Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Zivko, 35, hittades död – nu kräver familjen svar

Zivko hittades död i Säveån, här med pappa Milos. Foto: Privat
Zivkos kusin Aleksandra Ostojic.  Foto: Lovisa Waldeck
Zivkos pappa Milos känner sig sviken efter beskedet.  Foto: Lovisa Waldeck

Zivko Ostojic, 35, hittades död i Säveån i Partille förra våren. 

Det som polisen först trodde var en olycka ledde senare till en omfattande utredning om misstänkt mord.

Men i höstas lades förundersökningen ner då åklagaren inte kunde styrka att det handlade om ett brott och den misstänkte avskrevs från utredningen. 

– Jag känner mig så sviken, jag har svårt att acceptera det, säger Zivkos pappa Milos Ostojic.

Söndagen den 20 maj i fjol fick Milos Ostojic, 70, besök av polisen i sitt hem. De kom med beskedet som är det värsta en förälder kan få – sonen hade hittats död.

Zivko Ostojic, 35, bodde hemma hos sin pappa i Göteborg sedan 2013, då han var med om en bilolycka som gjorde att han blev rullstolsburen och hade svårt att klara sig själv. 

Kvällen innan dödsbudet befann sig Zivko i Partille där han hade stämt träff med en man. Bara timmar senare larmades SOS om att Zivko hamnat i Säveån med sin permobil.

Först trodde polisen att det rörde sig om en olyckshändelse – men snart tog fallet en annan vändning. 

”Tystlåten och stressad”

Och mannen som ringt in larmsamtalet häktades misstänkt för mord.

– Polisen kom hem till mig med beskedet om att Zivko var död. Sedan började de samla in bevismaterial från vårt hem, säger pappa Milos.

På Zivkos rum fanns en handskriven lapp där han skrivit: 

 "Om något händer mig, pappa, min farbror eller kusin så är det NN som är skyldig." 

På lappen stod namnet på den som skulle bli misstänkt för att ha orsakat Zivkos död.

Tiden innan händelsen upplevde både Milos Ostojic och Zivkos kusin Aleksandra Ostojic att något inte stämde.

– Zivko var tystlåten och stressad, men han sa aldrig något om varför. Men jag tror att han kände sig hotad av någon anledning, säger Aleksandra. 

Pratade med den misstänkte 

Milos berättar att om Zivko skulle kunnat hamna i vattnet på egen hand måste han ha gjort en 90-graders sväng med permobilen. 

Men enligt polisens förundersökning var permobilen inställd på neutralt läge, vilket innebär att den inte borde ha gått att köra. Dessutom var sätet bortskruvat.

Zivko, 35, hittades död i Säveån. Först fem månader efter hans död fick familjen den exakta platsangivelsen där han hittades. Foto: HENRIK JANSSON

Milos teori är att sonen knuffades ner i ån och efter Zivkos död talade Milos med den misstänkte mannen på telefon. 

– Jag frågade honom, om det nu var en olycka, varför han inte hjälpte min son. Han svarade att han inte vågade och att det fanns ett buskage intill ån som gjorde att han inte kunde ta sig fram. Men i förhör säger han, enligt polisens förundersökning, att han gick ner till kanten och sträckte ut sin hand, säger Milos Ostojic.

Förundersökningen lades ner

I höstas beslutade vice chefsåklagare Bengt-Olof Berggren att mordutredningen skulle läggas ner och den misstänkte mannen släpptes ur häktet. 

Tingsrätten hade gjort samma bedömning, att det inte fanns skälig misstanke, den lägre misstankegraden.  

I sitt beslut skriver Bengt-Olof Berggren:

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt."

– Det var en omfattande förundersökning som vi gjorde. Det går inte att styrka att det har skett ett brott, säger Bengt-Olof Berggren om beslutet.

Milos Ostojic:

– Jag känner mig så sviken, jag har svårt att acceptera det.

Den man som suttit häktad misstänkt för att ha mördat Zivko har släppts på fri fot. Foto: HENRIK JANSSON

Anne, som är vän till familjen Ostojic sedan många år, har hjälpt och stöttat familjen under utredningsprocessen.

– Nu har vi tillsammans med Milos advokat skickat in en överklagan och nya bevis. Vår önskan är att målet ska tas upp igen så att vi kan få ett avslut, säger hon. 

– Det är tungt att mista någon men ännu värre att inte få veta vad som egentligen hände. Vi ger inte upp Zivko så lätt. Vi kommer driva det här så långt det går, fortsätter hon.

Kusinen Aleksandra hoppas att nya vittnen ska våga träda fram. 

– Vi vill att de ska tipsa polisen, även anonymt, om någon har sett något – inte bara för Zivkos skull utan också för att något liknande inte ska behöva hända igen.

Advokaten: ”Nekade från första stund” 

Åklagare Bengt-Olof Berggren känner till att en överklagan har skickats in. 

– Då får en helt ny prövning ske av befintligt bevismaterial och nytillkomna uppgifter. Men jag har inte sett något resultat än om den prövningen beviljats.

Den tidigare misstänkte mannens advokat Per Söderberg konstaterar att hans klient hela tiden har förnekat brott.

– Han nekade från första stund till att han har något med detta att göra. Han släpptes efter den första häktningsförhandlingen. Tingsrätten gjorde samma bedömning som åklagaren sedan har gjort. Tingsrättens bedömning var att det inte ens förelåg skälig misstanke, den lägre misstankegraden, säger Per Söderberg.