kaffa dig koll. Gör en ordentlig research om kliniken och vad som händer före, under och efter ingreppet.
kaffa dig koll. Gör en ordentlig research om kliniken och vad som händer före, under och efter ingreppet. Foto: Lev Dolgachov

13 råd till ett lyckat skönhetsingrepp<br />

Besök flera kliniker innan du bestämmer dig - och ge dig själv betänketid.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén ger här råden som vägleder dig till ett lyckat skönhetsingrepp.

Ditt val av klinik och kirurg är det viktigaste för att du ska få ett bra resultat av estetisk kirurgi, betonar medicinreportern Anna Bäsén som skrivit boken "Allt du behöver veta om skönhetsingrepp" och som här delar med sig av sina råd:

- I Sverige finns plastikkirurger som är så skickliga att de lockar patienter från hela världen - men också oseriösa lycksökare.

 

Så ökar du dina chanser att bli nöjd - 13 goda råd:

1 Information. Skaffa dig oberoende information om kliniken och kirurgen.

2 Kolla upp. Välj en plastikkirurg som är medlem i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, SFEP, dit man väljs på rekommendation. De invalda måste ha minst fem års erfarenhet av plastikkirurgi samt dokumenterad kompetens inom estetisk plastikkirurgi. Plastikkirurg är en skyddad yrkestitel - man måste ha rätt utbildning för att få kalla sig det.

3 Beprövat? Gör ordentlig research om ingreppet du vill göra. Ta reda på om det är beprövat och vetenskapligt utvärderat när det gäller effekter och risker.

4 Ställ frågor. Besök två tre kliniker innan du bestämmer dig. Då kan du bilda dig en uppfattning om kliniken och personalen. Känn på engagemanget! Brinner kirurgen för sitt jobb, vidareutbildar sig och forskar inom sin specialitet? Fråga hur många ingrepp av den typ du är intresserad av som han eller hon har gjort. Erfarenhet ger skicklighet.

5 Före och efter. Vilken "stil" gillar kirurgen? Be alltid att få se före- och efterbilder på patienter. Slutresultatet påverkas av vad kirurgen själv tycker är vackert.

6 Referenser. Prata med referenspersoner som anlitat kirurgen tidigare.

7 Anmäld? Är plastikkirurgen anmäld till Socialstyrelsen eller Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd av missnöjda patienter? Om personen fått en lång rad anmärkningar på kort tid finns anledning att bli misstänksam.

8 Standard. Undersök klinikens standard: Var ska ingreppet ske, och vilka resurser finns där? Finns tillgång till narkosläkare och narkossköterska? Kan kliniken hantera en allvarlig komplikation?

9 Journummer. Försäkra dig om att du får samma läkare före, under och efter operationen. Du ska också få ett journummer så att du dygnet runt kan få kontakt med en läkare om något skulle hända efter operationen.

10 Ge dig själv betänketid. Du kan inte ångra dig efteråt, och resultatet av ingreppet kanske inte kan återställas helt.

11 I form. Du bör vara i god form, både fysiskt och psykiskt, om du ska göra ett skönhetsingrepp. Du ska inte göra ett ingrepp om du lider av störd kroppsuppfattning - som vid anorexi eller andra ätstörningar - har en psykisk sjukdom eller befinner dig i en livskris - som till exempel i samband med en skilsmässa.

12 Ansvar. Kolla i förväg vilket ansvar kliniken tar om något skulle gå snett. Välj en klinik med ansvarsförsäkring.

13 Var Försiktig med lån. Många kliniker erbjuder dig att låna pengar av ett låneinstitut. Behöver du låna pengar - gå till din bank! Du skulle knappast låna pengar till en resa av resebolaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande