Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 aug 2018 19:30

5 saker som du gör som irriterar din katt i hemlighet

Din katt kan vara mer irriterad på dig än du tror.

Din katt kan vara mer irriterad på dig än du tror.

Foto: Shutterstock

Katten är din bästa kompis, ditt gosedjur, din favorit i hela världen. Ni älskar varann innerligt. Men visste du att det finns saker du gör som stör din katt? Tänk på det nästa gång du tar fram mobilen till exempel. 

Din katt är världens gosigaste. Oftast sover den, leker ibland och är allmänt gullig. Ibland springer den och busar och visar ganska ofta att den inte vill bli störd. Katter är ganska bestämda på det sättet. De visar tydligt vad de vill. Men så finns det saker som vi tror att katterna gillar och som vi själva älskar men som faktiskt irriterar katterna och som de kanske inte visar.  Här är 5 saker som din katt antagligen hatar med dig.  

LÄS MER: Köp en katt och sluta stressa

1. Skulle du vilja bli buren som en baby om du var vuxen?

Nä, tänkte väl det. Det vill inte din katt heller. Den tycker om att du tar upp hen när du kommer hem från jobbet men de flesta katter är faktiskt inte så förtjusta i att lämna golvet. Det gör katterna lite osäkra. När du håller hen som en baby så tycker de ännu mindre om det. Du kanske tycker att det är gulligt men det är du ensam om. Låt det bara pågå ett par sekunder så katten inte blir stressad. 

2. Tänk dig att bli konstant fotograferad

Är det något du skulle gilla? Om du sätter dig in i din katts situation så är det faktiskt inte så roligt. Använder du blixt så blir katten ännu mer irriterad. Det är extra irriterande om du tar en leksak och försöker skapa en bild som inte finns. En påtvingad bild med din katt kan göra honom stressad. 

LÄS MER: Pratar du med din katt - här är en anledning för att du ska fortsätta 

3. Hur tycker du det känns när någon konstant stirrar på dig?

Ungefär som din katt. Väldigt irriterad med andra ord. Att stirra på någon är för en katt lika med som att psyka ut någon. Om du tittar på en katt för länge så tycker den att du visar upp ett aggressivt beteende och kanske går på dig. Värt att undvika. 

4. Att mjaua inför sin katt är att härmas

Tänk om någon skulle härma dig hela tiden. Varje gång du sa något så sa den personen samma sak. Så är det för en katt. Många tror att det är någon sorts kommunikation men när en katt mjauar vill den någonting så när du mjauar tror katten att du vill något. Och katten har ingen aning om vad du vill och blir irriterad. Inte att rekommendera alltså. 

5. Om du skulle få mjölk konstant hur tror du att du skulle må?

Även om vi tror att katter gillar mjölk så är det så att många katter är laktosintoleranta vilket gör att katt- och mjölk-kärleken är en myt. Faktum är att de kan få ont i magen inom 8-12 timmar och inte alls må speciellt bra. Hur skulle du må om du var tvungen att dricka mjölk men egentligen var känslig för laktos? Som din katt antagligen men du kan åtminstone säga det. Så skippa mjölken.