5 nyttiga recept – för storkok och matlådor

Gör några extra portioner till middag - och njut av en god matlåda senare.

Foto: Stefan Edetoft och Adobe Stock

Gör några extra portioner till middag - och njut av en god matlåda senare.

Tröttnat på tråkiga lådor och dyr restaurangmat?

Här tipsar vi om fem smarriga och nyttiga recept från hälsoappen Wellie, perfekta för matlådan.

Andra har också läst

Med matlådor spar du pengar i form av lägre restaurangutgifter och minskat matsvinn. Du vet också vad du stoppar i dig och slipper restaurangernas råvaror som ofta är mer anpassade för deras ekonomi än din hälsa. Väljer du att laga nya spännande recept behöver du heller inte kompromissa med smakupplevelsen, tvärtom!

Här bjuder vi på fem matlåde-favoriter från hälsoappen Wellie! Alla recept i Wellie-appen är granskade och utvalda av näringsfysiologer. Fler recept hittar du i appen.

Njut av god mat och gå ner i vikt med Wellie! Läs mer och bli medlem här  

1. Zucchinilasagne med kycklingfärs och basilika

Spännande lasagne med hyvlad zucchini i stället för pastaplattor. Krämig fyllning med kycklingfärs som bas varvad med råris.  

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Det behöver du för cirka 4 portioner:

1 zucchini

0.5 tsk salt

1 st gul lök

2 vitlöksklyftor

1 paprika

2 msk olivolja till stekning

500 g kycklingfärs

salt

malen svartpeppar

0.5 tsk paprikapulver

2 msk hackad basilika

5 dl kokt råris

2 dl lätt-crème fraiche

150 g riven mager ost, 17 % fetthalt

Förslag på garnering: Shisokrasse och basilika.

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Hyvla eller skär zucchinin i längder med en mandolin eller med en vass kniv.

3. Strö över saltet och låt zucchinin dra i cirka 10–15 minuter.

4. Torka av zucchinin med hushållspapper.

5. Skala och hacka löken och vitlöken.

6. Kärna ur och skiva paprikan.

7. Stek löken, vitlöken och paprikan i olivolja i en stekpanna. Lägg i kycklingfärsen och finfördela den.

8. Fräs allt på medelvärme. Salta och peppra. Strö över paprikapulver och basilika och vänd runt.

9. Dra av från värmen. Varva zucchiniskivor, kycklingfärs, råris, lätt-crème fraiche och riven ost i en ugnsfast form, cirka 22 × 18 centimeter.

10. Strö riven ost på översta lagret.

11. Grädda mitt i ugnen i cirka 25–30 minuter.

12. Ta ut formen och garnera förslagsvis med shisokrasse och basilika.

2. Kycklinggryta med blodapelsin och rosmarin

Denna smarriga gryta balanserar smakerna väl med mild kyckling, salt fläsk samt en spännande touch av blodapelsin. 

Foto: TINE GUTH LINSE / EXPRESSEN

Det behöver du för cirka 4 portioner:

500 g kycklinglårfilé

125 g rökt sidfläsk

2 st gula lökar

2 st vitlöksklyftor

3 st blodapelsiner

250 g krossade tomater

1 msk tomatpuré

2 st kvistar rosmarin

1 st lagerblad

1 dl svarta oliver, urkärnade

salt och svartpeppar

olivolja till stekning

Så gör du:

1. Skär kycklingen och fläsket i grova bitar. Hetta upp olivolja i botten av en gryta och bryn bitarna. Lyft upp dem och lägg åt sidan.

2. Hacka gul lök och vitlök fint. Stek löken genomskinlig i oljan i grytans botten på medelvärme, den ska inte brynas, så lägg i vitlöken sist.

3. Riv det yttersta skalet av en noggrant sköljd blodapelsin. Pressa saften ur apelsinerna.

4. Lägg tillbaka kycklingen och fläsket tillsammans med tomatkross och puré och blodapelsinsaft i grytan. Lägg i zest, rosmarin och lagerblad, koka upp och låt puttra under lock på svag värme i 35 minuter.

5. Strax innan grytan är färdig tillsätter du oliverna.

6. Servera med fullkornsris och rucolasallad.

PROVA PÅ-ERBJUDANDE: Testa Wellie gratis i två veckor - därefter 149kr/mån  

3. Fiskcurry med kokosmjölk

Basen är en curry-kryddblandning som gifter sig med kokosmjölk. Sjud fisken lätt i grytan till perfekt konsistens. 

Foto: STEFAN EDETOFT-EXPRESSEN / Stefan Edetoft-Expressen

Det behöver du för cirka 4 portioner:

3 msk matolja

1 tsk senapsfrön

eventuellt 1 curryblad per portion

3 st schalottenlökar, finhackade

3 st vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk gurkmeja

1 st bit färsk ingefära

2 st röda chili frukter, thai eller spanska

500 g fiskfilé, till exempel kolja

2 dl kokosmjölk

salt

1 msk grovhackad färsk

koriander

Till servering:

400 g fullkornsris

Så gör du:

1. Hetta upp oljan i en panna och fräs senapsfrön och eventuellt curryblad tills det börjar poppa i pannan. Tillsätt finhackad lök och vitlök och låt allt svettas ett par minuter utan att det tar färg.

