om att någon ska ta första steget och samma sak gäller ju med vänner. Vill man träffa nya vänner måste någon ta första steget. Om det finns någon du tror att du skulle kunna bli bra vän med, bjud över de på kaffe eller vin eller te. Även om det känns udda här i Sverige att ta kontakt med nya människor måste vi bli bättre på det. De flesta blir glada av att bli tillfrågade så tveka inte. 

LÄS MER: 13 tecken på att ni kommer vara bästa vänner för livet 

3. Var öppen

Vi tenderar att dras till människor i vår egen ålder med liknande intressen och liknande bakgrund. Tänk nytt i stället. Gå utanför din komfortzon. Det ger bara erfarenhet och nya sätt att se på världen. 

4. Avslöja något personligt

Om man redan från början börjar prata om något personligt och inte bara om väder och vind så växer ett osynligt band mellan två personer redan från första början. Samma sak gäller vänner. Någon kallade vänskap för "utbyte av sårbarhet" och det säger sig självt. 

LÄS MER: Bästisar på jobbet gör dig bättre 

5. Ha tålamod

Vänskap tar tid. Som relationer kan ta tid. Man är inte bästa kompisar från första början utan det är en process som måste få ta tid. Visa bara att du är intresserad och hör av dig utan att vara påträngande. Det brukar slå tillbaka i sinom tid. 

6. Använd teknologi

Bara för att du är van att man får vänner IRL betyder det inte att man kan träffa vänner via en app. Vem trodde för 10 år sen att det skulle bli så att vi jagade partners på nätet? Kanske blir det samma sak med vänner? Att vi kommer leta efter de via digitala medier? Var inte främmande inför att gå ut på vän-appar. Det är inget konstigt i det. Ensamhet är farligt för hälsan så man ska utnyttja allt som finns för att få vänner. 

Tips på aktiviteter och appar för att hitta nya vänner

Korpen

Är du intresserad av lagidrott? Bli medlem i Korpen. Ofta finns det lokala spelarpooler för personer som inte har ett eget lag. 

Gruppträning

Att träna i grupp kan vara läskigt men kan också leda till nya vänskapsband. Testa en yogaklass, gå med i en löpargrupp eller dansa loss till ett zumbapass.

Testa en kompis-app

Det finns inte bara appar för dejting. Appen GoFriendly har användare mellan 18 och 82 som alla söker efter nya vänner. Andra exempel är Panion, Scout och Kompisappen.

Gå med i ett intresseforum

Forum har bundit samman människor från hela världen sedan internet slog igenom på allvar. Gillar du film? Gå med i ett filmforum. Gillar du foto? Gå med i ett fotoforum. Gillar du prylar? Gå med i ett teknikforum. Etc etc.