Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Att njuta är ett sätt att lyckas

Unna dig det du längtar efter.
Foto: iStock

Att njuta är en del av livet – även när du vill leva hälsosamt.

Den som unnar sig lite godsaker ibland ökar faktiskt sina chanser att lyckas långsiktigt med sin nya livsstil.

Många befarar att det är slut med njutningar när man bestämt sig för att leva hälsosammare eller för att tappa kilon. Det är lätt att tro att allt går ut på att äta nyttigt och begränsat.

Men att aldrig få njuta av det lilla extra i form av mat och dryck straffar sig i längden.
– Människan behöver regelbundna belöningar för att må bra. Att äta och dricka gott är en del av dessa belöningar, säger Fredrik Paulún.

Utsöndrar dopamin

När vi belönar oss med något vi njuter av utsöndrar hjärnan signalsubstansen dopamin. Om vi ständigt förnekar hjärnan detta dopamin känner vi oss illa till mods.
– Så om vi inte får den där chokladbiten till helgen blir det ett uppdämt behov av belöningar. Det är då fördämningarna till slut brister och man vräker i sig smågodis eller andra onyttigheter, säger Fredrik Paulún.

Njut av det du längtar efter

Foto: Peopleimages / GETTY IMAGES E+

Han förespråkar därför att man ibland unnar sig det där som man längtar efter och verkligen njuter av. Och det är faktiskt extra viktigt för den som vill gå ner i vikt.
– Det finns studier som visar att den som nekar sig det man verkligen längtar efter har svårare att tappa kilon än den som då och då ger efter för frestelsen.
Enligt Fredrik Paulún är det främst de som unnar sig saker som håller en sund vikt livet ut.
– Att njuta utan dåligt samvete gör att man slipper se sig som en förlorare. Det betyder mycket för självbilden. Och lite ”syndande” då och då försvinner ändå i bruset, säger han. 

–Man kan unna sig något extra i måttlig mängd, en eller ett par gånger i veckan, och ändå tappa kilon, säger Fredrik Paulún.

Köp en liten mängd

För att klara att njuta med måtta rekommenderar Fredrik Paulún att du köper en liten mängd av det du längtar efter.
– Köp en 40-gramspåse ostbågar så riskerar du inte att få i dig 100 gram, säger han.
– Njut av påsen långsamt och känn dig som en vinnare.