Tips till dig som vill köpa träningskläder

Satsa på ett par bra skor.
Foto: iStock

Känn ingen press att köpa nya träningskläder. Man klarar sig långt med ett par bra skor.

Men om du har en slant över och vill köpa nytt – här är några tips att ta med till affären.

Folk tränade som tokar långt innan funktionsmaterial, pulsklockor och skräddarsydda skor gjorde entré på marknaden. Klädbrist behöver med andra ord aldrig stå mellan dig och din toppform. Men om det känns kul att handla nya träningskläder och du har råd får du här några bra tips av Erika Kits Gölevik.

Satsa stålarna smart

Om det är något du ska prioritera att lägga lite tid och pengar är det på två saker för kvinnor, en för män: Skor och behå! Gå till en sportbutik med kunnig personal och låt dem hjälpa dig att ta fram en sko som passar just dig, din träning, din fot och fotisättning.

Foto: Susan Chiang / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

När det gäller behå fungerar varianter som pressar brösten mot kroppen bra för dig med mindre byst. Har du stor byst behöver du ofta formsydda kupor för att träningen ska kännas bekväm. Märket Shock Absorber får ofta bäst i test för storbystade.

Prioritera passform

Det finns otroligt mycket snygga träningskläder, men så fort du börjar röra dig kommer stil att betyda mindre än hur kläderna sitter. Veva med armarna, sitt ner på huk, böj dig framåt, bakåt, åt sidorna och spring på stället när du provar kläderna. Då vet du att de sitter där de ska även när du rör dig.

Foto: Lzf / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Vad ska du göra?

Har du en favoritträningsform? Anpassa dina val efter den! Ett par löpartights är exempelvis toppen att springa i, men ofta oskönt låga i midjan att yoga i (och inte sällan genomskinliga när du står med rumpan upp). Fundera på om din favoritträning blir lite extra skön med någon särskild typ av kläder.

När tränar du?

Tränar du ofta ute och när det är mörkt? Prioritera kläder med vind- och vattenskydd samt insydda reflexer. Klämmer du in träningen i vardagen? Välj ett par enfärgade tights och ett linne med inbyggd behå – det kan du dra en klänning eller skjorta över för att snabbt bli mer ”klädd”. Tränar du ofta och svettas mycket? Välj material som torkar snabbt och tål torktumlare.

Bli reasmart!

Nästan alla märken har ett konstant flöde av nya modeller, det innebär även regelbunden rea på hemsidan. Håll utkik och fynda!