ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

34 svenskar döda av lyckopiller

34 svenskar döda av lyckopiller

Medicinen ska få patienterna att må bra.
Men nu kommer flera larm om lyckopillrens biverkningar.
34 personer i Sverige har dött och över 3 000 har fått allvarliga biverkningar av de nya antidepressiva läkemedlen.
Mer än en halv miljon svenskar tar antidepressiva mediciner som Cipramil och Seroxat. Pillren skrivs flitigt ut mot depression och andra psykiska problem. Studier visar att tre av fyra mår bättre av medlen, i kombination med samtalsbehandling, men de kan ha svåra sidoeffekter. Både i Storbritannien och USA kommer nu starka varningar om att preparaten ökar risken för självmord. Och även i Sverige finns effekterna dokumenterade. Sedan början av 1990-talet har 34 dödsfall rapporterats till Läkemedelsverket. En av de avlidna hade inte ens fyllt 20 år.

Hjärnblödning

Blödningar i hjärna och mage, förgiftningar i samband med alkohol och självmord är några av dödsorsakerna, enligt Gunilla Sjölin-Forsberg, chef på biverkningsenheten. Hon poängterar att mer än hälften av patienterna har haft mer än ett läkemedel. – Där kan alltså flera läkemedel ha orsakat tillståndet. Men vi vet att SSRI-medlen har en blodpåverkan, säger Gunilla. Enligt biverkningsenheten har 3 056 personer drabbats av allvarliga biverkningar som ångest, oro, mardrömmar, aggressivitet, sexuella störningar, myrkrypningar, kramper och yrsel. Björn Beerman, professor på Läkemedelsverket, tycker att SSRI-medlen ändå behövs. – Man kan bli av med depressionen. Men det inte är några gladpiller och de kan ha biverkningar.

"Samtal hjälper bättre"

Svenska läkare behöver skärpa förskrivningen, anser Beerman. Han varnar för att självmordsrisken kan öka i början av behandlingen. Dessutom kan man må dåligt av att sluta tvärt med pillren, de ska fasas ut. Beerman poängterar att pillren alltid ska kombineras med samtalsbehandling. – Samtal hjälper bättre än något piller.