Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 feb 2016 19:00

6 recept: Baka goda matbröd utan gluten

Ewa Skiöldebrand delar med sig av sina bästa baktips när det kommer till glutenfritt.

Ewa Skiöldebrand delar med sig av sina bästa baktips när det kommer till glutenfritt.

1/2

Foto: Magnus Jönsson

2/2

Foto: Karolina Olson Haglund

Många som äter glutenfritt vittnar om hur de blir både piggare, smalare och slipper sina magbesvär.

Här får du tips på goda glutenfria matbröd och kostexperten Ewa Skiöldebrand ger dig sina bästa baktips.

1. Lär dig degen

Degen blir i regel lösare när du bakar glutenfritt, eftersom det inte finns något gluten som suger upp vätskan innan bakning och binder ihop degen på samma sätt. Många försöker att kompensera genom att hälla på mer mjöl – gör inte det, det ska vara lite kladdigare än vad du är van vid, annars blir brödet lätt för torrt. Baka gärna i bakform eller brödform eftersom degen är så kladdig.

2. Få in fukten

För att behålla fukten använd gärna pofibrer. Pofibrer fungerar som gluten när du bakar och gör brödet saftigt. Du kan också använda frukt, som torkade fikon, aprikoser eller tranbär. Det tillför både en bättre struktur, längre hållbarhet och brödet blir också mer smakrikt. Att baka med linfrön, nötter och frön gör att brödet eller bakverket binds lättare.

3. Kör med elvisp

I vanlig deg vill du jobba med degen och få in mycket luft för att stärkelserna i glutenet ska dela sig. En glutenfri deg behöver inte knådas utan bara blandas väl. En deg bakad med glutenfritt mjöl är lösare än vanliga bröddegar. Det innebär att man sällan använder händerna utan kräver bara att man blandar och rör ihop ordentligt, alternativt kör lite lätt med elvisp eller bakmaskin.

LÄS MER: Glutenfritt! Stor guide till alla nya mjölsorter

4. Använd marmorkavel

Degen blir i regel svårare att kavla eftersom den är både lösare och kladdigare. Om du använder en vanlig träkavel och tar lite mjöl på kommer degen förmodligen fastna på kaveln. Använd i stället en marmorkavel och ta lite vatten på så att degen inte fäster på kaveln.

5. Jäs länge

Omkring 1-2 timmar är lämpligt. När du bakar med vanligt mjöl så är det glutenet som hjälper brödet att jäsa, men med glutenfri deg så behövs längre jästid så brödet hinner resa sig. Låt sedan det färdiggräddade brödet vila en stund innan du skär upp det eftersom det kan vara lite kladdigt.

6. Förvara kyligt

Glutenfria bröd och bakverk möglar inte fortare men kan bli torra snabbare på grund av den höga stärkelsehalten, speciellt om man använder exempelvis majsmjöl. Därför är det bra att förvara brödet i kylskåp, eller skära upp och frysa in.

 

Goda matbröd - fria från gluten

 

Recept: Ewa Skiöldebrand

Foto: Karolina Olson Haglund

Scones

Foto: Karolina Olson Haglund

6-8 stycken

Ingredienser:

50 g smör, alternativt 3 msk kokosfett

2 dl mandelmjöl

0,5 dl kokosmjöl

3 msk fiberhusk

3 ägg

1 ½ dl yoghurt, alternativt sojayoghurt

1 ägg till pensling

2 tsk bakpulver

2 nypor flingsalt

vallmo eller chiafrö till att strö ovanpå

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smör eller kokosfett i kastrull på spisen eller i mikron. Blanda i fiberhusk och yoghurt, låt stå 2-3 minuter. Under tiden blandar du de torra ingredienserna. Knäck äggen i den smälta smör- och yoghurtblandningen. Rör om. Häll i mjölblandningen. Rulla 6-8 bollar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper. Skär ett kryss i varje bröd och picka med gaffeln. Pensla bröden med ägg, strö över vallmo eller chiafrö. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

LÄS MER: Ewa, 54, äter glutenfritt: "Jag mår oerhört mycket bättre"

Rödbetsbröd

Foto: Karolina Olson Haglund

2 runda bröd

Ingredienser:

6,5 dl mjölk

25 g jäst

0,5 dl solrosfrön

0,5 dl pumpafrön

3,5 dl bovetemjöl

2 dl rårismjöl

2 dl rivna rödbetor (2 st)

2 msk fiberhusk

1 nypa salt

raposolja och sesamfrö till formen

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader

Ta fram en bunke. Häll upp mjölken. Smula ned jästen i mjölken. Vispa med degkrokar tills jästen lösts upp. Lägg i fiberhusk, låt stå 2-3 minuter. Blanda i de torra ingredienserna. Rör med degkrokarna, blanda i rödbetorna. Blanda allt väl. Låt jäsa under plastfilm i bunken ca 2 timmar.

