40 år - och oskuld

"Jag är oskuld, men inte nån knasig typ i fel kläder, med fel färger, som aldrig vågar tilltala en tjej", säger Rickard.

Foto: WEINE WEINE

"Jag är oskuld, men inte nån knasig typ i fel kläder, med fel färger, som aldrig vågar tilltala en tjej", säger Rickard.

Ljuv oskuld - det är väl okej när man är 15.
Men om man är 39? Hur ljuvt känns det?
Magasinets sexrådgivare Katerina Janouch har pratat med två oskulder, man 40 och kvinna, 39.

Andra har också läst

Pubertet:

Knoppande bröst, hår på pungen och så sex, såklart. Tonåren är den tid då de flesta svenskar sexdebuterar. Medelåldern för det första samlaget är runt 16 år för både tjejer och killar. Men om man missar sextåget där och då? Om tiden bara går och sexdebuten uteblir? 20-åren passerar och man har inte ens hånglat, än mindre legat med någon? De senaste månaderna har jag fått ett tiotal mejl från människor som är 30-40 år, och oskulder. Samtliga uttrycker ensamhet och förtvivlan. "Är jag ensam i hela världen om att inte ha haft en enda sexuell erfarenhet vid 38?", frågar till exempel en anonym man från Mellansverige.

I vårt sexuellt frispråkiga

samhälle - det är åtminstone frispråkigt om man ser på hur mycket vi skriver om sex i tidningarna och hur vanligt det har blivit med nakna kroppar på film - är det nämligen mer tabu att INTE ha sex än att ha det. Sex förutsätts vara ett nöje som alla vuxna frekvent ägnar sig åt. Därför är det lätt för dem som inte har ett okomplicerat sexliv att känna sig både udda och extremt ensamma. Det faktum att man inte har något sexliv blir en tung hemlighet. En pinsam sådan. Så är det för Rickard och Eva.

Rickard 40:

"Jag har aldrig sett en tjej naken ens, förutom på bild och tv"

Rickard, vi kan kalla honom så, är framgångsrik i sitt jobb. Han ser helt okej ut. - Inga kollegor och vänner tror mig när jag antyder att jag är oskuld, det är bara mina syskon som vet, säger han. Rickard beskriver sig själv så här: - Jag är fullständigt normal, jag har inga psykiska störningar, jag tjänar nästan en miljon om året, jag flirtar med tjejer på fester, jag är ute på discon och jag har knappt några hämningar efter några glas. Jag är en sån där lyssnare. Tjejkompisar har ofta snyftat hos mig i ändlösa samtal. Jag tror inte en enda kvinna i världen skulle kunna ens gissa hur det är ställt med mig. Att jag är oskuld. Rickard berättar att han de senaste åren känt en allt större press på sig att ha sex, men att han inte klarar av att ta steget. Han är också rädd för vad en tjej skulle tycka om hon fick veta att han är totalt oerfaren. - Är det fullständigt avtändande med en vuxen man som aldrig haft sex - eller kan det vara tvärtom? undrar han. - Numera är det mest pinsamma att inse att mina kusinbarn och andra "småbarn" i 13-14-årsåldern förmodligen vet mycket mer om sex och det motsatta könet än jag.

Varför sexdebuterade inte du när andra gjorde det, i tonåren?

- Jag gick i en exklusiv skola med höga krav och hade begränsad fritid. Det fanns inget sexuellt tryck i klassen. Det var inget sexsnack bland killarna, nåt löst rykte ibland bara... - Det var också ont om fester, möjligheterna till kontakt och debut var små. När jag sedan fick andra bekanta, i typ lumpen, då var de redan så erfarna att jag bara kunde spela med. Så fortsatte det för Rickard. Sex var något som pågick någonstans utanför hans sfär. - Men nog läste jag "Kram" av Hans-Eric Hellberg, nog sparade jag reklambroschyrer från Duscholux, kalkerade av en kvinnokropp ur nån biologibok. Det känns fånigt att säga det nu...

Har det aldrig funnits tillfällen då du kunnat ha sex, om du velat?

