Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 jul 2014 16:00

10 saker du inte visste om människokroppen

Människokroppen är fantastisk.

Men visste du att vi delar DNA med bananer, är längre på morgonen eller att du kan känna igen en biljon dofter?

Här är 10 saker du kanske inte visste om din kropp.

1. Människan är ungefär en centimeter längre på morgonen än på kvällen.

Tyngdkraften pressar din kropp neråt under dagarna. På natten när du ligger ner, och tyngdkraften inte trycker ner kroppen, blir du tillfälligt lite längre. Samma sak gäller då man befinner sig i rymden, enligt NASA.

 

2. Det mänskliga ögat är så känsligt att om jorden vore platt, skulle vi kunna upptäcka ett ljusflimmer på upp till 48 kilometers avstånd.

Vår synskärpa sträcker sig långt bakom horisonten. Om jorden vore platt, skulle vi kunna se ett ljusflimmer på upp till 48 kilometers avstånd en mörk natt, enligt livescience.com .

 

3. Människan delar 50% av sitt DNA med bananer.

DNA finns i alla levande organismer, och är beviset på att människan är släkt med alla andra arter på jorden. Vårat DNA är till 95% detsamma som schimpansernas, och 50% identiskt med en banan.

 

4. Ditt blodomlopp är 4000 mil långt.

Din kropp har 4-6 liter blod, som cirkulerar runt din kropp tre gånger i minuten. Och med tanke på att den sammanlagda längden av dina blodkärl är 4000 mil - och skulle räcka ett varv runt jorden, gör hjärtat en hjälteinsats dygnet runt, året om.

 

5. Hjärnan använder 20% av kroppens syre och energi, trots att den bara utgör 2% av vår vikt.

Som kroppens övriga delar får hjärnan sin energi från blodets syre och det vi äter, men den kräver lite mer än våra andra organ. I vila pumpar hjärtat ut 750 milliliter blod, och hela 15% av det går till hjärnan, enligt Illustrerad Vetenskap.

 

6. Det tar omkring 6 månader för en nagel att växa ut helt.

En fingernagel växer ungefär 0,1 millimeter om dagen, och är helt utbytt inom tre till sex månader. Illustrerad Vetenskap skriver även att studier visar att naglarna växer snabbare på den hand man använder oftast.

 

7. Människan yttre hud byts ut helt varje månad.

Huden är ett fantastiskt organ. Det förändrar och förnyar ständigt sig själv, på ungefär en månad har din hud fått helt nya hudceller. Och på en enda timme tappar du mellan 30 och 40 000 hudceller, enligt sajten How stuff works.

 

8. Din näsa kan känna igen en biljon olika dofter.

Baserat på en ny amerikansk studie, som du kan läsa här, kan människan känna igen minst en biljon olika dofter – vilket är mycket mer än tidigare beräkningar.

 

9. Det är omöjligt att kittla dig själv.

För att kunna bli kittlad krävs det att du blir överraskad, vilket du inte blir om du kittlar dig själv. Försöker man kittla sig själv dämpas känslan av signaler från lillhjärnan, enligt Illustrerad Vetenskap.

 

10. En vuxen pruttar mellan 20-25 gånger om dagen.

Varje dag passerar 7-10 liter gas genom tarmen, men bara en halv liter släpps ut som pruttar. Den obehagliga lukten kommer från fettsyror och svavelhaltiga molekyler, som uppstår vid nedbrytningen av proteiner. Läs mer här, och här.

 

Stina Gustafsson

halsoliv@expressen.se