Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Colourbox
Colourbox
Colourbox
Colourbox

10 smarta steg till att hitta kärleken i livet

Hitta rätt partner och upplev sann kärlek. Med 10 smarta steg kan du  förbättra dina chanser att lyckas i kärlekslivet.

Knepet är att själv  bli en bättre partner.

Vanliga hinder för sann kärlek

* Du är rädd för ensamhet och stannar hellre i en halvbra relation än gör slut. Då låser du upp dig känslomässigt och mentalt, trots att det inte finns någon framtid, och riskerar att missa någon du skulle passa bättre med.

* Du accepterar inte din partner som den är, utan försöker ändra personen. Du tror att om din partner ändrar sig kommer ni att bli lyckliga. Det är respektlöst och leder bara till att din partner inte känner sig accepterad.

* Du står inte upp för dina egna behov, utan är självuppoffrande och anpassar dig för mycket till vad din partner vill eller vad du tror han eller hon vill. Det gör att du förminskar dig själv.

 

Källa: "10 steg till att finna rätt partner – Din guide till den sanna kärleken" av Karin Isberg (Frank förlag).

Att hitta rätt partner och skapa en lycklig relation är svårt. Kanske tycker du att det är något fel på alla du träffar eller att du ständigt blir överkörd av din partner. Men dina partners har en sak gemensamt – dig. Och den enda du kan förändra är dig själv.

Påverkar relationen negativt

– Det är du som ska vara rätt partner och vara din egen nummer ett. Det är många, speciellt kvinnor, som inte hedrar sig själva eller står upp för sina behov. Det påverkar relationen negativt om du förminskar dig själv, säger Karin Isberg, författare till boken ”10 steg till att finna rätt partner – Din guide till den sanna kärleken” (Frank förlag).

Att våga vara ärlig om dina behov är viktigt för att få en bra relation. Ett visst mått av själviskhet gynnar både dig och din partner. Men sann kärlek innebär också att du accepterar din partner och inte tror att så fort den andre ändrar sig så kommer ni att bli lyckliga.

– Sann kärlek handlar väldigt mycket om att tillåta den andra att vara precis som den är. Det är en härlig känsla att ge den acceptansen och det är respektlöst att inte göra det, då säger du att den personen inte duger som den är.

Hitta rätt partner

Börja med dig själv och hur du vill vara i en relation. Om du gör upp med dina rädslor, står upp för dina gränser och tar ansvar för din lycka blir det betydligt enklare både att hitta rätt partner och få en bra relation. 

10 steg till kärleken

1. Acceptera ditt ansvar

Sluta med att skylla dina havererade relationer på partnern. Välj i stället att skapa ett kärleksfullt liv och att inte se dig som drabbad. Du är medskapare till ditt liv och kan ändra dina tankebanor. När något tråkigt händer kan du välja att göra det bästa av situationen. Acceptera det som har hänt och tänk kreativt. På vilket sätt kan det vara positivt?

2. Bli den du verkligen är

Du får det som du tror om dig själv. Om du omedvetet är rädd för att binda dig kan det visa sig genom att du attraherar partners som redan är upptagna. Du behöver göra upp med dina förträngda sidor, fundera över vad du tror om dig själv och hur du signalerar det till andra.

3. Bli tillgänglig för kärlek

Skippa kravlistan för hur din blivande partner ska vara. Den gör bara att du begränsar dig själv. Stanna inte i en halvbra relation som du tror ska bli bra om bara din partner förändrar sig. Fundera i stället över hur du behöver vara och vad du ska göra för att bli mer tillgänglig för kärleken.

4. Avsluta det som varit

Släpp det förflutna och blicka framåt. Om du inte har gått vidare från din förra partner är du inte öppen för en ny kärlek. Rensa bort exet genom att till exempel kasta gamla mejl, presenter och radera numret i mobilen. Försök att vara tacksam för det relationen gav dig och förlåta om du blev sårad.

5. Släpp kontrollen

Inse vad du kan kontrollera och vad du behöver släppa. Det enda du kan styra är dig själv, att till exempel försöka få någon att bli attraherad av dig är ofta lönlöst och gör dig bara frustrerad. I en relation kan du behöva öva på att vara sårbar och be om hjälp. 

6. Lev ditt bästa liv

Räkna inte med att en partner ska göra att allt i ditt liv känns bättre. Du måste själv ta ansvar för din lycka och för att du lever det liv du vill. Är du inte nöjd med någon del behöver du fundera på hur du kan förändra situationen så att du blir lyckligare, vare sig du är singel eller inte.

7. Hedra dig själv

Respektera dig själv, då kommer andra också att göra det. Att våga säga nej och stå upp för dina gränser är det du behöver göra för att inte bli självuppoffrande. Då kommer du inte heller att hamna i relationer där din partner försöker manipulera dig. Öva dig på att säga nej!

8. Uppskatta din kvinnlighet/manlighet

Höj dig själv till skyarna och njut av att bara vara. Öva också på att släppa fram din ilska.

9. Njut av dig själv

Om du njuter av dig själv kan din partner lättare göra det. Om du är hämmad sexuellt leder det ofta till en hämmad livsinställning. En vanlig orsak är missnöje med kroppen. Öva dig på att uppskatta din kropp och lär dig hur den fungerar.

10. Lev kärleksfullt

Glöm föreställningen om att du kan förändra eller manipulera en partner. Ge i stället utan att förvänta dig något tillbaka. Försök alltid leva kärleksfullt genom närvaro, vänlighet och generositet, även om du är singel. Tänk inte att du får kärlek i ett förhållande, utan någon att dela kärleken med.