Foto: Anton Maltsev

10 oväntade saker din kropp gör när du sover

Sömn är ett sådant fridfullt ord, eller hur?

Bilderna man får upp är slutna ögon, långsamma andetag, drömmar och avkoppling.

Men under tiden du sover gör din kropp en hel del galna saker. Läs om underligheterna här!

1. Kroppstemperaturen sjunker

– Precis innan du somnar, sjunker din inre kroppstemperatur, säger Michael Breus, klinisk psykolog och sömnspecialist.

Det ger signaler till hjärnan att frigöra melatonin, som påverkar din sömn- och vakenhetscykel och berättar för din kropp att det är dags att somna.

Temperaturen är som lägst runt 02.30, så har du möjlighet att programmera din termostat att öka en grad bör du göra det - annars är kanske din partners täcke i fara.

LÄS OCKSÅ: 7 saker dina sömnvanor kan avslöja om din hälsa

2. Du går ner i vikt

Ett skäl till varför du alltid ska väga dig på morgonen och inte kvällen är att du blir av med vätska genom att du svettas och andas ut fuktig luft under natten, enligt Breus.

Samma sak händer under dagen, men eftersom att vi äter och dricker när vi är vakna gör det att vi inte går ner i vikt.

För att minska midjemåttet är det viktigt att du sover minst 7 timmar per natt.

3. Du blir längre

Det är inte så att du vaknar upp och helt plötsligt kommer att känna dig som "Långa farbrorn", men faktum är att man växer på längden när man sover.

– Diskarna i ryggraden som fungerar som kuddar mellan benen töms på vätska och blir större på grund av vikten av din kropp inte trycker ner dem när du ligger ned, säger Dr Breus.

– Om du har en fast madrass ska du sova på sidan i fosterställning, eftersom det minskar belastningen på ryggen.

LÄS OCKSÅ: 7 sömnexperter - vad de gör när de inte kan sova

4. Blodtrycket och hjärtfrekvensen minskar

När du vilar behöver din kropp inte jobba lika hårt eller pumpa så mycket blod, vilket gör att hela systemet sakta ner.

– Blodtrycket behöver dippa på natten så att hjärtmuskulaturen och cirkulationssystemet får tid att koppla av och reparera sig självt, säger doktor Breus.

Extra viktigt är det för personer med högt blodtryck att få minst 7 timmars sömn - det reducerar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Och om du har sömnapné bör du söka hjälp direkt eftersom att det tillståndet kan öka blodtrycket även under natten.

5. Du blir sömnparalyserad

Det låter skrämmande, men viljestyrda muskler stängs helt enkelt av för att man inte ska röra sig när man drömmer, säger Lisa Shives, läkare och sömnmedicinspecialist.

Komikern Mike Birbiglia, som har skrivit och har huvudrollen i "Sleepwalk with me" visar hur konstiga saker man kan göra i drömmarna. Han lider nämligen av ett sällsynt tillstånd som kallas för REM Sleep Behaviour Disorder och det innebär att han agerar ut sina drömmar. Därför kan man lugnt påstå att sömparalys är en typ av förlamning man vill ha.

LÄS OCKSÅ: Sömnparalys – och fler läskiga grejer i sömnen

6. Dina ögon rycker

Under REM-sömnen, eller drömsömnen (rapid eye movement) ryckernögonen från sida till sida och forskarna vet egentligen inte exakt varför. Drömmarna inträffar under REM-sömnen så det kan vara förvirrande att vakna upp under detta djupa sömnstadium. Fräschast känner man sig oftats när man gått igenom alla sömncykler.

Det varierar från person till person hur länge en sömncykel håller på - men vanligast är 90 minuter.

7. Du blir sexuellt upphetsad

Precis som att männen får erektion under REM-sömnen, blir kvinnorna sexuellt stimulerade under sin icke-vakna tid. Och nej, det är inte knutet till att du drömmer om Brad Pitt eller någon annan het celebritet. Det beror på att din hjärna är mer aktiv under REM-sömnen, vilket kräver mer syre eftersom att blodflödet ökar i hela kroppen.

– Det är helt naturligt att blodet fyller upp klitoris och orsakar en svullnad, säger doktor Shives.

Då undrar man naturligtvis om det är lättare att få orgasm mitt i natten? Forskarna är inte säkra, men passa på att experimentera.

8. Det sannolikt att du blir mer gasig

Kanske inte så jättekul att höra, men under natten slappnar analmuskulaturen av en aning vilket gör att det kanske slinker ut en prutt eller två. Lyckligtvis är både ditt och din partners luktsinne reducerat när ni sover. Det är därför brandlarmet uppfanns.

9. Du kan få en rejäl kropps-spasm

– När många somnar upplever de att kroppen rycker till, som i en spasm, det är helt normalt säger Shives.

70 procent av befolkningen upplever fenomenet när musklerna drar ihop sig.

En del experter hävdar att spasmerna kan ha med ångest eller oregelbunden sömn att göra, medan andra helt enkelt tror att det oundvikligt.

10. Kollagenproduktionen i huden ökar

Kollagen är ett protein som stärker blodkärlen och ger huden dess elasticitet. När du sover, är du i ett fastande tillstånd, så tillväxthormon frigörs för att dina fettceller ska frigöra energiförråden.
– Eftersom kollagen produceras som mest medan du sover,  är det bäst att använda fuktgivande ansiktskrämer som innehåller retinol eftersom dessa produkter ökar kollagenet och bekämpar pigmentproblem och rynkor, säger Melanie Palm, MD, en hudläkare i Solana Beach, Kalifornien

KÄLLA: Womansday.com