ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

200 000 lider av ångest i onödan

Publicerad 15 sep 2005 09.58
Inbillningssjuka får felaktigt diagnosen utbrända.
Men de blir bara sjukare av att vila och undvika arbetsplatsen.
- Om hypokondriker får hjälp att utsätta sig för det de är rädda för blir de snabbare friska, säger överläkare Sergej Andréewitch.

Webbtest: Kolla om du är en av dem.

Studier visar att uppemot var tionde patient som söker sig till vårdcentraler och akutmottagningar lider av hälsoångest. Närmare 200 000 svenskar har någon gång under livet allvarlig hypokondri. Och nu slår läkarna larm: - Ständiga utredningar och sjukskrivningar kostar enorma pengar och stort lidande, konstaterar Sergej Andréewitch, chef för Ångestprogrammet vid Psykiatri Centrum Karolinska. Effektiv terapi finns Sedan ett halvår erbjuder Ångestprogrammet hypokondridrabbade utredning, och som ett pilotprojekt kognitiv beteendeterapi i grupp, något som visat sig mycket effektivt i Danmark och Norge. - Patienter som är övertygade om att huvudvärk i själva verket är en hjärntumör får hjälp att kartlägga sina automatiska katastroftankar och ifrågasätta sannolikheten i dessa. Är man rädd att yrsel är ett tecken på allvarlig sjukdom kan man behöva vänja sig vid den, exempelvis genom att snurra i en kontorsstol upprepade gånger till dess att yrseln inte upplevs så skrämmande längre. Efteråt skattas ångestnivån och patienten ser att den sjunker, förklarar överläkaren. Men psykiatricentrum måste spara pengar och hittills har bara ett tiotal med hälsoångest behandlats. - Det behövs absolut en specialistmottagning för hypokondriker. Det finns väl utprövade gruppbehandlingar om 6-8 tillfällen för att bota eller radikalt förbättra drabbade, vilket är oerhört kostnadseffektivt, säger Sergej Andréewitch. Behandling över internet kan vara ett annat alternativ, eftersom det visat sig fungera vid paniksyndrom. Svårt att få offentlig hjälp - Men i nuläget är det i princip omöjligt att få hjälp via den offentliga vården, så jag brukar rekommendera patienter som är någorlunda säkra på sin diagnos att gå in på hemsidan www.kbt.nu och själva söka upp en kognitiv beteendeterapeut och bekosta omkring tio behandlingssessioner på totalt 9 000 kronor. Visst är det fel att de ska behöva betala själva, men det kan ändå vara en acceptabel investering för att må bättre, menar överläkaren. Många hypokondriker lider även av depression och då bör man ofta medicinera innan man börjar i kognitiv beteendeterapi.
Så tänker en hypokondriker
 • Allt eller inget. Man tänker i svart-vita ytterligheter. Man är antingen världsmästare eller nolla. Om situationen inte är helt säker är den otrygg.
 • Katastroftänkande. Man är alltid beredd på det värsta.
 • Generalisering. Man gör ett litet misstag och känner sig alltigenom misslyckad.
 • Känslomässigt tänkande. Känslorna blir sanningen. "Jag är rädd för hissar - alltså är hissar farliga." Eller: "Jag har skuld-känslor, alltså är jag usel."
 • Självfixering. Man tolkar yttre, neutrala händelser som om de bara hade med en själv att göra.
 • Magiskt tänkande. Tvångstankar, upprepningstvång.
 • Källa: "Hypokondri och kognitiv terapi", handbok för hypokondriker av läkaren Ingvard Wilhelmsen som startade världens första klinik för hypokondriker i Bergen, 1995.
  Hypokondri
 • En hypokondriker oroar sig för sin hälsa även om en läkare säer att han eller hon är frisk.
 • 1-2 procent av befolkningen lider av hypokondri. Dessa personer är invalidiserade av sin sjukdom; de har svårt att arbeta och fungera socialt.
 • Kognitiv beteendeterapi anses vara den mest effektiva behandlingen.
 • Barn under 15 är ytterst sällan hypokondriker. Bland äldre människor är det också ovanligt.
 • En sjukdom som tycks drabba regissörer: Woody Allen, Lasse Hallström, Lars von Trier, Ingmar Bergman har alla berättat om sin inbillningssjuka. Fler kända hypokondriker: Hitler, Magnus Uggla, Cissi Elwin, Thomas Mann, Andy Warhol, Robert Gustafsson.
 • Begreppet hypokondri användes för första gången av greken Hippokrates (460-370 f Kr). Ordet betyder "under revbenets brosk" där man trodde att sjukdomen hade sitt säte.
 • På 1700-talet var hypokondri en vanlig diagnos i Europa. Ordet var då närmast synonymt med depression och melankoli. På 1800-talet var sjukdomen känd som en överklassjukdom, främst bland kvinnor.
 • Komedin "Den inbillade sjuke" skrevs av den franske författaren Molière, som spelade huvudrollen - en hypokondriker - vid premiären (1673). Han blev sjuk redan första veckan som stycket spelades, och innan veckan var slut dog han.
 • Läs mer på hemsidan www.psykiatrikarolinska.org/programs/anxiety