Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lev Dolgachov

12 expertråd för en naturligt vacker hy

Få yngre, fastare och friskare hud helt naturligt.

Supermat, motion, sömn och naturlig hudvård gör din hud vackrare på bara en månad.

- Du kommer inte bara att se fantastisk ut - du får ett nytt liv, hävdar anti-ageing gurun Thorbjörg Hafsteinsdottir, 53.

Föreläser om skönhet

 

Thorbjörg Hafsteinsdottir är författare, föreläsare och ger kurser om att bromsa åldrande och maxa välmåendet. Hon bor i Köpenhamn, Reykavik och New York.

Läs mer på thorbjorg.dk. Där finns också hennes blogg.

Tips!

Låt maten bli din skönhetsvård! Mycket av supermaten gör nytta både på utsidan och insidan.

Sjuksköterskan, näringsterapeuten och trebarnsmamman Thorbjörg Hafsteinsdottir har skrivit flera bästsäljande böcker om hur man blir sundare och vackrare med rätt livsstil.

- Det är inte vetenskapligt bevisat, men jag vet att det fungerar, säger hon.

Här är hennes 12 bästa råd för att få huden att stråla av inre glöd - och hela dig att må bra.

1 Ät färgglad supermat

Det finns en rad födoämnen som är rika på kraftfulla antioxidanter och har en anti-inflammatorisk effekt. Morötter, tomat, grönkål och andra kålsorter, persilja, spenat, rucola, blåbär, avokado, gurkmeja, vildfångad lax, sötpotatis, grönt te och olivolja är exempel på supermat.

 

2 Mat som hudvård

En del av supermaten kan användas för utvärtes hudvård. En ansiktsmask av mosad avokado motverkar torr hud och olivolja är bra för tunn och känslig hud.

 

3 Nobba socker

Nobba mat som driver på de ­skadliga inflammatoriska ­processerna. Dit hör allt tillsatt socker och stärkelserik mat, som vitt mjöl och potatis. Välj ­fullkornsbröd och ät med måtta.

 

4 Välj rätt fett

Använd bara organiska kallpressade oljor, som exempelvis olivolja och linfröolja.

 

5 Ät mindre kött

Minska på köttätandet och välj ekologiskt från gräsätande djur, som lamm, ko och häst.

 

6 Drick 2 liter varje dag

Drick rätt. Många av oss dricker för lite vatten. Drick 2 liter vätska per dag, minst 1,5 liter ska vara vatten och resten får gärna vara grönt te.

 

7 Motionera regelbundet

Motionera minst tre gånger i veckan. Det gör att du får ökad blodcirkulation i både muskler och hud. Hitta träningsformer som passar dig och kombinera gärna mer fartfylld träning, som jogging, med lugnare, som yoga.

 

8 Bygg muskler

Håll en lagom vikt och bygg muskler. Många kvinnor i 40-45-årsåldern tycker att huden på kroppen blir hängig. Att ha lite muskler och fett på kroppen motverkar det. Jag rekommenderar styrketräning och att man inte ska sträva efter att vara så smal. Fettet är också bra för hormonnivåerna.

 

9 Sov sju timmar per natt

Sömn är väldigt viktigt för att huden ska må bra. Sov minst sju timmar per natt. Bra sovknep är att släppa in frisk luft i sovrummet, ­bannlysa dator och tv i sovrummet och att ta ett varmt bad innan läggdags.

 

10 Ta hjälp av tillskott

Tillskott som jag rekommenderar är A, B, C, D och E-vitamin samt MSM och GAGS som hjälper ­kollagenproduktionen.

 

11 Välj ekologisk hudvård

Välj ren ekologisk hudvård med aktiva ingredienser. Det finns billiga produkter som gör jobbet. Jag använder vitamin-C serum, vitamin E-olja och hyaluronsyra.

 

12 Ha en bra självkänsla

Allra viktigast - se positivt på dig själv. Du är vacker, kompetent, klok och åtråvärd! Har du svårt att tro på det i början så "fake it till you make it". Tycker man om sig själv syns det utanpå.