Fotsvamp kan drabba alla.
Fotsvamp kan drabba alla. Foto: Sofie Isaksson

6 pinsamma åkommor och hur du blir hjälpt

Det finns åkommor som vi inte gärna pratar om - hemorrojder, flytningar, munsår, dålig andedräkt, fotsvamp och inkontinens - till exempel.

Men i själva verket  drabbar de var och varannan någon gång i livet. Här är sex vanliga  problem och tips på hur du kan slippa dem.

1. Bakteriell vaginos

Vad är bakteriell vaginos? 

 Skarpt illaluktande flytningar där lukten påminner om rutten fisk. Lukten märks främst vid samlag eller kring mens. Flytningarna är grå-vita och vanligtvis inte rikligare än normalt. Mellan var femte och var tionde kvinna som har mens drabbas.

Varför bakteriell vaginos?

Vid bakteriell vaginos har bakteriesammansättningen i slidan förändrats så att miljön där är mindre sur än vanligt. Då luktar flytningarna illa och skyddet mot infektioner minskar. Man vet inte vad som orsakar sjukdomen.

Hur kan jag behandla bakteriell vaginos?

• Det är svårt att göra något förebyggande eftersom man inte vet varför problemet uppstår.

• Sök vård om du märker att dina flytningar förändras på något sätt. Det finns andra anledningar till att flytningar luktar illa så det är viktigt bli undersökt. Är det bakteriell vaginos brukar man kunna få svar på en gång.

• Sjukdomen behandlas med antibiotika under tre till sju dagar. Då försvinner oftast symtomen men det är vanligt att de kommer tillbaka och man får behandla igen.

• På apoteken finns receptfria medel som kan minska den dåliga lukten men som inte har någon effekt på själva sjukdomen. Du kan också använda receptfria medel med mjölksyrebakterier efter en avslutad antibiotikakur. Då förbättras möjligheten att bli frisk.

2. Dålig andedräkt

Vad? Dålig andedräkt drabbar de flesta ibland efter att man ätit viss typ av mat eller rökt. Men besvären kan också vara långvariga. Då kallas det kronisk halitos och ungefär en halv miljon svenskar beräknas behöva behandling.

Varför? Lukten kommer oftast från munnen, inte från magen som många tror. När bakterier i munnen kommer i kontakt med proteiner i mat frigörs svavelföreningar som luktar illa. Dålig andedräkt beror oftast på bakteriebeläggningar på tungan eller runt tänderna. Beläggningar kan också bildas i halsmandlarnas veck, i näsan, i tandsten och i tandköttsfickor. Har man låg salivproduktion brukar man få sämre andedräkt eftersom bakterier trivs bättre i torra munnar. På grund av hormonförändringar kan kvinnor få sämre andedräkt vid mens, graviditet och i klimakteriet. Vissa sjukdomar kan också ge dålig andedräkt. Då kommer lukten från lungorna.

Behandling – vad kan man göra åt dålig andedräkt?

• Förebygg genom att hålla rent i munnen, både på tungan och mellan tänderna. Ät och drick regelbundet så stimuleras salivproduktionen.

• Mat ger inte kronisk dålig andedräkt men mjölkprodukter, kött, fisk, vitlök och starka ostar är typisk mat som ger tillfällig odör.

• Tuggummin och halstabletter döljer lukt för stunden men kan förvärra i längden eftersom ett för frekvent bruk tröttar ut spottkörtlarna så att salivproduktionen försämras tillfälligt.

• Det kan vara svårt att verkligen få bort bakteriebeläggningar, särskilt om de lagt sig som ett ”lock” långt bak på tungan. Tandläkaren kan göra rent tungan och dina tänder extra noga. Har tandläkaren inte erfarenhet av att behandla kronisk halitos kan du be att få remiss till en specialistklinik.

• Receptfria kosttillskott, munskölj, sugtabletter och tandkräm med zink kan binda svavelföreningarna i munnen och på så sätt minska den dåliga lukten. Det finns också tabletter som ska minska plack, dra till sig bakterier i munhålan eller öka salivproduktionen. Fråga på apotek, i hälsokostaffären eller hos din tandläkare.

• Sök vård om du upplever att andedräkten är ett problem, om du har en beläggning på tungan du inte kan få bort eller har långvarig muntorrhet.

