" Monogami är onaturligt"

Känner du dig attraherad av någon annan än din partner? Eller misstänker du att din partner spanar in andra? Inget att oroa sig för, enligt forskarna David P Barash och Eve Liptom som i en ny bok menar att monogami strider mot människans naturliga instinkter.

I stället för att bli förvånade när kändisar och andra hoppar över skaklarna, menar många evolutionsbiologiskt inriktade forskare att det är naturligt för människan att göra så. Teorin är att människan alltid är på jakt, även om kvinnor kan ha lättare att slå sig till ro när de funnit en man med bra gener.  Enligt  Barash och Liptom är monogami inte det normala beteendet i naturen och endast tre procent av alla däggdjur har en och samma partner livet ut, skriver kk.no.

Kvinnor ansågs sexuellt konservativa

 

 Tidigare ansåg man att män kunde ha sex ofta och med olika partner medan kvinnor var " för fina" för det.

 Kvinnor ansågs som sexuellt konserativa, tills evoultionsbiologen Olivia Hudson i boken "Dr Tatianas sex advice till All Creation" fastslog att honor från insekter till apor så gott som aldrig är trogna. Att vara lite promiskuös ger nämligen honan fördelar i form av fler befruktade ägg.

 När det gäller människor är sex för bägge könen ett led i jakten på bra gener. Studier visar att kvinnor är mer benägna att slå sig till ro när hon funnit ett bra exemplar, medan män styrs av instinkten att sprida sin säd och därför inte är lika noga med vem de hoppar i säng med. Därav svårigheten att hålla sig monogam och trogen, skriver kk.no.

 - Monogami strider mot de djupt liggande instinkter som biologin utrustat både människor och djur med, skriver Liptom och Barash i sin bok " Myth of Monogamy": Fidelity and Infidelity in Animals and People". 

 

 Men trots detta är det många som lever i monogama förhållanden och är trogna sin partner. Detta beror enligt Liptom och Barash på att vi människor har en förmåga att höja oss över våra primitiva instinkter, och fatta ratonella beslut. Dessutom ger vi, i motsats till djuren, löften till våra partners om att vara trogna, skriver kk.no.

 - Biologin är en förklaring, men ingen ursäkt i människoriket, skriver Barash och Liptom.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Idun Minerals. Köp nu!