Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Zoom-attacken mot Chalmers: barnporr

Under en digital disputation via Zoom utsattes deltagarna för en Zoom-bombning med barnporr.
Foto: HANS KRISTIANSSON

En digital disputation på Chalmers med 60 deltagare på Zoom utsattes för en cyberattack.

Under disputationen visades barnporr för deltagarna och Chalmers har nu låst möten som enligt lag ska vara offentliga.

Något de får kritik för, skriver Göteborgs-Posten.

Det var i början på maj som cirka 60 deltagare på Chalmers deltog i en digital disputation över Zoom. Kort efter att disputationen startade utsattes de dock för en ”Zoom-bombning”.

På sina skärmar fick deltagarna se bilder på barnporr.

– I det här fallet var opponenten uppkopplad från ett annat universitet i Europa. De hade blivit utsatta för liknande cyberattacker. En teori är att även den här attacken var kopplad dit, säger Anders Qvist som är informationssäkerhetssamordnare på Chalmers till GP.

För att öka säkerheten har nu Chalmers rekommenderat sina studenter att inte använda sig av öppna mötesrum, utan att ha lösenord så inte vem som helst kan ansluta.

Chalmers får kritik

Men det har lett till kritik. En undersökning som GP har gjort visar att två examensjobb krävde lösenord för de som ville vara med och delta – något som inte är lagligt. Disputationer och examensredovisningar är enligt lag öppna för vem som helst.

– Vid disputationer kan du inte ha digitala väntrum där folk ska granskas, eller kräva att man mejlar för att få lösenord. Vi får överhuvudtaget inte fråga vilka människorna är som kommer dit. Det är konstigt att det inte blivit någon diskussion om det här, säger en anonym Chalmersanställde till GP.

Anders Qvist menar dock att det är en svår balansgång.

– Det är inte helt lätt att balansera, vi får otroligt mycket frågor från människor som undrar hur de ska göra med sina Zoom-möten. Vi försöker lugna och förklara och komma med de säkerhetstips vi har, säger han till GP.

Händelsen har polisanmälts.


Vad är en Zoom-bombning?

Sedan covid-19 har användandet av plattformen Zoom ökat kraftigt. Såväl skolor som arbetsplatser använder sig av plattformen för att kommunicera via datorn, när möjligheten till fysiskt möte begränsas.


Zoom-bombning betyder att en användare ger sig in i ett Zoom-möte och stör, som i detta fall med bilder på barnporr.