Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 nov 2004 10:34

Uppdaterad 22 nov 2004 10:36

2. Din kropp behöver mycket ljus!

Mellan november

och mars glider nästan tio procent av alla som bor norr om 40:e breddgraden (Madrid i Europa, New York i USA) in i en vinterdepression. Svårt att vakna, minskad energi och sexlust, motvilja mot nya projekt, tanketröghet...

Fred var en

av dessa människor. Han hade skapat ett framgångsrikt företag och lyckats med nästan allt han företagit sig men drabbats av en förlamande depression. Han sökte David Servan-Schreiber för ständigt tilltagande trötthet, sömn- besvär och en smärta i nacke och skuldror som var så svår att den tvingade honom att gå ner på halvtid. Han hade fått diagnosen "fibromyalgi", en sjukdom som förenar flera symptom på depression med trötthet och invalidiserande muskelsmärtor. Andra läkare hade satt in antidepressiva mediciner, men med dåligt resultat.

En detalj

i Freds berättelse slog DSS. Allt hade börjat med att Fred sov dåligt ett par veckor, sen hade smärtorna kommit - och försämrat situationen. Kunde man tänka sig ljusterapi? Ljusterapi har länge varit en känd metod, inte minst i Sverige (där en hel del viktig forskning gjorts). Nu bestämde Servan-Schreiber sig för en utveckling av ljus- terapin - gryningssimulation. En mycket enkel och inte särskilt dyr apparat (som kan köpas via Internet) simulerar, även i den svarta svenska vinternatten, en ny dags framträngande ljus - först mycket sakta sedan allt snabbare. - Även om dina ögon är slutna är de mycket känsliga för denna signal, som utlöst uppvaknandet hos alla djurarter sedan tidernas begynnelse och som din emotionella hjärna lärt sig att känna igen under miljoner års evolution. Hjärnan tar emot budskapet att sömnen skall avbrytas. Sedan vaknar du naturligt, utan att någon dröm avbryts, eftersom drömmen förstår att den måste avsluta sig själv.

Patienten Fred

köpte en gryningssimulator och tillfrisknade redan efter en vecka (även om han aldrig blev helt kvitt smärtan i ryggen). Servan-Schreiber slår fast att gryningssimulering kan vara välgörande för ALLA, även människor som inte är stressade eller deprimerade. Han sammanfattar: - Varför vakna till det skärande ljudet från en väckarklocka som rubbar alla våra biologiska rytmer när det är möjligt att landa mjukt i varje ny dag i enlighet med evolutionens naturliga regler?