Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 feb 2014 18:00

5 magproblem - och hur LCHF kan hjälpa

Andreas Eenfeldt<br>FOTO MIKAEL SJÖBERG

Andreas Eenfeldt
FOTO MIKAEL SJÖBERG

Foto: Rafal Strzechowski

Är du uppblåst, har diarré eller gasbildning?

Kolla dina sympton och läs om på vilket sätt LCHF kan hjälpa.

Läkaren Andreas Eenfeldt förklarar hur.

GALLSTENSBESVÄR

Symptom:

Gallsten kan leda till att man får inflammation i gallblåsan, gallgångarna eller bukspottskörteln. Då får man magont som inte går över och ofta även feber. Om man har ett gallstensanfall gör det oftast ont i attacker och man behöver få akut vård på sjukhus. Kommer besvären ofta kan man bli opererad och då tas hela gallblåsan med gallstenarna bort.

Så kan LCHF hjälpa:

Att man får gallsten av fet mat är enligt läkaren Andreas Eenfeldt en stor missuppfattning. Studier visar att extremt fettsnåla dieter ofta ger gallsten, eftersom kroppen inte producerar någon ny galla. Den som finns blir då stående i gallblåsan och det hinner bildas stenar.

- Ju mer fett man äter desto mer galla producerar kroppen för att lösa upp fettet och ta upp det i tarmen. Då sköljs gallgångarna rena och inga stenar bildas.

Tänk på:

Den som redan har gallsten och börjar äta LCHF-kost kan dock riskera ett få ett gallstensanfall. Det beror på att de stenar som finns kan fastna i gallgången när de ska sköljas ut. Troligtvis hade det hänt ändå, men processen skyndas på när kroppen får i sig mer fett.

- Men om kroppen kan skölja ut stenarna blir man å andra sidan helt bra och gallstensfri. Fettsnål kost slutar däremot ofta med att man får operera bort gallblåsan.

LÄKARHJÄLP DIREKT I MOBILEN. Med KRY kan du snabbt komma i kontakt med en läkare och få diagnos, recept eller remiss. Ladda ner appen nu. (ANNONS)

IBS

Symptom:

IBS, irritable bowel syndrome, betyder att man har besvär med mag- och tarmkanalen. Det kan exempelvis yttra sig som magknip, förstoppning, diarré och gasbesvär. Genom att undvika viss mat kan besvären lindras mycket. Regelbundna toalettbesök och motion brukar också göra att man mår bättre.

Så kan LCHF hjälpa:

IBS-patienterna som kommer till Andreas Eenfeldt för att få råd är många. IBS är nämligen den vanligaste magåkomman i Sverige. Det är fortfarande ingen som riktigt vet vad som orsakar IBS, men symtom som gaser, magknip och svullnadskänsla komplicerar livet för den som är drabbad.

- När jag rekommenderar patienter med IBS att testa LCHF-kost brukar det inte dröja lång tid innan de upplever en tydlig förbättring, säger Andreas.

Genom att ta bort spannmålsfibrer och mjöl ur maten försvinner problemen med gasbildning eftersom de gasproducerande tarmbakterierna får mindre näring. Även återkommande diarrébesvär, som är vanligt vid IBS, brukar minska med LCHF-mat.

- Det finns också publicerad forskning som visar att LCHF-kost har en positiv effekt mot IBS.

Tänk på:

En del personer kan få problem med förstoppning i början, men det brukar vara övergående. Man ska tänka på att dricka mycket vatten för att inte bli uttorkad, och äta mycket grönsaker för att få i sig fibrer. Det kan även hjälpa att äta mer fett som smörjer systemet och får fart på magen.

INFLAMMATORISK TARMSJUKDOM

Symptom:

De vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomarna är Chrons sjukdom och ulcerös kolit. Ulcerös kolit är begränsad till tjocktarmen, medan Crohns sjukdom kan finnas i hela mag-tarmkanalen. Symptomen är återkommande blodiga eller slemblandade diarréer med magsmärtor. Besvären kan bland annat lindras genom anpassad kost och mindre stress.

Så kan LCHF hjälpa:

Till skillnad från IBS finns det inga säkra studier gjorda när det gäller sambandet mellan LCHF-kost och inflammatorisk tarmsjukdom. Men Andreas Eenfeldt möter gång på gång människor som vittnar om hur de har blivit bättre tack vare LCHF.

