Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 nov 2008 15:46

3 goda GI-råd till vegetarianer

Ewa Söderström Skiöldebrand är GI-expert.

Ewa Söderström Skiöldebrand är GI-expert.

Foto: MGNUS JÖNSSON

* Ät mer protein än vad som vanligtvis rekommenderas.
* Försök att äta protein från olika proteinkällor.

 

*  Ät vitamin B12 som tillskott till din kost.


3 viktiga meneraler

* Selen: Du som lever på veganmat bör ta ett dagligt tillskott av selen. Selen
förekommer naturligt i vilda växter, svamp, paranöt och vitlök. 
*Zink: Zink finns främst i de fyra sädesslagen. Som GI-vegan äter du endast fullkorn av råg, korn, havre och dinkel. Eftersom du inte äter veteprodukter i någon större utsträckning, kan du behöva tillskott av zink.
* Jod: Vet du med dig att du äter en allt för saltfattig kost, kan du behöva ett tillskott av jod. Jod finns naturligt i alger och som kosttillskott i jodtabletter.

Se upp!

Seitan är en vegetarisk produkt som ersätter kött, men som – till skillnad från alla andra – har mycket högt GI. Seitan är tillverkat av vetestärkelse och lämpligt endast efter riktigt hård träning.

Relaterat