Alexandra Zazzi och hunden Grappa trivs i köket i villan i Sävedalen: "Just nu är det perfekt." Foto: Robin AronAlexandra Zazzi och hunden Grappa trivs i köket i villan i Sävedalen: "Just nu är det perfekt." Foto: Robin Aron
Alexandra Zazzi och hunden Grappa trivs i köket i villan i Sävedalen: "Just nu är det perfekt." Foto: Robin Aron
Espressomaskinen är ett populärt inslag i hemmet: "Båda två är utbildade baristor, vilket innebär att det är väldigt gott kaffe i huset." Foto: Robin AronEspressomaskinen är ett populärt inslag i hemmet: "Båda två är utbildade baristor, vilket innebär att det är väldigt gott kaffe i huset." Foto: Robin Aron
Espressomaskinen är ett populärt inslag i hemmet: "Båda två är utbildade baristor, vilket innebär att det är väldigt gott kaffe i huset." Foto: Robin Aron
En stor spis – med en stor ugn. Alexandra Zazzi har fixat sig ett restaurangkök på hemmaplan. Foto: Robin AronEn stor spis – med en stor ugn. Alexandra Zazzi har fixat sig ett restaurangkök på hemmaplan. Foto: Robin Aron
En stor spis – med en stor ugn. Alexandra Zazzi har fixat sig ett restaurangkök på hemmaplan. Foto: Robin Aron
Diskmaskinen från Neff är förhöjd, så att man inte ska behöva böja sig ner så mycket. Foto: Robin AronDiskmaskinen från Neff är förhöjd, så att man inte ska behöva böja sig ner så mycket. Foto: Robin Aron
Diskmaskinen från Neff är förhöjd, så att man inte ska behöva böja sig ner så mycket. Foto: Robin Aron
Hörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin AronHörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin Aron
Hörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin Aron
Hörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin AronHörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin Aron
Hörnkylskåpet är stort och välfyllt. Alexandra Zazzi spenderar nästan all sin vakna tid i köket. Foto: Robin Aron
Alexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin AronAlexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin Aron
Alexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin Aron
Alexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin AronAlexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin Aron
Alexandra Zazzi visar upp sitt lyxkök i villan i Sävedalen. Foto: Robin Aron

Zazzi njuter i köket: "Jäklar vad bra"

Publicerad

Drömmen om att skapa den där restaurangkänslan på hemmaplan lyckades.

Alexandra Zazzi, 49, beskriver sitt lyxkök som ”perfekt”.

– Jag går och njuter och tänker ”jäklar vad bra jag fick till det”, säger stjärnkocken.

Köket är navet i den vackra 30-talsvillan i Sävedalen utanför Göteborg.

Det är där som familjen och vännerna samlas, inte minst vid kaffemaskinen på bänken intill kylskåpet.

– I köket har vi en baristamaskin och där händer det mycket. När mina söner har polare över är det först till kaffemaskinen de går. Båda två är utbildade baristor, vilket innebär att det är väldigt gott kaffe i huset. De gör mycket bättre kaffe än mig, säger Alexandra Zazzi.

Hon uppskattar att hon spenderar 90 procent av sin vakna tid i köket. För ett år sedan stod den omfattande renoveringen klar – sedan dess består köket av tre olika oaser.

– Den moderna familjen är väldigt mycket i sitt kök. Då tycker jag det är viktigt att ha en oas där den som inte lagar mat kan sitta och vara delaktig i samtalen, så vi har en matdel som är trevligt disponerad, säger Alexandra Zazzi.

"Som ett litet restaurangkök"

De två andra oaserna är kaffehörnan och själva matlagningsdelen.

– Där är det ganska tajt samlat, som ett litet restaurangkök. Jag har kyla, vatten, spisen, utrustningen och skafferiet inom ett stegs avstånd. Jag kan dansa runt åt olika håll. Det är ju så vi rör oss i restaurangen, säger Alexandra Zazzi.

Hon berättar att planeringen av kökets alla vråer varit noggrann.

– Logistiken är det viktigaste. Det är "flowet" i köket som måste fungera. Är man matintresserad ska man skapa sig platsen som krävs för att kunna laga den mat man vill. Då behöver man ytor att ställa upp sina skärbrädor och maskiner på.

Vad är det viktigaste som måste finnas i ett kök?

– Det måste finnas värme och kyla och beredningsbänk. Det är det som är det ursprungliga, utifrån det och en kniv kan man göra väldigt, väldigt mycket. Nu har jag mycket saker i mitt kök, men man kan laga mat i väldigt enkla kök också.

– Det är kanske det jag har med mig från mitt italienska arv. Italienarna har väldigt enkla kök, men lagar så mycket god mat. Så det handlar fortfarande inte bara om köket, utan om råvarorna och kärleken till maten.

Ingen frys

I Alexandra Zazzis kök tar kylskåpet stor plats. Bokstavligt talat. Det är av modell större och hon behöver inte lirka och trixa med stora fat och skålar för att de ska få plats.

Däremot lever frysen en undanskymd tillvaro.

– Jag kom på när vi gjorde köket att egentligen, varför ska frysen stå i köket? Många har frysen vid sidan om kylskåpet, men det är ju oftast inte så att man springer fram och tillbaka till den. Och man måste prioritera, så den behöver inte vara där, säger Alexandra Zazzi, som är mer än nöjd med hur drömköket blivit.

– Just nu är det perfekt. Jag går och njuter och tänker "jäklar vad bra jag fick till det", haha.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER