Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Suzanne NorlingÅlder: 51 Gör: Florist Bor: NackaFamilj: Man och tre barnSuzanne NorlingÅlder: 51 Gör: Florist Bor: NackaFamilj: Man och tre barnSuzanne NorlingÅlder: 51 Gör: Florist Bor: NackaFamilj: Man och tre barn
Niclas BrunnegårdÅlder: 38.Gör: Systemdesigner, bloggar på mryeah.com och spelar fotboll i Fristads GoIF C-lag.Bor: Borås.Familj: Hustrun Sofia och barnen Alvin, 6, och Max, 3.Niclas BrunnegårdÅlder: 38.Gör: Systemdesigner, bloggar på mryeah.com och spelar fotboll i Fristads GoIF C-lag.Bor: Borås.Familj: Hustrun Sofia och barnen Alvin, 6, och Max, 3.Niclas BrunnegårdÅlder: 38.Gör: Systemdesigner, bloggar på mryeah.com och spelar fotboll i Fristads GoIF C-lag.Bor: Borås.Familj: Hustrun Sofia och barnen Alvin, 6, och Max, 3.
1 AV 2
Suzanne NorlingÅlder: 51 Gör: Florist Bor: NackaFamilj: Man och tre barn
Foto: Christian Örnberg
2 AV 2
Niclas BrunnegårdÅlder: 38.Gör: Systemdesigner, bloggar på mryeah.com och spelar fotboll i Fristads GoIF C-lag.Bor: Borås.Familj: Hustrun Sofia och barnen Alvin, 6, och Max, 3.
Foto: Anna Sigge

5:2 - succéfastan gav dom ett bättre hälsoliv

Ät som vanligt i fem dagar och fasta i två. Den nya succéfastan är just nu på allas läppar. För Söndag berättar två personer om sina nya liv med 5:2-dieten och hur de har gjort för att lyckas.

- Du äter bara lite mindre två dagar. Inga konstigheter, säger Suzanne Norling, 51, som har tappat 11 kilo.

SÅ FUNKAR 5:2-DIETEN

Ät som vanligt fem dagar i veckan. Två fastedagar i veckan äter du 500 kalorier per dag om du är kvinna, och 600 kalorier om du är man.
Vilka dagar i veckan du väljer som fastedagar kvittar. Välj de dagar som passar dig bäst. Du behöver inte heller fasta på samma dagar varje vecka, du kan byta dagar om du till exempel är bortbjuden på middag en fastedag. Men fasta inte två dagar i rad.
Under fastedagarna kan du äta tre väldigt små mål, två små eller ett lite större. Välj själv det som passar dig bäst. När på dagen du äter spelar heller ingen roll.
För att få i dig bra näring, utan för många kalorier bör fastemåltiderna främst bestå av protein och kolhydrater med lågt GI-värde, som grönsaker, bär och fullkornsprodukter.
Bra råvaror med protein är till exempel kokt vit fisk, kyckling utan skinn, räkor, tonfisk, tofu, ägg och mejeriprodukter med låg fetthalt men inget tillsatt socker.
Välj bort så mycket som möjligt av fettet under fastedagarna. Undvik snabba kolhydrater som bröd, potatis och pasta.
Nötter och frön i mindre mängder är bra för mättnaden. Drick kaffe och te utan mjölk och socker och drick ordentligt med vatten på fastedagarna.
Du kommer sannolikt att bli hungrigare än vanligt under fastedagarna, speciellt i början. Din kropp kommer delvis att vänja sig, men kom ihåg att det faktiskt inte är farligt att bli hungrig. Den värsta hungern brukar också gå över.
Se till att sysselsätta dig med annat under fastedagarna. Ring till en vän, läs en spännande bok eller ta en skön promenad om du känner dig hungrig.
Frossa inte under de dagar då du får äta vad du vill. Ät som du brukar, efter ett tag kanske du blir inspirerad till att äta lite nyttigare även dessa dagar.

SÅ LYCKADES NICLAS MED 5:2

Vilka dagar fastar du?

- Torsdagar. Tidigare var det tisdagar också, men efter fem månader med 5:2 kör jag nu 6:1.

Vad gör du när du blir hungrig?

- Då dricker jag en stor kopp grönt te.

Hur äter du de andra dagarna?

- Jag äter vanlig mat, men lite nyttigare på vardagarna. På helgerna unnar jag mig mer, då kan det bli lite rödvin eller öl.

Hur mycket har du gått ner i vikt?

- Runt 12 kilo.

Vad skulle du säga till den som vill testa 5:2?

- Gör det tillsammans med andra. På min blogg hittar du exempelvis recept, information och diskussionsforum. Se det som en långsiktig livsstil.

SÅ LYCKADES SUZANNE

Vilka dagar fastar du?
- Måndagar och onsdagar.
Vad gör du när du blir hungrig?
- Jag aktiverar mig och dricker vatten.
Hur äter du de andra dagarna?
- Som vanligt, men jag tänker mer på vad jag äter.
Hur mycket har du gått ner i vikt?
- 11 kilo på fem månader.
Vad skulle du säga till den som vill testa 5:2?
- Man ska absolut testa. Du äter bara lite mindre två dagar. Inga konstigheter!

