Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jörgen Hildebrandt

5 snälla övningar för rygg, nacke och huvud

FAKTA

Tänk på att:


Välj de delar som passar dina behov eller kör programmet i en följd.
Dämpa belysningen och sätt på lugn musik.
Du som får massage sätter dig som personen på bilden. Välj en stol med ett högt ryggstöd. Luta dig mot kudden. För att slappna av i nacken, titta snett ner i golvet.
Du som ger massage ska tänka på att arbeta långsamt med ett behagligt tryck. Undvik att lägga tryck på ryggraden.
Stå rätt. Tänk på din arbetsställning. Stå med rak rygg, raka armar och använd kraften från hela din kroppstyngd.
Prata. Kommunicera med personen som får massage. Det ska kännas skönt och inte göra ont.
Undvik massage om du har en infektion i kroppen som feber och halsont.
OBS! Vid ihållande eller återkommande smärta bör du besöka en professionell kroppsterapeut.

Tips och massagegrepp från Pia Jutebrink, Dipl. Massageterapeut (www.kropposjal.se).

Foto: Foto: Nils Petter Nilsson

 

Övning 1: Får dig att slappna av

 Dessa strykningar får den andre att slappna av. Sätt en hand på var sida om ryggraden vid ryggslutet. För händerna långsamt upp längs ryggraden ut över axlarna och tillbaka samma väg igen. Låt hela handen vila mot kroppen. Upprepa 3–5 gånger. När du är klar bör den andre känna sig avslappnad. 

 

Övning 2: Bra för rygg, axlar och skulderblad

 Nu ska ryggen, axlarna och skulderbladen få sitt. Sätt händerna på var sida om ryggraden i ryggslutet. Gör små, växelvisa, gnuggningar med handloven längs ryggraden. Tryck inte på ryggraden. Fortsätt gnugga ut mot axlarna och ner över skulderbladen. Fortsätt sedan längs med sidan på kroppen ner till ryggslutet igen. Upprepa 3-5 gånger. Effekten är välgörande. 


Övning 3: Hjälp mot spänningshuvudvärk

 Nu ska du mjuka upp axlar och överarmar. Det är en bra övning när man känner sig stel eller har spänningshuvudvärk. Be den du ska massera sitta upprätt. Lägg händerna på axlarna och krama växelvis med en hand i taget under en minut. Arbeta sedan växelvis ner mot överarmarna, vänd tillbaka precis före armbågarna. Upprepa två gånger.

 

Övning 4: För dig som  är stel i nacken

 Denna massage passar dig som känner dig stel i nacken eller har spänningshuvudvärk. Resultatet blir att du slappnar av i musklerna i nacken och huvudet. 

 Låt den du ska massera vila pannan mot kudden. För undan håret. Sätt händerna på var sin sida om axlarna. Stryk försiktigt fingrarna längs nacken upp till skallbasen. Där gör du cirklar med fingertopparna. Gör cirklar hela vägen upp i hårbotten. Undvik att trycka för hårt. Upprepa 3-5 gånger.

 

Övning 5: Mjuka upp dina händer

 Alla arbetar med sina händer och den här övningen ger välbehövlig uppmjukning av händerna. Föreställ dig att personens hand är en tvål som du håller i. Massera handrygg och handflata. Använd gärna en handkräm när du masserar händerna.