Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 apr 2003 00:03

Uppdaterad 8 feb 2007 22:31

33 frågor som ger dig nytt liv

Kan du prata förtroligt med din partner? Lyssnar du eller pladdrar du bara på?
Vågar du prata i klartext om dina erotiska behov?
Här är testet som kan få dig att förstå om något är galet hemma hos dig.
Dr Phil har ställt 33 frågor som kan förbättra ditt samliv.
I alla relationer kan det med tiden bli slentrian. Vi lyssnar kanske inte till varandra, utan säger mmm - och tänker i själva verket på något annat. Vi kanske låter bli att säga vissa saker av rädsla för att säga fel saker. Den sexuella relationen är också jobbig att hålla i gång för att det inte ska bli en rutin som sedan dör av den enes eller bådas leda. Dr Phil - psykologidoktorn Phillip McGraw - har på kort tid blivit en av världens största tv-personligheter genom att på sitt karismatiska sätt lösa upp livets knutar. Började hos Oprah Han började hos Oprah Winfrey 1998, där han gav tittarna råd om hur de skulle klara sina kriser. Nu har han en egen tv-show på CBS, som produceras av Oprahs bolag. Och det sänds i Sverige (TV4) och många andra länder. Dr Phil har snabbt blivit en guru för många tittare. I sin bok Relationsakuten (Prisma förlag) har han gjort två intressanta test: Kommunikationstest för relationer och ett kemitest. Här nedan kan du se de två testen - 33 frågor som kanske kan hjälpa dig till ett bättre samliv. Ta din partner på allvar Men svaren kan också göra ont. Det är inte lätt att upptäcka att du och din partner inte längre kan prata på ett vettigt sätt, att du inte längre är tänd på din partner. Dr Phil menar: - Genom att börja ta förhållandet, dig själv och din partner på allvar så har du identifierat några farliga och starkt destruktiva krafter i ditt liv, krafter som du nu måste utmana. Dr Phil är övertygad om att man klarar av vad som helst, bara man vet vad det handlar om. - Om du tvingar dig själv att gå i närkamp med sanningen så blir du i alla fall varse var botten är, och du vet hur du ska ta dig upp. Du vet vad du har att kämpa mot så du kan samla ihop dina resurser och resa dig. Självbedrägeri är ingen lösning, anser Dr Phil.

Hur kommunicerar du med din partner?

Testet visar hur du bättre ska förstå hur du och din partner kommunicerar - om ni överhuvudtaget kommunicerar. Frågorna kan också hjälpa dig förstå hur tillfreds du är med din partner. Sätt sant eller falskt efter varje fråga. 1) Jag har ofta svårt att finna rätt ord för att ge uttryck för det jag känner. 2) Jag är rädd för att bli avvisad om jag blottar mig själv. 3) Jag låter ofta bli att prata eftersom jag är rädd att jag har fel. 4) Att höja rösten kommer bara att göra saken värre. 5) Jag pratar för mycket och min partner får inte en chans att säga någonting. 6) Jag ser inte fram emot att prata med min partner. 7) När jag väl börjar argumentera så har jag svårt att sluta. 8) Jag intar ofta försvarsställning när jag pratar. 9) Jag tar ofta upp hans eller hennes misslyckanden. 10) Mina ord och handlingar stämmer inte alltid överens. 11) Jag lyssnar inte egentligen. 12) Jag försöker alltid att ge igen med samma mynt. 13) Jag retar min make eller maka för mycket. 14) Jag pratar alltför sällan om verkligt viktiga saker. 15) Jag ljuger ofta genom att utelämna saker. 16) Jag hatar när min partner tar upp något problem. 17) Jag tycker att det är viktigt att jag framför alla klagomål jag har på min partner. 18) Jag lägger fram mina klagomål på ett upphetsat sätt. 19) Jag har en tendens att säga du gör alltid eller du gör aldrig när jag grälar med min partner. 20) Jag låter sällan bli att framföra mina klagomål för att undvika att såra min partner. 21) Jag tycker inte om att gräla eftersom jag tycker att det undergräver relationen. 22) Jag tycker inte om att diskutera våra negativa känslor eftersom det bara får oss att må sämre. 23) Jag tycker inte att jag ska behöva ta upp sådant som bekymrar mig eftersom min partner redan borde veta det. Det finns inget rätt antal sant eller falskt i testet. Du bör titta igenom dina svar för att skapa dig en uppfattning om var kommunikations- och perceptionsproblemen ligger, menar Dr Phil.

Hur fungerar kemin mellan er?

Var inte rädd att berätta sanningen. Det här är testet som kan mäta hur livsstilen i din relation fungerar. Alla udda frågor som du svarar sant på och jämna som du svarar falskt på ger poäng. Om du har mer än tre poäng har du uppenbarligen problem med den intima/sexuella delen av din relation, skriver Dr Phil. 1) Jag attraheras inte längre fysiskt av min partner. 2) Min partner får mig att känna mig osexig. 3) Min partner och jag kysser och smeker inte längre varandra. 4) Sex med min partner är passionerat och tillfredsställande. 5) Jag och min partner flirtar inte längre med varandra. 6) Min partner och jag är hellre tillsammans än var för sig med andra människor. 7) Jag ser inte längre min partner i ögonen när vi är ensamma. 8) Om vi inte har sex med några dagars mellanrum börjar jag verkligen sakna det. 9) Jag känner mig förbittrad på min partner vid olika tillfällen. 10) Jag älskar att ge min partner fysisk njutning.