Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Tandlossning kan beropå hjärt- kärlsjukdom.
Tandlossning kan beropå hjärt- kärlsjukdom.
Tandlossning kan beropå hjärt- kärlsjukdom.
Hjärt- kärlsjukdom kan också vara ett resultat av dålig munhälsa.
Hjärt- kärlsjukdom kan också vara ett resultat av dålig munhälsa.
Hjärt- kärlsjukdom kan också vara ett resultat av dålig munhälsa.
1 AV 2
Tandlossning kan beropå hjärt- kärlsjukdom.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Hjärt- kärlsjukdom kan också vara ett resultat av dålig munhälsa.
Foto: Dynamic Graphics

5 saker som ger ökad risk för tandlossning

I en ny studie visar forskare vid Örebro universitet att det finns en stark koppling mellan tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar. Men genom att bli medveten om fem vanliga riskfaktorer kan du minska risken att drabbas.

Tandlossningssjukdom, eller parodontit, är vanligt förekommande världen över. I Sverige drabbas omkring 50 procent av alla personer över 50 år av sjukdomen. Och det är vanligt att man bär på bakterien utan att veta om det.

– Många tror nog att tandlossningssjukdom helt enkelt innebär att man bokstavligen tappar sina tänder – men det är det allra sista steget. Man kan gå runt med sjukdomen i decennier innan det möjligtvis kommer dit, säger Torbjörn Bengtsson, professor i medicinsk cellbiologi vid Örebro universitet, som har lett forskningsarbetet.

Tidigare studier har kunnat visa att tandlossningsbakterien Porphyromonas gingivalis förekommer i hjärtats kranskärl hos patienter som drabbats av hjärtinfarkt. Nu bekräftar forskare vid Örebro universitet detta samband i den nya studien, som presenteras i den vetenskapliga tidskriften Infection and Immunity,

Torbjörn Bengtsson. Foto: Örebros universitet

Den aktuella bakterien kan lätt sprida sig vidare ut i kroppen, exempelvis genom att komma ut i blodet när vi borstar tänderna.

– Bakterien kan infektera muskelceller i blodkärlens väggar, och genom inverkan av speciella enzymer påverka gener som förstärker inflammationen i blodkärlen. Det är den här processen som kan påskynda åderförkalkning och öka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, säger Torbjörn Bengtsson.

 LÄS OCKSÅ: Så slipper du tandsten – och hjärtsjukdomar
 

 

5 saker som ökar risken för tandlossningssjukdom, och hjärt- och kärlsjukdomar: 

En bra början är att hålla efter dina tänder. Foto: colourbox

1. Dålig tandhälsa

Genom att sköta om dina tänder noga minskar du risken att drabbas av tandlossningssjukdom, parodontit. Ta hand om tänderna själv genom att borsta grundligt och använda tandtråd morgon och kväll.

Därtill bör du regelbundet besöka både tandläkare och tandhygienist för ordentlig koll och rengöring. Bakteriebeläggningar i tandköttsfickorna kan vara svåra att komma åt själv, och kan senare leda till tandlossningssjukdom.

Rökning är INTE bra för munhälsan. Foto: Colourbox

2. Rökning

Att röka ökar risken att drabbas av parodontit – vilket i sin tur kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom är rökningen i sig en riskfaktor för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, oavsett tandlossningssjukdom.

Ett annat problem med rökning är att blodkärlen drar ihop sig, vilket kan leda till att man inte upptäcker symptom som annars hade visat sig. Ett tecken på begynnande, eller pågående, tandlossningssjukdom är exempelvis blödande tandkött, och detta kan alltså döljas genom rökningen.

Stress kan orsaka hjärtinfarkt. Foto: Panthermedia
Undvik fet mat - för hjärtat. Foto: Magnus Jönsson

3. Stress

En hög produktion av stresshormonet adrenalin under lång tid ökar risken för blodproppsbildning i hjärtats kranskärl, vilket kan orsaka hjärtinfarkt. Bakterien Porphyromonas gingivalis förstärker adrenalinets effekt. Tandlossningssjukdom i kombination med stress innebär därför en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

4. Fet mat

Forskarna vid Örebro universitet har kunnat konstatera att tandlossningsbakterien Porphyromonas gingivalis kan göra att det skadliga kolesterolet, LDL, påverkar kroppen ännu mer negativt. Det innebär bland annat en större risk för fettinlagring i hjärtats kärlväggar, vilket kan öka risken för åderförkalkning.

Har du diabetes kan det också påverka dina tänder. Foto: Alexander Raths

5. Diabetes

Risken att utveckla diabetes ökar om du äter felaktigt, och forskare har sett en koppling mellan sjukdomen och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom har man kunnat se ett samband mellan tandlossningssjukdom och diabetes. De båda sjukdomarna påverkar varandra åt båda håll: tandlossningssjukdom kan förvärra diabetes – och diabetes kan påskynda utvecklingen av tandlossningssjukdom.

 LÄS OCKSÅ: Bakterier och inflammation förkortar livet