<p>Dina öron kan ge dig ledtrådar om din hälsa.</p>
1 av 2: <p>Dina öron kan ge dig ledtrådar om din hälsa.</p> Foto: Piotr Marcinski
<p>Hur ditt öronvax ser ut kan ha betydelse.</p>
2 av 2: <p>Hur ditt öronvax ser ut kan ha betydelse.</p> Foto: Thinkstock

5 saker dina öron kan avslöja om din hälsa

De serverar oss omvärldens alla ljud. Men det är inte öronens enda funktion. De kan nämligen avslöja en hel del om hur vi egentligen mår också.

Som vi så ofta konstaterar - kroppen är fantastisk. Och det tåls att säga igen. Det är fascinerande hur mycket vi faktiskt kan utläsa om vår hälsa genom de ledtrådar kroppen ger oss. Ta öronen till exempel, de låter oss njuta av musik, samtal, ljudet av kluckande vågor och fågelkvitter. Men att låta oss att ta in alla dessa ljud är inte den enda servicen de ger oss.

Forskning har visat att om vi är uppmärksamma på vad öronen försöker signalera är det också ett sätt att ta reda på hur det står till med vår hälsa. Här har vi listat fem saker att vara uppmärksam på om du vill veta hur din kropp mår, med inspiration av Medical Daily.

 

1. Röda öron

Det händer att våra öron plötsligt blossar upp och blir röda. Detta kan exempelvis inträffa när de blir kalla eller hos en del personer när de upplever att en situation är genant, på samma sätt som att andra kan rodna om kinderna.

Men om öronen är röda utan någon uppenbar anledning skulle det kunna vara så att de signalerar att du har problem med dina binjurar. Om du drabbas av exempelvis binjurebarkssvikt kan det resultera i bland annat mycket lågt blodtryck och viktnedgång.

 

2. Ringande ljud

Ett ihållande ringande, visslande eller surrande ljud i dina öron är vanligtvis kopplat till tinnitus. Forskning har visat att man kan uppleva att ljuden kommer från båda öronen, ett av dem, inifrån huvudet eller utifrån. Kortvarig tinnitus kan uppstå efter en skränig konsert eller annat event där högt ljud strömmar ur högtalarna. Det här är ganska vanligt att man upplever, men om ljudet blir kvar i mer än sex månader kan det vara ett tecken på att det är kronisk tinnitus. Ett tillstånd många lever med, och som inte betyder att du för den sakens skull kommer att bli döv eller få mer allvarliga problem än de du redan upplever.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte använda tops

 

3. Öronvaxet

Vilken typ av öronvax vi har är genetiskt bestämt, och det finns två olika typer. Vi kan antingen ha våt öronvax, som är brunaktig och klibbig, eller torr, som är grå och fjällig.

Det finns studier som har pekat på att det finns en koppling mellan typen av öronvax och hjärtsjukdom. Enligt tidskriften Harvard Heart Letter visade exempelvis en studie ett samband mellan våt öronvax och åderförkalkning.

Det våta öronvaxet är också kopplat till en ökad utsöndring av kroppslukt. Så hur du lukar i armhålan har alltså ett samband med vaxet i dina öron. Personer med torrt öronvax svettas mindre, och har mindre kroppslukt, än de med vått.

 

4. Små öron

Att ha små öron kan ses som en attraktiv sak, och kanske något många skulle föredra i stället för öron av större mått. Men de kan också vara ett tecken på att du är mer benägen att drabbas av exempelvis eksem och njursjukdom. Enligt specialistläkare innebär små öron oftast att man även har små hörselgångar, vilket gör det lättare att utveckla eksem i öronen.

 

 

5. Öronens veck

Ta en närmare titt på ditt ytteröra och du kan hitta tecken som avslöjar hur ditt hjärta mår. Ett diagonalt veck i örsnibben kan vara en indikator på kranskärlssjukdom. En studie som publicerades i British Heart Journal visade att hos över 300 personer med hjärt- och kärlsjukdom kunde man se ett samband med de diagonala vecken.

Forskare menar också att synliga förändringar av örats små blodkärl kan visa på att liknande förändringar har uppstått i blodkärlen vi inte kan se runt hjärtat.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa sätten att lindra tinnitus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!