- Ingen vet vad de här sjukdomarna beror på, men nog är det sannolikt att det är något i maten som irriterar tarmslemhinnan. LCHF-kosten utesluter mycket processad mat, tillsatser, omega-6-fett och spannmålsprodukter med gluten. Det skulle förstås kunna ha en positiv effekt.

Det finns däremot studier som visar att den som äter mycket omega-6-fett, som bland annat finns i växtoljor och margarin, oftare har tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Tänk på:

Det råder en bristande kunskap om vad de inflammatoriska tarmsjukdomarna beror på och vilken kost som kan hjälpa. Men många upplever alltså en förbättring med LCHF.

- Person efter person berättar om hur de har blivit hjälpta av att ta bort kolhydrater, tillsatser och processad mat ur sin kost. Testa några månader och se om det fungerar.

GLUTENINTOLERANS

Symptom:

Glutenintolerans, så kallad celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som är intolerant. Glutenintolerans varar hela livet, men besvären brukar gå över om man enbart äter mat utan gluten. Vanliga symptom är bland annat trötthet, diarré, gaser, viktnedgång, blåsor i munnen och värk i skelettet.

Så kan LCHF hjälpa:

Vad glutenintolerans innebär hör vi på namnet. Därför är det också ganska lätt att räkna ut vad den som inte tål gluten ska göra för att må bättre - nämligen utesluta vete, råg och korn som innehåller gluten.

- Det är inte på något sätt kontroversiellt att säga att LCHF ger symtomfrihet från glutenintolerans. När du äter LCHF utesluter du gluten ur din kost, vilket automatiskt löser problemet, säger Andreas Eenfeldt.

De glutenfria alternativen, till exempelvis bröd och pasta, som finns att köpa i matbutikerna är däremot ingenting Andreas Eenfeldt ser som en bra lösning.

- Man tjänar ofta på att undvika dem eftersom de fortfarande innehåller en massa snabba kolhydrater.

Tänk på:

För att inte dra på sig andra hälsoproblem, även om man då lyckas undvika gluten, tycker Andreas Eenfeldt att LCHF är det tveklöst bästa alternativet för den som inte tål gluten.

- Mat som är rik på kolhydrater går man lätt upp i vikt av, och man riskerar även ett ostabilt blodsocker.

LAKTOSINTOLERANS

Symptom:

Laktosintolerans innebär att man inte kan ta upp mjölksocker, laktos, från födan på ett normalt sätt. Detta kan ge upphov till smärtor, diarréer och gasbildning. Vid primär laktosintolerans blir man bättre om man minskar laktosinnehållet i kosten. Om man har tillfällig laktosintolerans är det viktigt att den bakomliggande sjukdomen som orsakar besvären behandlas.

Så kan LCHF hjälpa:

Laktosintolerans uppkommer när kroppen inte längre kan bryta ner mjölksockret. När vi är barn går det bra, men hos vuxna kan det bli problem. Då gäller det helt enkelt att utesluta mejeriprodukter som innehåller laktos ur sin kost.

Det går bra att äta LCHF när man är laktosintolerant, så länge man har koll på vad man kan äta.

- Det gäller bara att hålla sig borta från mejeriprodukter, som mjölk och fil. Smör brukar gå bra eftersom det innehåller så lite laktos, men ost får man också vara försiktig med, säger Andreas Eenfeldt.

Det finns olika former av laktosintolerans. Många är känsliga mot laktos trots att de inte har generna för laktoskänslighet. Det är ingen medfödd laktosintolerans, utan den är sekundär. Andreas Eenfeldt har träffat många patienter som plötsligt tål laktos igen efter att de börjat med LCHF. Dessa fall kan ha berott på att LCHF-kosten har hjälpt mot andra inflammationer i magen och därmed tål man mejeriprodukter igen.

Tänk på:

Om du däremot har den ärftliga genen som gör dig laktosintolerant måste du vara försiktig med laktos för att undvika gaser och magknip. Då får du anpassa LCHF-kosten i stället.

LÄS OCKSÅ: 9 sätt att bota din svullna mage

Relaterat