Så vet du om du har dålig andedräkt

Det kan vara svårt att känna om man har dålig andedräkt. För att få en uppfattning om hur din andedräkt ter sig för andra kan du slicka på insidan av handleden, låta torka och sedan lukta.

3. Hemorrojder

Vad är hemorrojder?

Analkuddarna, små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Det kan göra att man blöder från ändtarmen, det kliar och svider, man känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen och att lite avföring läcker ut. Problemet är vanligt. Minst hälften av oss drabbas någon gång. Det är ofarligt och kan inte leda till andra, allvarligare problem.

Varför hemorrojder? 

 Man vet inte säkert vad som orsakar hemorrojder. Det är emellertid något vanligare hos gravida.

Behandla hemorrojder

• Är besvären lätta kan du fråga om råd på apotek eller sjukvårdsrådgivningen. För undersökning kontaktar du vårdcentralen. Det är viktigt att ta reda på orsaken till att man blöder från ändtarmen, även om det bara är lite grann, eftersom det kan bero på någon allvarlig sjukdom.

• Har du haft hemorrojder tidigare och känner igen besvären kan du behandla själv med receptfria medel. Du kan också prova att trycka tillbaka hemorrojderna. Detta ska inte göra ont.

• Receptfria och receptbelagda medel i form av salvor och stolpiller hjälper mot klåda och smärta. Var noga med rengöring under tiden du använder läkemedlen. Tvätta med ljummet vatten efter varje gång du bajsat och varje morgon och kväll. Torka försiktigt. Sök vård om du behandlat själv i två till tre veckor utan framgång.

• Att personer som ofta är förstoppade lättare skulle få hemorrojder är inte bevisat. Däremot kan besvären förvärras av förstoppning om man redan drabbats. Det är bra att dricka mycket vatten och att äta mycket frukt och fiberrik mat, som bönor, müsli och grovt bröd, för att minska risken för förstoppning. Fungerar inte det brukar ett par matskedar linfrön eller några katrinplommon effektivt få fart på magen.

• Om hemorrojderna orsakar kraftiga blödningar eller är stora kan de behöva tas bort genom operation eller på annat sätt, till exempel med hjälp av injektioner.

Läs mer om hemorrojder på:

Hemorrojder – så blir du av med besvären

Hemorrojder – så slipper du dem!

4. Munsår

Vad är munsår?

Små, vätskefyllda blåsor som ofta gör riktigt ont på och runt läpparna.

 Smittar munsår?

Munsår kan orsakas av bakterier eller förkylningsvirus. Sprickor i mungiporna kommer ofta på vintern för att huden är torr.

Vanligast är dock att munsår orsakas av herpesvirus som smittar vid direktkontakt. Det finns två olika typer av herpes där den vanligaste formen oftast är begränsad till mun och läppar medan den andra framför allt finns på könsorganen. 80 procent av oss har antikroppar i blodet mot det vanligaste herpesviruset. Viruset vilar inaktivt i nervbanornas rötter och om immunförsvaret sjunker kan nya munsår uppstå.

Behandling mot munsår:

• Förebygg genom att undvika kontakt med munsår. Peta inte på blåsorna och låt skorpan sitta kvar. Skydda läpparna mot intensivt solljus.
• Receptfria krämer kan ha viss effekt. Börja behandla så fort du känner första symtomen. Pilla inte på såren så undviker du att de infekteras eller sprids till andra delar av kroppen.
• Det finns flera olika receptbelagda medel och även tablettbehandling mot herpesviruset som kan förkorta smittoperioden. Behandlingen måste sättas in tidigt eller i förebyggande syfte vilket gör att den i första hand är aktuell vid upprepade utbrott.
• Plåster som inte syns så mycket kan dölja och minska smittorisken från såret.
• Sök vård om såret inte läkt på två veckor, om ditt allmäntillstånd är påverkat eller om såret har gyllengul skorpa på röd botten.

Läs mer om herpes på:

Herpes – allt du behöver veta

5. Fotsvamp

Vad är fotsvamp?

Huden på foten, vanligtvis mellan tårna, flagnar eller fjällar. Ofta svider och kliar det. Ibland kan man även få sprickor i huden. Problemen börjar oftast mellan fjärde och femte tån.

Varför får man fotsvamp? 

