Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 jul 2018 14:23

5 sätt att skydda din katt från värmeslag

Var uppmärksam på om din katt verkar hängig

Var uppmärksam på om din katt verkar hängig

1/3

Foto: Shutterstock

Även katter kan få värmeslag

Även katter kan få värmeslag

2/3

Foto: Shutterstock

3/3

Det är inte bara människor som kan fara illa av extrem värme. Även katter kan börja må dåligt och få värmeslag som kan bli farlig. Det finns dock ett par grejer du kan göra för din katt. 

Till skillnad från oss människor kan inte katter svettas för att sänka sin kroppstemperatur. Hundar drabbas oftare av värmeslag men det kan drabba katter också. Katter försöker att kyla ner sig genom att kanske tvätta sig mer eller att flämta men ibland är det helt enkelt för varmt för att det ska vara tillräckligt. Just nu när det är så otroligt varmt så finns det risk för att din katt ska få värmeslag. Om katten har några sjukdomar, är gammal eller överviktig är risken större. En frisk katt ska klara sig bättre. 

Om man misstänker att katten har drabbats av värmeslag ska man åka till veterinären på en gång men för att förhindra att katten drabbas kan man prova med detta:

LÄS MER: Så svalkar du din bebis i värmen 

1. Se till att din katt håller sig kall

Det kanske inte är helt motiverat att skaffa sig AC i lägenheten för kattens skull men se åtminstone till så att katten har mycket att dricka och att det är korsdrag i lägenheten så att frisk luft cirkulerar. Lämna aldrig katten i en bil. Det går väldigt snabbt för en katt att utveckla värmeslag eftersom de inte automatiskt kan kyla ner sig. 

2. Lär känna symtomen på värmeslag

Om din katt är slö, kräks eller har svårt att stå och känns vinglig då behöver du kyla ner katten på en gång och söka vård. Ett tips är att stryka isbitar över pälsen. 

3. Ge massa vatten

Se till att det finns flera platser i lägenheten där katten kan få vatten. Ställ vattenskålar  i hela lägenheten, även på favoritplatserna där katten gömmer sig. Ha gärna is i vattnet. 

LÄS MER: Hundar dör av att bli lämnade i bilen 

4. Lektid får bli på kvällstid

Låt katten vila dagtid och ha sin dagliga lektid på kvällarna eller tidiga morgnar. Det är onödigt att de rör på sig dagtid när det är som varmast.

LÄS MER: Hjälp din vovve - så förebygger du värmeslag hos hunden

5. Borsta katten massor

Om du groomar din katt och borstar ofta så hjälper det i den här värmen. Om pälsen får vara fri från smuts och annat så är det lättare för katterna att bli svala på egen hand.  Det enda sättet de kyler ner sig är ju genom att slicka på pälsen.