10 experttips - så gör du för att få nytt jobb

Här listar Lena Magnell, psykolog och karriärcoach på Life & career, bästa tipsen på hur du göra för att hitta nytta jobb.

1. Våga ta steget

Ibland är man för länge på  en arbetsplats. Man tröttnar och behöver nya utmaningar. Jag tror att  många stannar för länge, våga ta steget lite tidigare! Annars kan man  hamna i en nedåtgående spiral och tycka att det är tråkigt att gå till  jobbet.

---

2.  Tänkt 'vad vill jag?'

Det är bra att hela tiden fundera på om det är kul att gå till jobbet: Vad behöver jag mer av? Vad vill jag?

---

3. Ger nya utmaningar

Fördelen  med att byta är att man utvecklas och får nya utmaningar. Går man i  samma lunk hela livet ut kan man tappa energi. Hjärnan behöver stimulans  och få lära nytt.

---

4. Fastnar i en roll

På  en arbetsplats kan man också hamna i en roll. Man är i samma gäng hela  tiden och kommer inte ur det. Man hamnar i ett fack, och då kan det vara  bra att börja om på nytt.

---

5. Nytt ledarskap

Trivs man inte med chefen kan det vara positivt att få ett nytt ledarskap.

---

6.  Självfötroendekick

Det  är bra att våga gå utanför sin komfortzon. Det är positivt för  självförtroendet när man kan använda sina gamla kunskaper i ett nytt  sammanhang.

---

7. Se till helheten

Man  ska tänka sig noga för varför man vill byta jobb. Vad är problemet? Man  måste se till helheten om det är privat, hälsan eller jobbet. Jag har  coachat många som kommit fram till att det ska vara kvar. Det handlade  mer om att ändra på balansen i livet.

---

8. Sök till - inte från

Sök dig aldrig från något i panik. Sök dig till något.

---

9. Samla information

Gör en omvärldsbevakning innan du bestämmer dig. Intervjua personer i yrket, samla information, gå kurser eller utbildningar.

---

10. Fråga om råd

Fråga  både personer omkring dig och utomstående om råd kring ditt val. Det  kan vara bra med en neutral person som man inte har känslomässiga band  till. Man kan även göra personlighetstest för att bättre förstå sina  drivkrafter.

Agneta Gunnari lämnade sitt jobb efter 40 år

 

 

 

 

Hasse Aro, 56, är inte ensam om att byta jobb mot, är inte ensam om att byta jobb mot slutet av karriären. Cirka 5 000 personer i programledarens ålder gör årligen samma sak.

Undersköterskan Agneta Gunnari tillhör de modiga. 59 år fyllda lämnade hon Danderyds sjukhus där hon jobbat i nära 40 år.

- Det var glädje, men samtidigt lite läskigt, säger hon.

 

Mellan 1973 och 2012 gick Agneta Gunnari, 60, till jobbet som undersköterska på öronmottagningen på Danderyds sjukhus.

Hon funderade inte direkt över det här med att byta jobb.

- Nej, under åren jag var där så trivdes jag. Men det blir ju mycket av en bekvämlighet till slut, något gammalt och vant. Hade jag vantrivts, hade jag kanske gjort något innan.

Nu var det i stället telefonen som ringde. En tidigare kollega hade öppnat en privat mottagning och undrade om hon ville börja jobba där.

- Det var ju väldigt spännande och kul att få den frågan i min ålder.

"Ett stort steg"

Å ena sidan ett tryggt förslag: Hon visste vem hon skulle jobba med i fortsättningen. Å andra sidan ett språng:

- Man vet vad man har, men inte riktigt vad man får. Det är ett stort steg, men inget som jag ångrar i dag, säger hon och fortsätter:

- Det har blivit mer lättsamt att jobba eftersom man har en bättre översikt. Sen kan man inte sticka under stol med att lönemässigt är det ganska stor skillnad. Det finns också en annan flexibilitet, är inte så toppstyrt och en öppnare arbetsplats.

JOBB-SVERIGE I SIFFROR

500 000 arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden bytte jobb mellan åren 2008 och 2012.

-

18, 3 procent var löneutvecklingen för dem som bytt arbetsgivare, vilket kan jämföras med en utveckling på 14,2 procent för dem som inte bytt.

-

22 procent av kvinnorna bytte arbetsgivare mellan 2008 och 2012. Motsvarande siffra för männen är 27 procent.

-

42 år är jobbytaren i snitt. De under 30 år stod för 38 procent av alla jobbyten under 2011. Benägenheten att byta jobb minskar sedan successivt med stigande ålder.

-

16 procent inom den offentliga sektorn bytte jobb under perioden. Siffran för den privata sektorn är 31 procent.

Färre byter jobb under lågkonjunktur. I slutet på nittiotalet minskade jobbytarna drastiskt, men efter det skedde en återhämtning.

Vid femtioårsstrecket byter årligen drygt 9 000 svenskar yrke, för 55-åringar är siffran 7 000.

---

Källa: SCB

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!