Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jun 2014 14:00

Uppdaterad 19 jun 2018 14:57

5 gyllene regler att bli brun utan att bli bränd

Klart du ska njuta av solen! Ljuset gör dig glad och pigg och ser till att kroppen kan bilda D-vitamin. Men gör det i måttliga doser.

Klart du ska njuta av solen! Ljuset gör dig glad och pigg och ser till att kroppen kan bilda D-vitamin. Men gör det i måttliga doser.

Foto: Mila Supynska - Fotolia

Hur blir man egentligen brun snabbt utan att bränna sig?

Ljuset från solen gör dig både glad och pigg och hjälper dessutom kroppen att bilda livsviktig D-vitamin. Men det gäller att sola med måtta och med rätt krämer. Så skaffar du dig en säker och hållbar färg i sommar.

Sola förnuftigt och använd solskydd, men tro inte att solskyddet gör att du kan vistas i solen hur länge som helst. Solskyddskrämerna kan vagga in dig i en falsk trygghet eftersom de tar bort hudens naturliga varningssignaler – den svedda brända huden. Det är den som gör att vi drar oss i skuggan och sätter på oss skyddande kläder. Och när vi inte söker skydd utsätts huden i ännu högre grad av den farliga strålning som också gör huden läderartad, torr, rynkig och gammal i förtid. Huden blir inte brun för att den är vacker, den blir brun för att den försöker skydda sig.

LÄS OCKSÅ: Så lindrar du dina soleksem

Så blir du brun utan att bränna dig

I början av säsongen, och under vinterhalvåret då solsemestrar utomlands är allt vanligare, är huden som ömtåligast och känsligast. Det är då man skyddar sig med solprodukter som har en hög Spf-faktor. När huden fått en skyddande färg, något som kan ta upp till två veckor, är det läge byta ut den höga solskyddsfaktorn till en lägre. Och det spelar inte så stor roll om du väljer en dyr eller en billig solkräm, de skyddar i princip lika mycket förutsatt att de är märkta på samma sätt (Spf-grad) och har samma slags fysiska och kemiska solfilter. Det som skiljer solkrämerna åt är forumlans tålighet, om den står emot vatten, sand, klädernas nötning och svett. Dessutom blir det allt vanligare med solkrämer som komponerats med olika hudvårdande egenskaper.

LÄS OCKSÅ: Hudcancer - fläckarna du bör kolla upp extra

Så vänjer du huden

Det bästa sättet att vänja huden vid solen att ofta vistas utomhus under tidig vårvinter. Då bygger huden successivt upp det bruna pigmentet som får att huden att reagerar långsammare på solljuset eftersom förtjockningen av överhuden gör att de cancerframkallande Uva-strålarna får det svårare att tränga ner i läderhuden.

Själv tillhör jag solgenerationen, alla vi som känner oss fräschare och piggare med en snygg bränna. Men i dag har jag lärt mig att skydda mig och mina pigmentfläckar med fuktgivande solskydd för ansiktet och en finfördelad vattenfast sprej för kroppen, en som inte kladdar och som gör det lättare att skydda svåråtkomliga ställen som ryggen och baksidan av låren. Dessutom har jag alltid ett solstift i handväskan, då behöver jag inte bränna mig även om solen tittar fram under en utomhuslunch eller under en fikapaus på ett kafé.

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig från pigmentfläckar

Sola säkert - fem smarta tips:

1. Max 30 minuter utan skydd
Generellt klarar huden cirka en halvtimmes solljus då solen står som högst utan skyddande solkrämer. Men vi är alla individer och har man en skandinavisk känslig fräknig hy bör man vara mer försiktig.
2. Två typer av solskydd
Fysikaliska och kemiska solskydd filtrerar bort Uv-strålningen på olika sätt. Det fysikaliska lägger sig på hudytan som en skyddande film som reflekterar bort solstrålarna medan kemiska solskydd absorberar och oskadliggör solstrålarna i huden. Ett fotostabillt Uv-filter innebär att det inte bryts ner, vare sig på kroppen eller i naturen. Det är dessa som miljövänner debatterar om.
3. Använd skugga och kläder
Kläder, skugga och en gnutta sunt förnuft är det bästa solskyddet. Det kan inga solkrämer i världen slå. Transparenta tyger skyddar mindre än löst hängande kläder med en tät väv, det är därför en T-shirt skyddar mindre än jeans.
4. Var rädd om barnen!
Det är farligare att bränna sig som barn än som vuxen, det är därför solskyddskrämer för barn oftast innehåller de tåligaste skydden: Vattenfasta, eller extra vattenfasta, slittåliga mot sand och nötning av kläder. Kom bara ihåg att barn behöver smörjas in ordentligt och regelbundet och att det bästa skyddet är kläder, bredbrättad solhatt och solglasögon.
5. Smörj varannan timme
Smörj in dig med en handfull kräm varannan timme så kan du sola säkert. För bästa skydd smörjer du in dig två gånger där huden är som mest utsatt.


Relaterat