Rulla två stora bröd. Smörj en plåt med rapsolja och bröa med sesamfrö. Lägg bröden på plåten och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Grädda i 30 minuter i ugnen. Låt svalna innan du skär i brödet.

Frukt- och nötbröd

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

2 dl bovetemjöl

2 dl rårisflingor

0,5 dl hasselnötter

0,5 dl mandel

5 st torkade osvavlade aprikoser

2 msk linfröolja

2 msk solrosfrö

1,5 tsk bikarbonat

en nypa salt

6 dl naturell yoghurt

smör eller olja och sesamfrö till formen

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman alla ingredienser utom yoghurten som du blandar i sist. Rör om ordentligt.

Smöra och bröa en avlång form, ca 2 liter, och lägg smeten i formen. Grädda i ugnen i ca 55-60 minuter. Stick brödet med en sticka, stickan skall vara torr när du tar ut brödet.

Långpannebröd

Foto: Karolina Olson Haglund

6-8 bitar eller 12 skivor

Ingredienser:

50 g smör

1 dl vispgrädde

6 ägg

1 dl pofibrer

1 ½ dl quinoamjöl

0,5 dl quinoaflingor

0,5 dl linfrö

2 tsk bakpluver

2 nypor salt

2 nypor kardemumma korn, grovmalen

Så här gör du:

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i kastrull på spisen eller i mikron. Vispa ägg till en fluffig smet, ca 2 minuter. Blanda i grädde i smöret och häll ned blandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten. Klä en forma, 15x20 cm med bakplåtspapper, Bred ut smeten, strö över lite qunioaflingor. Grädda i ugn ca 30 minuter. Testa med en sticka i brödet, den skall inte vara kladdig.

Fröknäcke

Foto: Karolina Olson Haglund

2 bakplåtar

Ingredienser:

1,5 dl havregryn, ren havre

1 dl boveteflingor

0,5 dl linfrö

0,5 dl pumpafrö

0,5 dl sesamfrö

0,5 dl solrosfrö

2 msk olivolja

6 dl vatten

Eventuellt flingsalt eller någon annan krydda som du gillar till exempel chili, fänkål, dill eller kummin

bakplåtspapper

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Varmluftsugn, då kan du ha båda plåtarna inne samtidigt, annars måste du ta en plåt i taget. Blanda alla torra ingredienser med olja och vattnet. Rör om ordentligt. Låt stå minst 4 timmar. Dela smeten på två olika stora delar på två plåtar med bakplåtspapper. Bred ut med stekspade. Ett bra tips är att lägga ett bakplåtspapper ovanpå och svepa ut smeten med händerna ändå ut till kanterna eller kavla med kavel ovanpå papperet. Det är viktigt att det blir jämn tjockt. Strö flingsalt eller någon annan krydda som du gillar till exempel chili, fänkål, dill eller kummin. Grädda i 15 minuter, ta ut plåtarna. Vända hela brödkakan upp och ned, dra av papperet. Nu kan du välja om du vill klippa brödet i sticks, fyrkanter eller bara låta brödet vara så kan du bryta brödet när du skall äta det. torka brödet ytterligare i ugn i 30 minuter på 150 grader. Känn efter, genom att ”knacka” på brödet i mitten, att det är hårt. Om inte låt det stå inne några minuter till. Låt svalna.

Matiga nyponmuffins

Foto: Karolina Olson Haglund

Ingredienser:

6,5 dl mjölk

25 g jäst

2 dl quinoaflingor

2 dl quinoamjöl

1 dl pofibrer

1 dl nyponmjöl

0,5 dl linfrö

2 msk fiberhusk

2 nypor salt

Fyllning:

en bit chèvre

en näve valnötter

lite honung att ringla över

en bit fetaost

en liten burk soltorkade tomater

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200 grader. Smula ned jästen i mjölken, vispa med degkrokarna så att jästen löser sig. Tillsätt fiberhusk, låt stå 2-3 minuter. Blanda i de torra ingredienserna. Vispa med degkrokarna till en lite gryning smet. Rör om i bunken och forma degen till en rund boll. Låt jäsa med plastfilm över i minst 2 timmar.

Rullar bollar och tryck ned i stora muffinsformar.

Smaksätt de olika muffinsen med till exempel:

En bit chèvre, 2-3 valnötter, ringla lite honung över

Några små bitar fetaost, 2 soltorkade tomater i bitar.

Eller fyll dem med det du tycker om.

Grädda i ugn ytterligare 30 minuter.

Vill du bara baka bröd utan fyllning och i muffinsformar. Rulla bollar till frallor eller gör två långa bröd. Låt jäsa på plåt med bakduk över i ytterligare 30 minuter. Grädda i ugn 30 minuter. Låt brödet svalna innan du skär i det.