- Jo, absolut! Men problemet är nog att jag är feg. Jag vill inte avslöja att jag inte vet hur man gör. Även om jag kör på som den värsta Casanovan ibland så har jag inget självförtroende i botten. Jag borttolkar signalerna från tjejerna eller förtränger dem. - Två gånger har jag åkt hem efter discobesök till tjejer som jag visserligen känt innan, men där vi bara satt och drack te och snackade. - Jag har haft tjejer på dansgolvet som tagit mig i skrevet och tryckt sig mot mig. Men jag kanske helt enkelt inte har den där sexdriften så starkt i mig.

Har du aldrig varit kär i en tjej och velat ha henne?

- Alla har väl varit småkära i tonåren. Jag var aldrig sådär riktigt förälskad. Det smällde till först senare. Jag blev kär i en sekreterare på mitt dåvarande jobb. Jag var helt förlorad och gick ner 15 kilo. Men jag var förmodligen lite för påträngande för henne. Hon hade just avslutat ett trassligt förhållande. Det gick aldrig längre än till lite småhångel. - Jag har också internet-dejtat fyra tjejer. Men efter mitt kärleksmisslyckande har jag varit rädd för känslor.

Längtar du efter att ha sex?

- Jag tror att jag mer längtar efter sällskap, närhet och värme. Det är otroligt ensamt att vara totalsingel. Jag tycker själv att jag har ett rätt väl utvecklat "eget" sexliv. Jag har onanerat regelbundet sen jag var 14 och det är så skönt ibland att jag knappt kan föreställa mej nåt bättre. Men jag kan riktigt höra hur någon säger "Get a life!", när de läser det här!

Eva, 39:

"Fortplantning, det kan väl andra få ta hand om. Det känns inte som att det är min grej."

- Jag har nog haft lite otur. Drömprinsen finns helt enkelt inte där jag finns! Samtidigt gillar jag inte att gå på krogen och leta. Det säger Eva, 39. Hade någon sagt till henne när hon var tonåring att hon skulle vara oskuld efter 30, hade hon troligen skrattat. I dag ler hon mer lite bittert. - Åren har gått väldigt snabbt, tycker jag! Med facit i hand så har jag helt enkelt "misslyckats" med den enkla grejen att skaffa mig sexuella erfarenheter. Men jag försöker ändå vara optimist, jag har förhoppningsvis halva livet kvar.

När Eva var yngre

tänkte hon att hon självklart skulle möta den stora kärleken. Andra gjorde ju det! Hon ville inte ligga med vem som helst. Men så gick tiden. Alla kompisarna blev ihop och gjorde slut med killar, medan hon bara tittade på. - Jag hade en bra killkompis, men om jag får säga det, var han fruktansvärt oattraktiv. För mig funkade det bara inte att vi skulle ha sex. Jag vet att han var kär i mig, men jag blev äcklad av bara tanken. Vår vänskap rann så småningom ut i sanden. Jag vet att han numera är gift och har barn... - Jag har varit nära några killar. Visst har jag hånglat lite. Men jag har aldrig haft samlag med en man, inte heller haft sex med en kvinna, det är jag helt ointresserad av. - Det kan vara så att jag i sista stund backar ur, tänker att den här mannen är inte "rätt". En gång hade mannen ingen kondom, då var det nästan en lättnad, då fanns ett giltigt skäl att inte ha sex. Ibland har Eva tänkt: "jag måste vara målmedveten, bara fixa det, ligga med vem som helst för att få det gjort". Andra gånger menar hon att om hon nu väntat så länge kan hon väl lika gärna avvakta tills hon träffar nån hon är tänd på.

Är du rädd för närhet och kärlek?

- Kanske, ja, det är jag nog. Trots att jag kan tycka att min oskuld är en belastning, så är jag ändå rädd om min frihet. Jag ser så många icke-fungerande förhållanden runtomkring mig. Jag tycker att folk mest verkar bli olyckliga av att ha en relation. Och så är de stressade av alla sexuella krav. Det är jag nånstans befriad från. Även om det kan vara nog så pressande att vara så gammal som jag, och oskuld. - Sen är jag kanske inte en kvinna som så där jättemycket längtar efter familj och barn. Jag kanske är störd? - Fortplantning, det kan väl andra få ta hand om. Det känns inte som att det är min "grej".

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här