Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

6 förkylda personer som vi retar oss på

Förkyld? Nu är det förkylningstider.

Och då kommer de fram.

De där förkylningspersonerna som förstör vår tillvaro.

1. Förkylda män.

Dem känner vi alla till. Männen som får en förkylning och uppträder som att de fått en dödlig sjukdom. Många är de kvinnor som fått dutta med sina män som är så sjuka att man undrar om de någonsin ska bli normala igen.

Förra året kom en undersökning från brittiska Durham University som påstår att män lider mer av hosta och förkylningar eftersom de har ett större antal temperaturrelaterade receptorer i hjärnan, vilket gör att de upplever förkylningssymptomen som mer kritiska än vad kvinnor gör. Men forskaren John Axelsson, Karolinska institutet, som har genomfört två studier om hur immunsystemet påverkar hjärnan och våra beteenden, pekar på motsatsen - att kvinnor är mer känsliga än män. Hur det än må vara, skärp till er män!

 

2. Föräldrar med förkylda barn

Finns det något värre än föräldrar som släpar med sina förkylda barn överallt, och värst av allt- tvingar dem till förskola och skola fastän de är sjuka. Och då menar vi inte inte främst av empati för barnen, utan för att de kommer att smitta våra barn, och sedan resten av familjen. Influensorna och förkylningarna går runt, runt och tar aldrig slut. Bara för att ni tycker just era jobb är så viktiga så ni inte kan vabba; har ni tänkt på att vi kanske också har viktiga jobb, men ändå - av hänsyn till andra och våra barn, väljer att stanna hemma med dem. Och, vad du än gör - ta inte med dem till jobbet!

 

3. Förkyld på jobbet

Finns det något mer irriterande? Man jobbar med folk runtomkring sig som hostar, nyser och snorar. Oavsett man vill det eller inte blir man stressad och orolig för att bli smittad. Vem ska göra ens jobb om man blir sjuk? Och tänk, då blir förmodligen resten av familjen också smittad. Panik. Så, är du förkyld - stanna hemma! Inom bara fyra timmar är 40-60 procent av de gemensamma kontaktytorna fulla med virus och du kan ha smittat ned hela kontoret. Allt enligt en studie från University of Arizona. Dessutom tar det längre tid att bli frisk om du jobbar samtidigt. Sist men inte minst, ingen tackar dig i framtiden för att du jobbat när du var sjuk.

 

4. Hypokondrikerna

Ja, herregud. Hur orkar de? Dessa människor som blir lite snuviga och genast börjar beklaga sig över hur sjuka de är, och alla följder som nu kommer att komma? Inte nog med att man måste lyssna på deras klagan hela tiden, så fort de får chansen sjukskriver de sig, bara för säkerhet skull. Och sätter oss andra i klistret på jobbet. Ryck upp er! Har ni aldrig varit sjuka på riktigt?

 

5. Förkylda på allmänna transportmedel

Har folk inget vett alls nu för tiden? Man sitter på bussen och personen mitt emot ”duschar” alla i er närhet med sina baciller när hen nyser och hostar rakt ut. Förkylning? Influensa? Tbc? Mykoplasma? Det kan ju vara vad som helst. Struntar ni helt i era medmänniskor? Och arbetslinjen? Värst av allt, vet ni ens att en vanlig förkylning kan vara livshotande för den som är känslig?

 

6. Förkylda på resa

Samma som de som åker kommunalt. Visst, har man bokat en resa lång i förväg kan det vara svårt att boka av på grund av en förkylning. Men se då till att följa smittetiketterna i alla fall. Håll för när du hostar och nyser, gå på toaletten ofta och tvätta händerna. Bada i handsprit! Framför dina medresenärer, så de ser att du tar ansvar. De sitter just nu och oroar sig för att hela deras ska bli förstörd på grund av sjukdom. Och minsta tendens till allvarligare smitta, boka av resan.

 

LÄS OCKSÅ: 12 udda tips att stoppa förkylning och influensa