Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 jan 2014 16:56

17 000 följer Antonias kamp mot anorexin

18-åriga Antonia Eriksson kämpade sig tillbaka från dödens väntrum.

17 000 människor har följt hennes resa, och nu vill hon hjälpa andra besegra sina ätstörningar – innan det är för sent.

– Läkaren sade i princip att om jag inte hade kommit in den dagen så hade jag inte klarat mig. Det var lite av en smäll på käften, och jag förstod allvaret, säger Antonia Eriksson.

I 13 år dansade – Antonia Eriksson från Linköping klassisk balett. Hon slutade efter ett benbrott, men ville inte ge upp träningen.

Men gymkortet hon köpte för snart två år sedan blev en expressbiljett till dödens väntrum.

– Det började med att jag och en kompis hade en frossarkväll och på skoj räknade ut hur många kalorier vi hade satt i oss, säger Antonia Eriksson.

Tävlade mot siffrorna

Resultatet skrämde henne. Hon började räkna kalorier tvångsmässigt, ställa dem mot antalet träningstimmar, försökte hela tiden förbränna mer än vad hon fyllde på med.

– Allt blev siffror. Jag såg det som en tävling, jag versus kroppen. Åt jag förlorade jag, och kroppen vann, säger Antonia Eriksson.

Rasade i vikt

Under sommaren rasade hon i vikt, men såg inte problemet när hennes pappa kontaktade en anorexiklinik.

Efteråt är hon förvånad över att inte vännerna och syskonen sade något.

– Men jag förstår att det är svårt att prata med någon som är sjuk. Anorexi är ingenting man pratar om, säger hon.

Kroppen gav upp

De fick ett matschema att följa hemma, men insåg att Antonia behövde läkarhjälp. I väntan på en sjukhusplats fortsatte hon att förbränna fler kilon.

När hon till slut lade sig i sjukhussängen den 28 september 2012 vägde hennes 163 centimeter långa kropp bara 38 kilo.

– Mina reflexer hade slutat fungera, mina njurar var svaga och kroppen hade börjat ge upp. Läkaren sade i princip att om jag inte hade kommit in den dagen så hade jag inte klarat mig. Det var lite av en smäll på käften, och jag förstod allvaret.

Rasade ihop

Hon fick blodtrycksfall och kollapsade i korridoren, bestämde sig för att bli frisk och trotsa ångesten som skrek i huvudet när hon fick sitt matschema och förbjöds att träna.

Ett steg på vägen tillbaka var att starta ett Instagramkonto, för att dela bördan.

Under namnet "fightinganorexia" lade hon upp sin första bild: Sjukhussängen.

– Det blev som en familj, och när det blev jobbigt kunde jag skriva till folk som stöttade mig. Jag hade följt konton själv när jag blev sjuk och visste vilket stöd de kan vara, säger Antonia Eriksson.

Även den egna familjen fanns där som stöd.

– Min lillasyster är tolv, och jag ville inte att hon skulle hamna där jag låg. Det blev viktigt för mig att bli frisk för henne.

17 000 följare

Efter sex veckor på akuten tog sig Antonia Eriksson ut sakta tillbaka till livet. Hon väger sig inte längre, utan känner i stället efter hur kroppen mår.

I dag, 15 månader efter den första bilden på sjukhussängen, heter hennes konto "eatmoveimprove", har 17 000 följare och visar bilder på hälsosam mat och en välmående kropp.

Efter en intervju i The Daily Dot har hennes historia spritts till tidningar i Storbritannien, Slovenien och Australien.

I kommentarsfältet länkar någon till ett italienskt tv-klipp.

– Det har verkligen sprungit i väg. Varje gång jag tittar har jag upp till femtio nya följare, säger Antonia Eriksson.

Ger inga bantningstips

Hon ger gärna ut sin mejladress till den som vill ha stöd – men det finns en fråga hon vägrar svara på.

– Hur jag gjorde för att gå ner i vikt. Det är som att fråga om tips att ta livet av sig. Det är inte okej.

Vill bli PTtil

18-åringens mål är nu att utbilda sig till personlig tränare, för att vara det stöd hon själv saknade hade när hon klev in i gymmet för första gången efter sjukhusvistelsen.

– Jag visste inte var gränserna gick, gick ut för hårt och brände ut mig. Jag hade behövt någon som förstod vad jag gått igenom och hjälpte. Den personen vill jag bli för någon annan. Jag saknade den handen när jag höll på att bli frisk.

Bäst på att bli frisk

Antonia Eriksson går inte längre på läkarkontroll för sin anorexi, men pratar fortfarande med en terapeut för att reda ut rötterna till sjukdomen.

– Anorexi är en psykisk sjukdom, även om många får det att handla om mat. En stor faktor tror jag är att jag alltid har varit en överpresterare och haft jättehöga krav på mig själv. Jag vill vara bäst. Och jag blev bäst på att ha anorexi, jag dog nästan. Sedan blev jag bäst på att bli frisk, säger hon.