2. Fortsätt med att lägga ner gurkmeja och ingefära. Rör så att det inte bränner fast och fräs ytterligare någon minut.

3. Finhacka chili och tillsätt med löken och kryddorna. Här kan du välja hur mycket chili du vill ha.

4. Skär fisken i mindre bitar. Häll över kokosmjölken i grytan och låt den få ett uppkok. Lägg ner fisken och sjud utan lock tills fisken är genomkokt i ungefär 5 minuter. Smaka av med salt och toppa med färsk koriander. Servera med fullkornsris.

4. Fläskgryta med plommon och ugnsrostad hel palsternacka och potatis

En klassisk kombination av fläsk och plommon tillsammans med timjandoftande rotfrukter. 

Foto: CHRISTINA SUNDIEN

Det behöver du för cirka 4 portioner: 

800 g fläskhare eller fläskkarré

8 dl ljus köttbuljong

2 st stjärnanis

4 kvist timjan

2 dl vispgrädde

1 msk maizena

2 st rödlökar

200 g blandad svamp, till exempel skogschampinjoner, kantareller eller trattkantareller

salt

malen svartpeppar

4 st stora lila plommon

2 tsk flytande honung

smör och oliv- eller rapsolja till stekning

persilja

Ugnsrostad hel palsternacka och potatis:

8 st små palsternackor

8 st potatisar

2 msk oliv- eller rapsolja

timjan

salt

Så gör du:

1. Skär köttet i bitar, cirka 4×4 centimeter. Stek köttet i smör och olja i en stor gryta. Häll på buljongen och låt köttet koka tills det är mört, cirka 1 timme. Skumma av om det behövs.

2. Lägg i stjärnanis och timjan. Häll på grädden. Rör ut majsenan i lite kallt vatten och red av såsen. Skär rödlökarna i klyftor och stek dem i smör och olja. Lägg ner löken i grytan.

3. Ansa och stek svampen i smör och olja salt och peppra. Lägg ner svampen i grytan. Smaka av grytan med salt och peppar. Dela och kärna ur plommonen. Skär plommonen i klyftor och stek på medelvärme och ringla på honungen. Lägg plommonen i grytan och strö över persilja.

4. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta palsternackorna ordentligt. Lägg potatisen och palsternackan på en plåt, ringla över oljan. Sätt in plåten mitt i ugnen i cirka 25–30 minuter. Vänd på allt efter halva tiden. Ta ut och strö över salt.

5. Servera potatis och palsternacka till grytan.

5. Chili på högrev med kidneybönor

Kryddig chili på goda råvaror som serveras tillsammans med tortillastrips, gräddfil, lime och koriander. MUMS!

Foto: ANNA BILLING

Det behöver du för 4-6 portioner:

500 g högrev

100 g rökt sidfläsk (eller bacon)

500 g krossade tomater

1 st gul lök

4 st vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk starkt chilipulver

1 tsk oregano

1 tsk spiskummin

2,5 dl vatten

salt

1 burk röda kidneybönor

raps-, majs- eller solrosolja till stekning

1 st tortillabröd

Tillbehör:

gräddfil, färsk koriander, chili, lime

Så gör du:

1. Skär köttet i större tärningar och torka av bitarna på hushållspapper. Bryn dem i två omgångar i en tjockbottnad gryta i en skvätt olja. Lägg det brynta köttet åt sidan.

2. Finhacka fläsket och löken och stek dem med ny olja i grytan tills löken är genomskinlig. När den börjar bli färdig, tillsätt finhackad vitlök.

3. Lägg tillbaka köttet, tillsätt chilipulver, oregano, spiskummin, en nypa salt, tomat och puré. Häll på vattnet och låt grytan koka upp. Sänk temperaturen och låt chilin puttra på svag värme i tre timmar så att köttet är riktigt mört.

4. Strax innan servering blandar du ner de röda kidneybönorna så att de får koka med.

5. Vik tortillabrödet tre gånger och skär eller klipp tunna strimlor tvärs över. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek dem gyllene och frasiga.

6. Servera chilin med tortillastrips, gräddfil, hackad chili, lime och koriander. För en gryta som räcker till fler - addera fullkornsris.

Kom i form med Wellie - utan att räkna kalorier! Läs mer och bli medlem här 

FAKTA/Det här är hälsoappen Wellie:

Wellie är en ny hälsoapp som fokuserar på helheten: Kost, träning och välmående.

Tusentals goda och nyttiga recept – samtliga genomgångna av Fredrik Paulún och hans team av näringsfysiologer.

• Följ ett anpassat kostprogram eller logga din mat och få feedback och pepp direkt i mobilen.

Unik skanner – få besked direkt i matbutiken eller hemma i kylskåpet hur nyttig en vara är – och förslag på inspirerande recept att laga.

Träningscoach i mobilen – följ träningsprogram eller pass som passar dig. Kom i gång med promenader, hemmaträning eller kanske yoga! 

• Appen är framtagen av Expressen och Hälsoliv. Bakom kosten står näringsfysiolog Fredrik Paulún.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här