Foto: Ylwa Yngvesson

5:2-grundaren Michael Mosley fastar för hälsa

När läkaren Michael Mosley landar i Sverige och möts av löpsedlar med  nya 5:2 dieten blir han förvånad, och stolt, över det stora genomslaget.
Jag  gick på flygplanet till Stockholm och tog en tidning på vägen, där såg  jag 5:2 på förstasidan.

Jag ville nästan ställa mig upp och säga "det  här är min diet", säger han och skrattar.

Sedan SVT:s Vetenskapens värld sände BBC-dokumentären "Eat, fast and live longer" tidigare i våras har intresset för halvfasta vuxit enormt i Sverige.

- Det visar att svenska folket är väldigt öppna och intresserade av hälsa. Hela västvärlden har problem, övervikt dödar många människor i dag, säger han.
Och den nya kostgurun har fått många fans. När Mosley är på plats i Stockholm för att hålla sin presskonferens är det många som vill ta kort och få böcker signerade med en personlig hälsning.
 

 

Michael Mosley hittade till fastan när han sökte efter ett sätt att bota sin egen ohälsa.

- Jag tror inte någon av mina manliga släktingar har blivit äldre än 73 år. Min pappa dog av komplikationer kopplade till sin diabetes. Mina utsikter ser inte bra ut och när jag fick reda på att jag själv hade högt blodsocker, för mycket kroppsfett och högt kolesterol ville jag hitta ett sätt att bota mig själv utan mediciner.
I den populära tv-dokumentären åker Michael Mosley till USA och utforskar sambandet mellan lågt kaloriintag och ett längre liv.

- Jag började med en fasta som varade i fem dagar, det var ganska extremt och jag var väldigt hungrig. Men jag lärde mig att hunger går över och att det inte är farligt.
Mosley vill själv inte leva på en lågkaloridiet hela livet och skapade därför metoden där man fastar två dagar i veckan.

- Blodsockret går ner och kroppen hinner återhämta sig. Detta sänker risken för cancer, demens och diabetes. Kostråden vi har fått hittills, att vi ska äta sex små mål om dagen, är helt fel. Kroppen mår som bäst med några få måltider per dag, säger han.
Genom att fasta två dagar i veckan får du också i dig färre kalorier per vecka vilket naturligt leder till viktnedgång.

- Säg att du i vanliga fall äter 2 500 kalorier på en dag. När du fastar två dagar i veckan och enbart äter 500 kalorier under dessa dagar blir det att du totalt äter 4 000 kalorier mindre på en vecka. Det ger en viktnedgång på runt ett halvt kilo i veckan, säger han.
 

 

Att fasta skulle leda till hetsätning på veckans övriga dagar är ingenting som Mosley tror själv. Tvärtom menar han att fastedagarna skapar bättre matvanor i längden.

- Det finns inga studier som visar att fasta skulle trigga i gång ätstörningar i högre grad än någon annan diet. Att lära sig vara hungrig och se att man ändå fungerar är tvärtom ett bra sätt att skapa sunda matvanor. Jag var själv livrädd för att vara hungrig innan vilket gjorde att jag åt ofta för att hålla uppe mitt blodsocker. Det är katastrofalt för hälsan.
I dag fastar Michael Mosley en dag i veckan för att upprätthålla de positiva resultat han har fått av 5:2-dieten.

- Jag kom till en punkt då jag hade en bra vikt, låg fettprocent och hade slutat snarka på nätterna. Nu fastar jag för att hålla mig frisk

VEM ÄR MICHAEL MOSLEY?

Michael Mosley, 56, är en engelsk läkare, journalist och programledare inriktad på medicinsk journalistik. Han utbildade sig till läkare vid Royal Free Hospital i London och producerade sedan flera vetenskapliga tv-program åt BBC.

Förra året slog han genom stort med två dokumentärer där han själv medverkar som försöksperson. Dokumentären "Eat, fast and live longer" introducerade 5:2-dieten för världen och den 25 mars i år sändes dokumentären i SVT:s Vetenskapens värld.

Den 17 september kommer hans andra bok om halvfasta, en receptbok för de som följer 5:2-dieten.

Aktuellt just nu