 Nästan alla en eller flera av de svampar som orsakar problemen på huden. Oftast gör de emellertid ingen skada. Svampen trivs extra bra när det är varmt och fuktigt. Smittan sprids därför ofta i omklädningsrum och duschar.

Behandling – vad kan man göra åt fotsvamp?

• Förebygg genom att inte använda för täta skor, tvätta dina ylle- eller bomullsstrumpor i 60 grader, byta strumpor varje dag, tvätta fötterna varje dag och torka noga mellan tårna samt att ha på dig badskor i allmänna duschutrymmen.

• Svampen behandlas effektivt med receptfria medel. Vissa behöver bara användas en gång medan andra kräver flera påstrykningar. Kräm passar bäst på torr hud medan gel eller liniment passar fuktig. Välj ett medel som innehåller hydrokortison om du har klåda.
• Sök vård om du behandlat utan resultat eller om problemen blivit värre. Fotsvamp kan förväxlas med eksem och psoriasis.

6. Urininkontinens

Vad är urininkontinens?

Att man läcker urin eller kissar på sig är ett vanligt problem bland kvinnor, ungefär var fjärde drabbas någon gång. Problemen brukar delas in i fyra grupper:
1. Ansträngningsinkontinens: Vanligaste formen som innebär att man läcker urin när man anstränger sig, till exempel lyfter tungt, skrattar eller hostar, ofta utan att man känner sig kissnödig.
2. Trängningsinkontinens: Innebär att man plötsligt känner sig så kissnödig att man inte hinner till toaletten. Vanligt är också att man behöver kissa mycket oftare än normalt.
3. Neurogen blåsstörning: Innebär att det kan läcka urin när som helst, liten eller större mängd, oavsett om man rör sig eller är stilla. Drabbar ofta kvinnor med diabetes eller en neurologisk sjukdom som ms eller en ryggmärgsskada.
4. Blandinkontinens: Problem både när man anstränger sig och när man känner sig kissnödig.

Varför urininkontinens? 

 Inkontinens kan ha flera orsaker, till exempel kan vävnaderna i och kring urinröret och urinblåsan och i bäckenet ha försvagats vid en förlossning. Kvinnor som fött många barn, har tecken på framfall eller svårt att knipa med bäckenbottenmusklerna löper större risk att drabbas. Det är också vanligare med urinläckage om man har kronisk luftrörskatarr eller astma, ett fysiskt tungt arbete, långvarig förstoppning, om man röker eller är kraftigt överviktig.

Behandling – vad kan man göra åt urininkontinens?

• Förebygg genom att motionera, göra knipövningar och gå regelbundet på toaletten, inte för ofta men håll dig inte heller för länge. Normalt är fyra till åtta gånger per dygn. Försök slappna av och kissa utan att krysta.
• Vid alla typer av inkontinens hos kvinnor rekommenderas träning av bäckenbottenmuskulaturen.
• Sök vård för dina besvär hos vårdcentralen, gynekologen, distriktssköterskan eller vid en kontinensmottagning. Där kan du få beteendeinriktad behandling och se om det kan vara aktuellt med läkemedel, en injektion, elektrostimulering eller operation. Du kan också få skydd utskrivna som passar dig.

Knipskola:

Knipträna kan du i princip göra när som helst och var som helst. När du står i kö, sitter framför datorn eller i tv-soffan till exempel. Genom öva upp styrka, snabbhet och uthållighet i bäckenbottenmusklerna förebygger du problem med inkontinens. Gör övningen till en lika självklar rutin som tandborstning. 

Styrketräning:
1. Att ligga på rygg kan kännas enklast i början men att stå eller sitta går också bra.
2. Knip ihop slutmuskeln runt ändtarmen och fortsätt knipa framåt mot blygdbenet som om du skulle ”dra in” något i underlivet. Du kan känna efter så att du använder rätt muskler genom att knipa med ett finger i slidan. Knip så hårt du kan i fem, sex sekunder.
3. Vila lika länge.
4. Upprepa fem till tio gånger.
5. Gör övningen vid fyra tillfällen per dag.

Uthållighetsträning – extra bra för dig med trängningsinkontinens:
Knip ungefär hälften så hårt som vid styrketräning men håll spänningen längre, helst en till två minuter.

Snabbhetsträning – hjälper dig parera vid exempelvis nysningar:
Gör tio snabba, maximala knip i tre sekunder med tre sekunders vila mellan varje. En gång per dag.