Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"SKÖNT ATT KÄNNA SIG FIN" Natalie Brocker, 27, fick bukt med sina hudproblemgenom att låta huden vila. Nu undviker hon produkter med alkohol och parabener. "Det är så skönt att få känna sig lite fin i hyn".
"SKÖNT ATT KÄNNA SIG FIN" Natalie Brocker, 27, fick bukt med sina hudproblemgenom att låta huden vila. Nu undviker hon produkter med alkohol och parabener. "Det är så skönt att få känna sig lite fin i hyn".
"SKÖNT ATT KÄNNA SIG FIN" Natalie Brocker, 27, fick bukt med sina hudproblemgenom att låta huden vila. Nu undviker hon produkter med alkohol och parabener. "Det är så skönt att få känna sig lite fin i hyn".
"SKÖNT ATT KÄNNA SIG FIN" Natalie Brocker, 27, fick bukt med sina hudproblemgenom att låta huden vila. Nu undviker hon produkter med alkohol och parabener. "Det är så skönt att få känna sig lite fin i hyn". Foto: Anders Ylander

10 enkla knep för bättre hy

Har du utslag, är röd eller fnasig i ansiktet? 

Orsaken kan vara överkänslighet. 

- 15-20 procent av alla svenskar har kontaktallergi, exempelvis mot konserveringsmedel som finns i smink, säger Carola Lidén, professor i dermatologi vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet.

FAKTA

Hudterapeutens 10 bästa tips:


1. Peta mindre Undvik att ta på huden och klämma på plitor. Är du inte ren om fingrarna kan du få infektioner.
2. Rengör Använd milda men effektiva rengöringsprodukter. Vanlig tvål torkar exempelvis ut huden.
3. Dra ner på sockret Socker, alkohol och skräpmat gör att kroppen vill avgifta sig och det gör den bland annat via huden, vårt största organ.
4. Tillför fukt Drick mycket vatten och smörj in dig dagligen med en fuktgivande och skyddande hudkräm eller lotion som känns bra. Sitter du framför datorn mycket så är det bra att ha solskyddsfaktor som skyddar mot strålning i din produkt.
5. Välj grönt Frukt och grönsaker innehåller mineraler och vitaminer som ger frisk hy.
6. Få i dig zink Zink finns naturligt i till exempel kött, sill, ostron och ägg. Brist på zink kan ge akne, oren och mjällande hy.
7. Mineralsmink Makeup kan faktiskt skydda huden. Mineralpuder låter ofta huden andas, samtidigt som det skyddar. Se dock upp med mineralolja, som kan täppa till porerna. Ta bort allt smink på kvällen. 8. Peela Peeling två gånger i veckan och djuprengörande lermask en gång i veckan rensar bort bakterier.
9. Ta proffshjälp Hudterapeuter hjälper till att göra rent porerna och välja rätt produkter. Har du stora problem bör du uppsöka hudläkare. 10. Coola ner och skydda Stress avspeglar sig genast i hyn, som blir flammig och inflammerad. Använd solskyddsfaktor i vårsolen och sluta rök.

PROFESSORNS RÅD OM DU HAR EN ALLERGI:


Det är viktigt att få en diagnos. Få en remiss till hudspecialist. Kolla innehållsförteckningen. Konserveringsmedlet methylchlorisothiazolinone/metylisothiazoline är exempelvis starkt allergiframkallande. På Apoteket kan du hitta produkter som inte innehåller de starkast allergiframkallande kosmetiska produkterna.

 Tidigare kom många patienter till Carola Lidéns mottagning för att de trodde att de inte tålde att arbeta framför bildskärm.

 - Men när vi testade dem visade det sig ofta att det exempelvis var nagellacket eller mascaran de använde som de var allergiska mot.

 Vanligast av allergierna är nickel, följt av parfymämnen och konserveringsmedel som finns i många sminkprodukter.

Rodnad och fjällande hud

 - De kan vara starkt allergiframkallande. Vanliga symptom är utslag med rodnad, klåda, svullnad och fjällande hud, säger Carola Lidén.

 - Det som är positivt med kontaktallergi är att besvären försvinner om du undviker det du inte tål, säger Carola Lidén.

 Natalie Brocker, 27, började i 20-årsåldern få problem med ojämn hy.

 - Jag testade både dyra och billiga krämer, men det blev bara värre, säger hon.

Undviker parabener

 Natalie testade läkemedlet Tetralysal och krämerna Differin och Skinoren, men det var först när hon ett halvår lät huden vila från smink och hudvårdsprodukter som hon fick bukt med besvären.

 Numera kollar Natalie Brocker alltid innehållsförteckningen för att undvika alkohol som torkar ut och parabener som täpper till.

 - Och så använder jag mineralfoundation och försöker stressa mindre. Det är så skönt att få känna sig fin i hyn.

 FOTNOT: Natalie bloggar om hud på http://halsogudinnan.blogg.se