20 tips som gör dig smartare
1. Skriv dagbok
Skriv av dig dina problem! Det kan påverka minnet, koncentrationen och den problemlösande förmågan. Enligt en amerikansk studie är poängen att just skriva av sig stress och negativa tankar, inte bara notera vad som hänt under dagen. Undersökningen visar att studenter som skrev om negativa känslor presterade bättre, jämfört med dem som bara antecknat vad som hänt under dagen. Bland annat hade de bättre minne.
2. Jonglera
Att hålla tre bollar i luften samtidigt kan få hjärnan att växa - bokstavligt talat. Tyska forskare som utsatte tolv personer för ett test där försökspersonerna fick lära sig att jonglera fann att två områden i hjärnan växte efter träningen. Förklaringen tros vara en ökad cellproduktion eller ökade förbindelser mellan cellerna. Efter tre månader hade hjärnan återfått sin normala storlek. Då hade försökspersonerna slutat jonglera.
3. Satsa på vitaminer
Bra matvanor eller ett vitaminpiller påverkar inte bara kroppen, utan även tankeförmågan. E-vitamin hjälper till att hålla hjärnan i form. Antioxidanter skyddar mot de så kallade fria radikalerna som bryter ner celler och får oss att åldras.
4. Ta ett glas vin
Ett glas vin då och då minskar risken för demenssjukdomen Alzheimers. Dessutom är det faktiskt inte helt fel för intelligensen att ta en krogsväng ibland. En brittisk studie visar att det sociala livet på puben gör hjärnan mer alert.
5. Drick grapefruktjuice
Grapefruktjuice skärper korttidsminnet och de motoriska förmågorna, enligt en amerikansk studie. Det beror dels på att det kryllar av antioxidanter i grapefruktjuice, dels på att juicen innehåller ämnen som tros påverka dopaminet, hjärnans eget glädjeämne.
6. Minska på kaffet
Koffein kan störa kroppens arbete med att ta upp näring. Dessutom blir man lätt stressad med för mycket koffein i kroppen. Grönt te är bättre alternativ som innehåller mycket antioxidanter som håller kropp och knopp yngre längre.
7. Minns med dofter
Har du svårt att hålla saker kvar i skallen? Försök att aktivera fler sinnen som lukt och känsel. Det hjälper korttidsminnet. En kanadensisk forskare gjorde ett test där ett antal personer fick försöka minnas en lista med ord samtidigt som de utsattes för olika dofter. De hade lättast att komma ihåg listan när de utsattes för samma doft som när de memorerade listan. Lukt av ammoniak, pepparmint och choklad ska vara effektivt för minnet.
8. Umgås med snälla
Hur du blir behandlad av andra påverkar din intelligens. Blir du ratad kan din IQ sjunka rejält. Det visar en studie där ett antal försökspersoner blev utsatta för att bli just avvisade och ratade. Efter detta gjorde de ett IQ-test som visade att intelligenskvoten sjönk med 25 procent, analysförmågan med 30 procent, strax efter denna otrevliga upplevelse.
9. Skaffa husdjur
Djurägare som gör matteprov får fler rätt på provet när hunden och katten är i närheten. Det blir färre rätt när den äkta hälften är i närheten, visar en amerikansk studie. Förklaringen tros vara husdjurets avstressande inverkan.
10. Ät ägg
Matvanorna påverkar hjärnkemikalierna som i sin tur påverkar vårt sätt att tänka. Ägg innehåller ämnen som påverkar flera hjärnkemikalier i positiv riktning. Bland annat påverkas serotoninet som i sin tur påverkar depressioner.
11. Dagdröm
Du har säkert varit med om det? när du släppt tankarna på ett problem och tänkt på just ingenting dyker lösningen upp. Vårt undermedvetna är ett lager av tankar som vi lättare får grepp om när vi låter tankarna flyta. Dagdrömmar i duschen, bilen eller under promenader gör oss mer kreativa, skriver tidskriften Psychology Today.
12. Rör på dig
Studier visar att 45 minuters promenad tre dagar i veckan ökar förmågan att utföra många uppgifter. Bland annat påverkas förmågan att fatta beslut. Förklaringen tros vara att blodflödet till hjärnan ökar.
13. Lär dig något nytt
Gå en kurs eller skaffa en ny hobby. Vid inlärningen måste du aktivera hjärnan, den skärper till sig och får samtidigt motion. Knep och knåp, dataspel, korsord och sällskapsspel funkar också utmärkt som motion för hjärnan. Själva lärandet tros förändra hjärnan till det bättre. Djurförsök visar att ju mer vi använder hjärnan, desto effektivare blir den.
14. Skratta
Arbetsgrupper som ska lösa ett visst problem har lättare att hitta lösningen om de har kul och skrattar ofta, visar forskning. Att ha roligt är bra för kreativiteten ? och för hjärnan.
15. Sov smart
Det går att lösa avancerade tankenötter i sömnen om man sover nog bra, visar en tysk studie. Teorin är att hjärnan fortsätter bearbeta problem och löser dem om vi får sova tillräckligt länge. Så här gick studien till: 106 personer fick ta en snabb titt på ett antal sifferkombinationer med en dold kod innan de gick och la sig. Några fick sova i åtta timmar, de andra färre timmar. Dagen efter kunde de som sovit åtta timmar knäcka koden dubbelt så ofta, jämfört med dem som fått sova mindre.
16. Slappna av
Avslappning, till exempel yoga, kan öka inlärningsförmågan. En studie vid Stanford University visade att regelbunden avspänning i 30 minuter ökar förmågan att lägga pussel med 25 procent.
17. Tugga morötter
Både kropp och hjärna behöver protein och fett, men det är kolhydraterna som är hjärnans bränsle, som hjälper hjärnan att tolka signaler och information. Ett par morötter före tentan, anställningsintervjun eller mötet med chefen är alltså inte helt fel.
18. Smörj med olivolja
Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan. Högt kolesterolvärde påverkar både minnet och hjärnans förmåga att tänka flexibelt, visar en nederländsk studie. Ett lätt sätt att sänka kolesterolen är att byta smöret mot olivolja.
19. Lyssna på Mozart
Välj klassisk musik. En amerikansk studie visar att studenter som lyssnade på Mozart ökade sin problemlösande förmåga med 15 procent.
20. Ät fisk
Visst är det sant att man blir smart av fisk. Vi tänker snabbare, mer flexibelt och hjärnans allmänna funktioner stärks om vi äter mycket fisk. Nederländska forskare har tittat närmare på saken och funnit att de som inte äter fisk tänker 28 procent långsammare. Undergöraren är fettsyran omega-3 som finns i fet fisk som makrill och lax.