Sedan floristen Suzanne Norling, 51, började med 5:2-dieten i våras har hon gått ner elva kilo. Men egentligen lockades hon främst av andra hälsofördelar - viktnedgången kom som en välkommen bonuseffekt.

Precis som så många andra­ fick Suzanne Norling och hennes­ man Mikael upp ögonen för dieten genom läkaren och vetenskapsjournalisten Michael Mosleys BBC-dokumentär "Eat, fast and live longer". Sedan de satte i gång i april har de båda gått ner drygt tio kilo.

- Men det var egentligen andra­ saker som gjorde att vi blev intresserade. Dieten kan exempelvis minska risken att drabbas av åldersrelaterade sjukdomar som alzheimer.­ Vi har sjukdomen i släkten så går det att förebygga vill man förstås gärna göra det, säger ­Suzanne.

För Suzanne har det aldrig känts jobbigt att fasta två dagar­ i veckan. Hon tror att mycket handlar om att bestämma sig.

- Man äter ju 500 kalorier på fastedagarna så det handlar inte om att svälta sig själv. Blir man hungrig får man dricka vatten och försöka aktivera sig själv för att tänka på annat.

 

Ganska snart efter att Suzanne hade börjat med 5:2 började hennes överflödiga kilon trilla av henne och i takt med det kände hon sig automatiskt piggare.

- Jag har blivit mer medveten och tänker på vad jag stoppar i mig även de dagar jag inte fastar. Man blir mätt snabbare också, vilket gör det lättare att strunta i att ta en portion till.

En fastedag brukar börja med att Suzanne äter lite naturell yoghurt och dricker en kopp te. Med hjälp av några glas vatten på vägen står hon sig fram till lunch som brukar bestå av soppor av olika slag.

Varken Suzanne eller hennes man har haft svårt att kombinera dieten med sitt sociala liv. De utgår från att fasta måndagar och onsdagar, men skulle det krocka med en middagsbjudning byter de bara dagar.

- Så länge vi mår bra tänker vi fortsätta med det här.

---

Niclas, 38, har hittat sin livsstil:

"Jag slipper tänka på vad jag äter"

Niclas Brunnegård, 38, från Borås hade hamnat i en nedåtgående ­hälsospiral och blev inte av med en efterhängsen övervikt på drygt tio kilo. Men 5:2-dieten blev hans räddning.­ I dag har han nått målvikten och känner sig starkare än på länge.

De senaste åren har ett gäng oönskade extrakilon smugit sig på och Niclas Brunnegård har gjort sitt bästa för att bli av med dem. I början av förra hösten lyckades han gå ner en del med hjälp av GI-dieten men när julen kom var övervikten tillbaka.

Efter en långdragen förkylning under vintern kände Niclas att han måste göra någonting drastiskt åt sina ohälsosamma vanor. När vetenskapsjournalisten Michael Mosleys dokumentär "Eat, fast and live longer" om 5:2-dieten visades i mars slukade Niclas allt som sades med stort intresse. Äntligen något han kände att han trodde på.

- Jag tilltalades av att det är mer en livsstil än en diet. Det här är något jag kommer att fortsätta med för alltid. Men nu när jag har nått min målvikt kommer jag att fasta en dag i veckan i stället för två och öka min ­träning, säger Niclas Brunnegård.

När han hade bestämt sig för att sätta i gång dammade Niclas av sin gamla fotbollsblogg för att där bjuda på sin hälsoresa. Snart hade han engagerade bloggläsare som ville följa varje steg han tog, vilket gjorde honom ännu mer motiverad att lyckas.

- Jag kände mig snabbt piggare och starkare. Redan efter sju veckor hade jag gått ner sju kilo, och då tog jag upp mitt gamla fotbollsspelande igen. Jag hade verkligen saknat det.

 

Niclas fastedagar brukar­ börja med en frukost som består av blåbär, ägg och te. På jobbet blir det en kopp kaffe och ett glas vatten före lunch.

En favorit bland lunch­alternativen är mozzarella, skivade körsbärstomater, lök och cashewnötter.

Till middag är en halv laxfilé med ugnsbakade grönsaker ett vanligt alternativ. På kvällen blir det en stor kopp grönt te.

- De första veckorna var lite kämpiga med hungern, men nu när kroppen har vant sig är det inget problem längre. Det passar mig jättebra att äta mindre under fastedagarna, och slippa tänka på vad man äter konstant som det brukar vara med andra dieter.

Niclas har hittat en livsstil som passar honom utmärkt och är därför övertygad om att det här inte är någon tillfällig diet som riskerar att bytas ut.

- Jag tycker det känns skönt att låta kroppen­ återhämta sig en dag i veckan. Man renar kroppen och känner sig starkare efteråt.