Hitta rätt i bröddjungeln

Ta hjälp av Fredriks lista när du ska köpa bröd.
Foto: Peter Knutson

Bröd kan vara rena hälsomaten – eller en riktig hälsobov.

Ta Fredrik Paulúns lista till hjälp nästa gång du ska köpa bröd.

1. Fullkorn

Först och främst är det bra om brödet är gjort av fullkorn. Det innehåller mycket mer vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer än vitt bröd. Det höjer inte blodsockret lika snabbt och det är bra för både hälsan och fettförbränningen.

2. Hela korn

Leta helst efter bröd med hela korn (och inte fullkorn som malts ned till mjöl). Du ser lätt om brödet har hela korn eftersom de blir synliga när du skär brödet. Hela korn fördröjer magsäckstömningen och du håller dig mätt längre. Delar av frön och nötter har samma effekt.

3. Surdeg

Riktigt surdegsbröd har lägre glutenhalt än annat bröd. Mycket tyder på att det är bra för vikten och hälsan. Surdeg sänker också GI-värdet på brödet vilket ger bättre fettförbränning och hälsa, samtidigt som det mättar bra.

4. Inget tillsatt socker

Tillsatt socker har inget i ett bröd att göra. Det ger extra kalorier som inte mättar samtidigt som det höjer GI-värdet på brödet. Konsekvensen blir sämre fettförbränning och ökad aptit. Var noga med att läsa innehållsförteckningen, vissa mörka brödsorter har nämligen fått sin färg från sirap vilket är att jämställa med socker.

Foto: Marilyna / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

5. Glutenfritt bröd

Ett naturligt glutenfritt bröd bakat på till exempel bovete, fullkornsmajsmjöl, fullkornsrismjöl, quinoa eller amarant är ofta bra, speciellt om det också har hela korn och surdeg. Se dock upp med glutenfria brödsorter som innehåller stärkelse, det är i princip samma sak som tillsatt socker.

6. Fryst bröd

Om du hittar ett bröd som stämmer med beskrivningarna ovan, men är fryst, är det lika bra som det färska – om inte bättre. Att frysa bröd sänker nämligen GI-värdet, vilket bidrar till mättnad och fettförbränning.

* GI-värde=Glykemiskt index (GI) är ett mått på livsmedlets effekter på blodsockervärdet, det vill säga hur snabbt ditt blodsocker höjs efter att du har ätit maten.