Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 jan 2014 10:00

10 experttips - så gör du för att få nytt jobb

Här listar Lena Magnell, psykolog och karriärcoach på Life & career, bästa tipsen på hur du göra för att hitta nytta jobb.

1. Våga ta steget

Ibland är man för länge på en arbetsplats. Man tröttnar och behöver nya utmaningar. Jag tror att många stannar för länge, våga ta steget lite tidigare! Annars kan man hamna i en nedåtgående spiral och tycka att det är tråkigt att gå till jobbet.

---

2. Tänkt 'vad vill jag?'

Det är bra att hela tiden fundera på om det är kul att gå till jobbet: Vad behöver jag mer av? Vad vill jag?

---

3. Ger nya utmaningar

Fördelen med att byta är att man utvecklas och får nya utmaningar. Går man i samma lunk hela livet ut kan man tappa energi. Hjärnan behöver stimulans och få lära nytt.

---

4. Fastnar i en roll

På en arbetsplats kan man också hamna i en roll. Man är i samma gäng hela tiden och kommer inte ur det. Man hamnar i ett fack, och då kan det vara bra att börja om på nytt.

---

5. Nytt ledarskap

Trivs man inte med chefen kan det vara positivt att få ett nytt ledarskap.

---

6. Självfötroendekick

Det är bra att våga gå utanför sin komfortzon. Det är positivt för självförtroendet när man kan använda sina gamla kunskaper i ett nytt sammanhang.

---

7. Se till helheten

Man ska tänka sig noga för varför man vill byta jobb. Vad är problemet? Man måste se till helheten om det är privat, hälsan eller jobbet. Jag har coachat många som kommit fram till att det ska vara kvar. Det handlade mer om att ändra på balansen i livet.

---

8. Sök till - inte från

Sök dig aldrig från något i panik. Sök dig till något.

---

9. Samla information

Gör en omvärldsbevakning innan du bestämmer dig. Intervjua personer i yrket, samla information, gå kurser eller utbildningar.

---

10. Fråga om råd

Fråga både personer omkring dig och utomstående om råd kring ditt val. Det kan vara bra med en neutral person som man inte har känslomässiga band till. Man kan även göra personlighetstest för att bättre förstå sina drivkrafter.