Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 aug 2013 09:31

5:2-trenden har tagit Sverige med storm

Lätt att följa. Åse Falkman Fredrikson har tvådagarsfastat i över ett år och tycker metoden är enkel att följa. "Det är ingen diet, utan en teknik, säger hon.

Lätt att följa. Åse Falkman Fredrikson har tvådagarsfastat i över ett år och tycker metoden är enkel att följa. "Det är ingen diet, utan en teknik, säger hon.

1/8

Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

<strong>Vad tycker du om tvådagarsfastemetoden?</strong><br>Ignacio Pacheco, 29, pluggar till sjukgymnast, Stockholm<br>- Jag såg dokumentären på SVT och har provat tvådagarsfastan. Man vänjer sig, men det funkar inte så bra när man tränar och jobbar mycket. Att äta mindre pasta och mer rotfrukter är bättre.

Vad tycker du om tvådagarsfastemetoden?
Ignacio Pacheco, 29, pluggar till sjukgymnast, Stockholm
- Jag såg dokumentären på SVT och har provat tvådagarsfastan. Man vänjer sig, men det funkar inte så bra när man tränar och jobbar mycket. Att äta mindre pasta och mer rotfrukter är bättre.

2/8

Foto: Anna Bergkvist

Elin Nordström, 27, journalist, Stockholm:<br>- Jag tycker egentligen inte om dieter, men fastan verkar bra. Man behöver inte svälta sig, inte så länge i alla fall.

Elin Nordström, 27, journalist, Stockholm:
- Jag tycker egentligen inte om dieter, men fastan verkar bra. Man behöver inte svälta sig, inte så länge i alla fall.

3/8

Foto: Anna Bergkvist

Tomas Eriksson, 34, tv-producent, Stockholm<br>- Jag tycker att det verkar mer rimligt än tidigare dieter. Mina kolleger har tvådagarsfastat i tre månader men jag har inte haft kraft i att ta tag i det ännu.

Tomas Eriksson, 34, tv-producent, Stockholm
- Jag tycker att det verkar mer rimligt än tidigare dieter. Mina kolleger har tvådagarsfastat i tre månader men jag har inte haft kraft i att ta tag i det ännu.

4/8

Foto: Anna Bergkvist

<strong>Tips på böcker om succédieten</strong><br>5:2 kokboken: läckra recept på måltider med 100, 200 eller 300 kcal Av Angela Dowden, Tukan förlag.

Tips på böcker om succédieten
5:2 kokboken: läckra recept på måltider med 100, 200 eller 300 kcal Av Angela Dowden, Tukan förlag.

5/8

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2: 100 kaloriberäknade recept<br>Av Ulrika Davidsson, Tukan förlag.

Ulrika Davidssons kokbok om 5:2: 100 kaloriberäknade recept
Av Ulrika Davidsson, Tukan förlag.

6/8

5:2 dieten: friskare, smalare, längre liv med halvfasta<br>Av Michael Mosley &amp; Mimi Spencer, Bonnier Fakta.

5:2 dieten: friskare, smalare, längre liv med halvfasta
Av Michael Mosley & Mimi Spencer, Bonnier Fakta.

7/8

5:2-dieten - kokboken: 150 recept för halvfasta<br>Av Mimi Spencer, Michael Mosley &amp; Sarah Schenker, Bonnier fakta.

5:2-dieten - kokboken: 150 recept för halvfasta
Av Mimi Spencer, Michael Mosley & Sarah Schenker, Bonnier fakta.

8/8

Det råder 5:2-hysteri i Sverige. Handböcker till kortfasta toppar både bok- och appförsäljningen (se bildspecialen ovan).

- Jag tror att den kommer att bli mer beständig än många andra nya trender eftersom den handlar om hur man äter, säger Åse Falkman Fredrikson.

5:2-dieten innebär att man två dagar i veckan äter max 600 kalorier och äter som vanligt resterande fem dagar.

Läkaren Michael Mosley ligger bakom BBC-dokumentären "Eat, Fast, and Live Longer" som visades i SVT:s "Vetenskapens värld" och har skrivit boken "5:2-dieten". Redan i september kommer hans kokbok och fler är i görningen.

Enormt stort genomslag

Charlotta Larsson, PR-ansvarig på Bonnier Fakta har aldrig förut varit med om att en dietbok blivit så spridd så snabbt.

- Efter Michael Mosleys dokumentär har boken fått enormt stort genomslag på kort tid. Vi har gett ut många böcker om LCHF och GI som blivit framgångar, men det har tagit längre tid och LCHF har varit mer omdebatterat och ifrågasatt.

Åse Falkman Fredrikson är kostrådgivare och matbloggare. Hon hade jojobantat och provat olika dieter så länge hon kunde minnas. Våren 2012 började det dyka upp nya rön om periodisk fasta på nätet. I dag har hon tvådagarsfastat i över ett år och har blivit expert på att komponera menyer.

Mer en teknik

Åse har länge ätit enligt LCHF-modellen. I kombination med fasta är den en optimal metod, menar hon.

- Det är ingen diet, utan en teknik. Det innebär att äta som vi gjort historiskt, när vi på kvällen åt den mat vi samlat ihop ihop under dagen. Vi kvinnor får dessutom en ökning av mättnadshormonet leptin när vi fastar. Jag äter mig nöjd på mindre mat när jag fastar.