Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tips: Nya, enkla njutningar

Njut av chokladdoppade frukter och bär.
Foto: iStock

Det enkla är det goda, brukar det heta. Och det stämmer.

Här är sju frestande och hälsosamma tilltugg som du gör i ordning på ett kick.

1. Bananglass

En frusen banan kan bli till den godaste glassen på ett ögonblick. Recept för 1-2 personer.

Du behöver:

- 1 banan
- Färska hallon
- Kakao

Foto: Milanfoto / GETTY IMAGES E+

Gör så här:

Skiva en banan och frys in. När du blir glassugen låter du skivorna tina några minuter och mixar dem sedan med en handmixer. Lägg upp i skål eller glas. Toppa med hallon och pudra över med lite kakao. Testa även att mixa frusen banan med mango, det blir också en helt fantastiskt och krämig glassvariant.

2. Chokladdoppade frukter

Ett fredagsmys att lägga på minnet. Både gott och nyttigt. Recept för 1-2 portioner.

Du behöver:

- 2 rutor mörk choklad.
- Valfria frukter (skurna i bitar) eller bär, till exempel jordgubbar.

Gör så här:

Mikra chokladen så att den smälter. Doppa sedan frukten i chokladen. Ät med en gång eller låt chokladen stelna först.

3. Banan- och jordnöts"kolor" med kokos

Sega och supergoda mumsbitar. Görs med fördel dagen före. Receptet kommer från Lisa Wallin på krogen Werséns i Åre. Recept för 4-5 portioner.

Du behöver:

- 3 stora ekologiska bananer
- Cirka 1 dl ekologiskt osötat jordnötssmör, crunchy
- Kokosflingor att rulla "kolorna" i.

Gör så här:

Skär bananerna i skivor, lägg 1 tsk jordnötssmör mellan 2 skivor och tryck ihop försiktigt. Rulla i kokos, lägg på ett fat och sätt in i frysen. Klara efter en timme eller dagen efter.

4. Mangosorbet

Lika lättlagad som bananglassen. Använd gärna frusen mango i bitar som finns i frysdisken. Recept för 2 personer.

Du behöver:

- Ett paket frusen mango i bitar, 225 g
- Eventuellt lite flytande honung

Gör så här:

Tina mangon lätt. Mixa den och tillsätt eventuellt lite honung. Lägg upp i vackra glas och ät med sked.

5. Grönsaksdipp

Grönsaker och dippröra. Svårare behöver det inte vara.

Du behöver:

- Olika sorters grönsaker, till exempel stjälkselleri, gurka, morötter, broccoli.
- Hummus att dippa i.

Foto: Stacy Able / GETTY IMAGES E+

Gör så här:

Skala de grönsaker som behöver skalas. Skär gurkan, morötterna och sellerin i stavar. Broccolin delar du upp i små buketter. Lägg upp varje grönsak för sig på ett stort fat. Servera med en skål hummus i mitten på fatet. Dippa och njut.

6. Endiveblad med roquefortcrème

Läckert tilltugg med anor från 1960-talet. Recept för 4 personer.

Du behöver:

- 12 endiveblad
- 50 g roquefortost
- 1 msk crème fraîche

Gör så här:

Skölj och torka endivebladen. Rör ihop roquefortost och crème fraîche. Klicka ostkrämen på endivebladen.

7. Grönkålschips

Mycket nyttigare än potatischips och väldigt lätt att göra.

Du behöver:

- Cirka 1 liter färsk grönkål
- 2 msk olivolja
- Cirka ½ tsk flingsalt
- Eventuellt lite chiliflakes

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C. Ta bort stjälken från grönkålen och riv kålen i chipsstora blad. Lägg i en bunke ihop med salt och olivolja. Massera in oljan och saltet med händerna. Lägg sedan ut grönkålen i ett tunt lager på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det kan behövas två plåtar. Sätt in plåten i ugnen i cirka 8 minuter eller tills bladen är knapriga. Passa noga, chipsen blir lätt brända. Strö eventuellt över lite chiliflakes före servering.