Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zombien Annika, 66, attackerad på Liseberg

Nöjesparken i Göteborg är ett av Nordens mest populära resmål.
Annika Banfield, 66, i sin zombiemask.Foto: Privat / Privat
Annika älskar sitt extrajobb.Foto: Privat / Privat
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Köttsåret i huvudet och det utslitna ögat är delar av Annika Banfields zombiemask. 

Men blåmärkena på hennes kropp är verkliga – tillfogade av en ung man som attackerade henne på Liseberg.

– Det är som att det är tillåtet att göra vad som helst bara för att vi är utklädda, säger Annika.

Annika Banfield, 66, är pensionär och trots att hon har ett långt och händelsefyllt yrkesliv bakom sig, berättar hon att hon förmodligen aldrig har haft ett roligare jobb än nu – som zombie på Liseberg.

– När man blir äldre får man bråttom att göra allt man inte tidigare gjort, allt man kan komma på. Att vara zombie till exempel, skrattar hon.

– Det har varit otroligt roligt. Att få skrämma folk och samtidigt sprida så mycket glädje.

I helgen var det smygpremiär för ”Halloween på Liseberg”, och inför den har alla zombiestatister fått en rigorös säkerhetsutbildning.

– Vi är förberedda på att folk kan reagera väldigt olika när de blir rädda, att vissa till och med kan klippa till oss av en reflex. Och det kan man ju förstå.

Men det som hände Annika i helgen var ingen reflex. Det var en attack.

Annika chockades av händelsen.Foto: Privat / Privat

Flög baklänges

Annika, som tidigare intervjuats av GP, berättar:

– Vi får skapa våra egna karaktärer. Min zombie står ofta stilla, dödare än dödast, och så får den plötsligt liv. Men det var när jag var i ett av mina lugna moment som det hände.

En ung man i ett större gäng ungdomar gick in i Annikas axel – hårt. Hon stapplade till och tittade upp på ynglingen.

– Jag stod helt still, och då tryckte han plötsligt till mig i bröstet så att jag flög baklänges. Tack och lov fanns det ett galler bakom mig som dämpade fallet, annars hade det kunnat gå illa. 

Annika chockades, men klarade sig undan med en öm och blåslagen arm. När hon lyckats kravla sig upp på fötter igen var den unge mannen borta, försvunnen i folkvimlet. 

I helgen öppnades grindarna till ”Halloween på Liseberg”, en återkommande begivenhet på nöjesparken.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
I helgen öppnades grindarna till ”Halloween på Liseberg”, en återkommande begivenhet på nöjesparken.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

”Gör mig förbannad”

Annika tog kontakt men en av Lisebergs värdar, som hjälpte henne undan och såg till att hon fick pusta ut och få ner pulsen.

– Jag vill verkligen ge en stor eloge till Liseberg. Det finns både ordningsvakter och värdar som patrullerar och som ser till att vi kan känna oss trygga. Det är fantastiskt bra skött.

Den unge mannen som attackerade Annika fick man aldrig tag i.

– Det gör mig förbannad att han kom undan. Alla som har varit kaniner eller gastar på Liseberg har nog tyvärr råkat ut för något. Det är som att det är tillåtet att göra vad som helst bara för att vi är utklädda.

Men Annika har inte låtit sig avskräckas av attacken. Dagen efter drog hon åter på sig zombiemasken och gav sig ut i folkvimlet. 

– Rötägg finns det överallt, men den stora majoriteten är så underbart glada och rädda.  Och jag har också så fantastiskt roligt.