Det är mycket att tänka på för den som använder kontaktlinser. Det gäller att hålla koll på bäst före-datum och att ta ut linserna innan läggdags.
1 av 2: Det är mycket att tänka på för den som använder kontaktlinser. Det gäller att hålla koll på bäst före-datum och att ta ut linserna innan läggdags. Foto: SHUTTERSTOCK
Kliande och irriterade ögon? Det kan bero på något av följande misstag.
2 av 2: Kliande och irriterade ögon? Det kan bero på något av följande misstag. Foto: FOTOLIA

5 saker du aldrig ska utsätta dina ögon för

Slarv med sminket och att sova med linserna i är ovanor många av oss har. Men visste du att det kan få allvarliga konsekvenser för dina ögon? Hälsoliv har listat fem ovanor du genast ska lägga på hyllan om du vill skona blicken.

Lider du av grusiga, torra och röda ögon? Det kan bero på att du inte tar hand om dem ordentligt. A och O för en klar blick är att ta hand om ögonen, men det är lätt att göra misstag. Med inspiration från Time kommer fem dåliga vanor du ska se upp med om du vill ha friska ögon. 

1. Sova med kontaktlinserna på

Somnat med linserna i och vaknat upp med torra, grusiga ögon? Se det som en varning. Att frekvent sova med kontaktlinserna kan nämligen skada hornhinnan. Ögat får syre och tårtillförsel av att vi blinkar, men när vi sover minskar både syre och tårvätska. Det här kan leda till att linserna förändras och drar ihop sig. Ögonen blir irriterade och i värsta fall kan det resultera i en infektion.

LÄS MER: Därför får du "gegg" i ögonen på morgonen

2. Använda produkter som gått ut 

Se till att kontaktlinser, ögondroppar, sminkborttagningsprodukter och annat du har i eller runt ögonen  inte är för gamla. Dels för att produkter som gått ut inte är lika effektiva, men också för att slippa bakterier. 

Det är bra att hålla koll på om de bäst före-datum som står på förpackningarna gäller om de är öppnade eller oöppnade förpackningar. 

3. Slarva med sminkborttagningen

Känslan av att vakna upp med svidande ögon kantade av smulig mascara är inte rolig, även om det var skönt att skippa sminkborttagningen kvällen innan. Se till att få in en bra hudvårdsrutin och slipp inflammationer i ögonen och irriterad hud.  

LÄS MER: Dina röda ögon kan vara farlig sjukdom 

4. Applicera eyeliner på vattenlinjen

Det kan se snyggt ut, men en av de dummaste sakerna du kan göra mot dina ögon är att använda eyeliner på inre fransraden. Sminket riskerar att hamna i och irritera ögat eller fastna på dina kontaktlinser. Håll sminkpenslar och kajalpennor utanför ögat!

5. Lägga undan solglasögonen när sommaren är över 

På sommaren är de allra flesta måna om att använda solglasögon, men när hösten kommer läggs brillorna undan. Men faktum är att solens UVB- och UVA-strålar är ett hot året om. För att minska risken för solskadade ögon eller cancer på ögonlocken är det bäst att låta solglasögonen bli en accessoar året runt. 

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!